Categories: MXGP & EMXSlideshow

MX1 reacties na Glen Helen

Winnaars en verliezers, iedereen komt aan het woord na een bewogen MX1 GP in de zinderende hitte van SoCal!

Antonio Cairoli, Red Bull KTM (1-3, GP-winnaar):

“Het was leuk om hier te winnen want het was al een hele tijd geleden dat er nog een USGP werd verreden.  Ik hou wel van een robbertje knokken met Mike Alessi, die hier in de States toch een van de beste rijders is. We kunnen nog beter worden, ook met de motor. We werken hard, maar zijn tegelijkertijd ook heel tevreden. Vandaag liep alles perfect, ook op het lange startgedeelte waar ik in de eerste reeks de kopstart pakte en in de tweede reeks in de top zes hing.”

Mike Alessi, Jaegermeister KTM (2-4, 2e overall):

“Het was een geweldig weekend. Ik beleefde veel plezier aan het racen met Tony Cairoli en de andere GP-toppers. Mijn KTM liep erg goed dit weekend. Vooral in de bochten en op de beklimmingen kwam hij tot z’n recht. In de eerste reeks ging ik als tweede van start, in de tweede reeks als derde. Ik leerde veel en had ook wat lol.”

Clément Desalle, Rockstar Teka Suzuki (5-2, 3e overall):

“De kwalificatie verliep niet zo goed en ik startte ook slecht. In de eerste reeks vandaag ging dat wel een stuk beter en mikte ik op een derde of vierde plaats, maar door de hitte het was fysiek erg zwaar. Met mijn schouderblessure in het achterhoofd nam ik niet teveel risico’s. Ik wou niet crashen want er kwam nog een zware tweede reeks aan. In die tweede reeks voelde ik mij erg goed. En ook al was Townley te ver om nog de reekszege binnen te halen, dan was ik toch erg blij met het podium.”

Desalle deed waarvoor hij naar de States gekomen was: indruk maken.

Xavier Boog, Kawasaki Racing Team (6-5, 4e overall):

“Naar hier komen was een geweldige ervaring!  Het is mijn eerste trip naar de VS en ik heb er echt van genoten.  Zeker van mijn goede resultaten hier in Glen Helen. Mijn start was in de eerste manche niet zo goed maar ik reed door het pak naar de zesde plaats. Voor de tweede reeks voelde ik mij moe, maar deze keer had ik wel een goede start. Ik probeerde niet aan te klampen bij de leiders.  Ik wist dat het een zware wedstrijd zou worden en dat niet iedereen hetzelfde tempo zou kunnen aanhouden. En dat is precies wat er gebeurde tijdens de laatste tien minuten.  Ik ging nog twee rijders (Ramon en Guarneri, red) voorbij om als vijfde te finishen en werd zo vierde overall. Dit is de tweede GP op rij dat ik dicht bij het podium eindig. Vandaag lag het circuit er een stuk zwaarder bij en dat lag me wel. We hebben dit seizoen al een paar goede circuits gehad en volgende week komt er nog zo een aan in Saint-Jean D’Angely. Het zou een droom zijn om mijn eerste MX1 GP-podium in Frankrijk te pakken. Maar ik zal er alles aan doen, zoals altijd overigens en wie weet wat er gebeurt als mijn starts meezitten?”

Steve Ramon, Rockstar Teka Suzuki (7-6, 5e overall):

“Wat was het warm vandaag. Op dit moment kan ik gewoon niet beter en daar moet ik me bij neerleggen. Ik wil wel vooraan meerijden met de toppers, maar na mijn crash in Portugal heb ik niet meer met de motor kunnen trainen. En net die training mis ik nu. Vandaag was het echter OK en ik voel dat mijn lichaam beter wordt. Ik wil nu terug in mijn vertrouwde routine geraken en terugkeren op het niveau van Valkenswaard.”

De Dycker reed in Californië zijn sterkste GP van het seizoen

Ken De Dycker, Yamaha Monster Energy Ricci MX Team (4-10, 6e overall):

“Ik had geen goede start in de eerste manche, maar ik kon sterk terug komen en had de energie om tot aan het einde voluit te blijven gaan.  Meer dan een vierde plaats zat er niet in. Ik draaide weliswaar snelle rondetijden maar maakte ook fouten. In de tweede reeks geraakte ik die foutjes maar niet kwijt en had ik een ronduit slechte start. Ik hoorde de uitlaat rammelen en reed daarom de pits in, maar alles bleek OK en dus ging ik er terug tegen aan. Het was heet maar ik ben toch vrij tevreden met mijn prestaties.”

Davide Guarneri, LS Motors Honda (8-7, 7e overall):

“In het algemeen verliep de GP prima. Vroeger had ik wel eens hinder van zo’n extreme hitte als vandaag, maar hier viel het goed mee. Op het einde van de tweede manche was ik wel stikkapot. Daardoor verloor ik nog twee plaatsen. In de tweede reeks reed in aan hetzelfde tempo als Alessi en Cairoli, jammer genoeg duurde het net iets te lang vooraleer ik mijn ritme vond. Dat ging beter in de eerste reeks, maar toen had ik een verschrikkelijk slechte start.”

Guarneri begint steeds beter te rijden op de LS Motors Honda

Ben Townley , Troy Lee Designs Lucas Oils-Honda (DNF-1, 8e overall):

“Die tweede reeks winnen was ongelofelijk en gaf tegelijkertijd een geweldig gevoel. Het doet er niet toe om wat voor wedstrijd het ging maar ik had me wel vooropgesteld om de beste rijders ter wereld – of dat nu in Amerika of Europa was – te kloppen. Ik ben nog lang niet op mijn best, maar  op dat niveau geraken zou te gek zijn. Gisteren na de kwalificatierace voelde ik al een beetje dat de magie terug was en vandaag was het e rook. Het was niet echt moeilijk om Mike en Tony te volgen, dus qua snelheid zit het wel goed met mij.”

Na jaren van blessureleed lijkt Ben Townley helemaal terug!

Maximilian Nagl, Red Bull KTM (2-DQF, 10e overall):

“Het circuit was leuk, een stuk sneller dan in Europa en met grote sprongen. Ik reed goed en kon gelijke tred houden met de AMA boys zoals Mike en Ben. De eerste heat was OK, ik werd moe maar eindigde toch als vierde dus dat was goed. In de tweede reeks was ik al tijdens de eerste 10 minuten erg moe, maar daarna begon ik beter en beter ge gaan. Ik zag dat de anderen ook moe werden en nam me dan voor om ze op vier ronden van het einde voorbij te gaan.  Ik raakte voorbij Mike maar maakte toen een fout en raakte verstrikt in het groene afzetnet. Ik verloor twee minuten en ben erg teleurgesteld.”

Kevin Strijbos, Beursfoon Suzuki (13-13, 11e overall):

“Ik had niet zo’n goede start maar kwam na de eerste ronde als 16e door. Ik viel even terug naar de 17e plaats, maar geraakte toen in mijn ritme en kon naar voor schuiven. Halverwege de wedstrijd lag ik 13e en die plaats wist ik tot aan de meet te behouden. In de tweede reeks startte ik weer in de top 20. Ik kon terug plaatsen goed maken en lag lang 12e. In de slotfase kwam Chisholm sterk opzetten en ontspon er zich een duel op het scherpst van de snee. Ik moest uiteindelijk terug tevreden zijn met de 13e plaats.”

Rui Goncalves, Red Bull KTM (16-11, 12e overall):

“De kwalificatie was niet zo goed, hier moet je duidelijke goede lijnen hebben. Op zondag voelde ik me al beter al was ik niet constant genoeg. De ene ronde liep het goed, de ronde daarna niet. Tijdens de tweede reeks ging het beter. Toch ben ik nog niet tevreden met het resultaat, want dit is gewoon niet de plaats waarin ik wil rondrijden. Mijn rondetijden waren echter al een stuk regelmatiger.”

Nicolas Aubin, Rockstar Energy Bud Racing Kawasaki (15-14, 14e overall):

“Op zaterdag liep het niet goed voor mij want het programma werd ingekort. In de enige trainingssessie ging ik al vrij vroeg voor een snelle ronde maar toen kreeg ik last van opgepompte voorarmen. Op zondag had ik moeite om het goede ritme te vinden tijdens de openingreeks. Maar nadat ik een paar goede lijnen had gevonden werd ik 15e. Mijn tweede start was beter maar in de tweede bocht kwam ik in aanvaring met Chisholm en ging ik als laatste terug de baan op.  Ook nu vond ik goede lijnen en ondanks de zware raceomstandigheden kon ik nog veertiende worden. Ik reed vandaag beide reeksen uit wat een goed teken was. Ik ben ook redelijk tevreden over mijn tweede reeks. Ik voel dat het nu elk weekend iets beter begint te gaan.”

David Philippaerts, Yamaha Monster Energy MX Team (11-18, 15e overall):

“Ik kan niet veel zeggen over dit weekend. Ik had een harde crash op zaterdag. Daarnaast  hadden we moeite om hier een goede afstelling en ritme te vinden. Voor ons was dit geen normaal circuit. Bovendien was het ook de eerst echt hete wedstrijd van het seizoen. In de tweede reeks hadden we een probleem. Laten we dit weekend maar snel vergeten!”

Joshua Coppins, Aprilia Racing Off Road (DNF-9, 16e overall):

“Ik had een matige start in de eerste reeks. In de tweede bocht zat ik midden in het pak en slipte ik. Ik ging tegen de grond, daarbij beschadigde ik de radiatorslang. Wat later spoelde het water er zo uit en moest ik er noodgedwongen de brui aangeven. Tussen de reeksen verwisselden we het blok en zo kon ik aan de tweede reeks beginnen. Ik ging in de top 5 de eerste bocht in. Daarna deed ik het rustig aan want ik wou niet te veel van het blok eisen in de openingsfase. Ik vond al vlug een goed ritme en zou uiteindelijk op een 9e plaats door de finish gaan. Daarmee waren we redelijk tevreden want het circuit was lang, snel en moeilijk om op in te halen of tijd goed te maken.”

Evgeny Bobryshev, CAS Honda (12-DNF,  19e overall):

“Wat was dit was een zware GP. Ik ging gewoon veel te vaak tegen de grond. Nadat ik nog eens twee keer crashte in de tweede reeks had ik pijn in mijn nek en mijn hand. Het was moeilijk om dit circuit te leren. Nu wil ik me gewoon concentreren op fit te geraken voor de GP van Frankrijk.”

Gareth Swaenepoel, CAS Honda (14-DNF, 20e overall):

“Er lagen een paar diepe sporen in het circuit en nadat ik in reeks 2 een foutje had gemaakt raakte ik met mijn voet in een daarvan vast.  Ik kon geen gewicht meer op mijn voet zetten en dus ging ik naar het medische team, hier op het circuit. Die mensen stelden mij gerust dus hopelijk kom ik er met een paar dagen rust vanaf. De eerste reeks was OK. Ik had niet de allerbeste start maar eens ik in mijn ritme zat kon ik naar voren rijden en viel een dertiende plaats nog mee. Ik had wel meer verwacht van de tweede reeks.”

Marc de Reuver, Beursfoon Suzuki (25-23, 29e overall)

“Ik werd zaterdag voor de kwalificatierace ziek. Verre van ideaal met dat enorm warme weer. In de kwalificatierace zelf voelde ik al snel dat het niet ging en besloot om mezelf te sparen voor zondag. In de eerste manche was ik niet goed weg. Ik streed lang om in de punten te geraken maar in het tweede gedeelte van de manche raakte ik m’n ritme kwijt en zakte m’n tempo weg. In de tweede manche had ik een betere start maar na een paar bochten werd ik weggedrukt en kwam ik na de eerste ronde als 29e door. Ik was niet fit maar miste ook vertrouwen en werd zo 23e waardoor ik geen WK-punten scoorde in Glen Helen.”

Tanel Leok, LS Motors Honda (DNF-DNF,  31e overall):

“Na de GP van Spanje was dit een fameuze ontgoocheling. Ik verdraaide mijn knie in de eerste reeks en dat bleef flink piin doen. Daarom ben ik uit de wedstrijd gestapt, tussen de reeksen zat ik met ijs op mijn knie. De tweede reeks verliep redelijk maar ik moest helaas opgeven met mechanische pech.“

Sébastien Pourcel, Kawasaki Racing Team (DNF-DNF, 33e overall):

“Weeral een slechte GP en dat valt zowel voor mezelf als het team, moeilijk te aanvaarden. In de eerste reeks crashte ik samen met Boissière en beschadigde daarbij de motor. In de tweede reeks zat ik er goed bij, vlak achter Xavier (Boog) . Maar op een hobbelig gedeelte van het circuit raakte ik de controle over de motor kwijt.  Met een pijnlijke heup reed ik richting pits. Dit is de tweede GP op rijd waarin ik geen enkel punt scoor en ik hoop dat er in Saint-Jean D’Angely, een circuit waar ik twee jaar geleden fantastische resultaten haalde, eindelijk eens een einde komt aan die serie.”

Foto credits: CDS Images, Suzuki Racing/R. Archer

Caroline Quintero

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

11 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

14 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

19 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

19 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

21 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

21 uur ago