Categories: MXGP & EMX

De (Xavier) Boog staat gespannen!

Opvallen in het legioen van Franse hardrijders is niet altijd evident.  Tot vorig jaar was dat ook zo voor Xavier Boog. Bij Boog  hoorde vooral de omschrijving degelijk en sober. Een vriendelijke jongen, een harde werker ook. Maar of dit nu een toekomstige topper was?

Vorig jaar tiende in het WK MX2 en in 2009 werd hij met Inotec-Suzuki 7de. In 2005 werd hij junior vice-wereldkampioen 125cc na Dennis Verbruggen. In datzelfde jaar werd hij tweede in het Franse Junior 125 kampioenschap. Dat was het zo ongeveer… Ten minste voor wie niet verder keek dan de cijfers. Boog stond ook al twee keer op het podium in de MX2 en vooral zijn GP overwinning in de Franse MX3 GP vorig jaar was een teken aan de wand.

In het Franse MX1 kampioenschap staat Xavier Boog riant aan de leiding.

Zijn lengte (1 m 81) en zijn vloeiende rijstijl blijken ondertussen perfect bij de Kawasaki 450 te passen. Net voor de achtste GP van het seizoen in Teutschenthal staat de Kawasaki fabriekspiloot nu knap zevende in de tussenstand van het WK MX1. Minstens even opvallend is het gemak waarmee de 23-jarige Fansman uit de Alsace zijn plaats heeft ingenomen tussen de MX1 wereldtop. En aangezien Xavier Duitsland als zijn tweede thuisland beschouwt zou het ons niet verbazen als hij dit weekend zijn eerste podium in de MX1 pakt!

Had je zo’n debuut in de MX1 verwacht?
Xavier Boog:
“Nee ik had niet verwacht dat ik meteen zo’n prestaties zou neerzetten. Natuurlijk heb ik hard gewerkt de afgelopen winter. Ook de aanpassing aan de motor is heel goed verlopen, dat helpt zeker. Ik heb geen aggressieve stijl en ik voelde me meteen thuis op de 450.”

Heb je na zo’n seizoensdebuut jouw doelen bijgesteld?
Xavier Boog: “Nee dat niet. Mijn doel was altijd op de top-10 te halen en nu en dan te strijden met de mannen die podiumplaatsen rijden. Eigenlijk zit ik dus op koers. Maar ik moet nog veel leren en vooral met beide voeten op de grond blijven. In motorcross kan het ook snel veranderen.”

In Saint-Jean d’Angély kreeg je op zaterdag het voltallige publiek op je hand na een schitterende tweede plaats in de kwalificatierace?
Xavier Boog:
“Dat was echt een fantastisch moment. Heel anders dan in de MX2, als je daar 5de of 6de was dan was je pas de 2de of derde Fransman. Natuurlijk wordt je dan minder aangemoedigd. Jammer dat ik zondag in Saint-Jean tegenviel. In de eerste ronde had ik een probleem met het gas en moest opgeven. In de tweede reeks had ik een slechte start, maar ik kwam goed terug en zette de snelste ronde van de wedstrijd neer.”

Staat Boog dit weekend voor het eerst op het podium?

Vorig weekend won je het Frans kampioenschap in Ernée, jouw derde overwinning op rij. Over een paar weken kan je in Iffendic de titel al pakken?
Xavier Boog: “Zover is het nog niet natuurlijk, maar dat is wel één van de doelen dit jaar. En ik heb ook wel een ommekeer gemaakt in het Frans kampioenschap. Toen ik een reeks won in Pernes-les-Fontaines, tijdens de tweede ronde van het kampioenschap, was dat een bevrijding. Ze konden niet meer zeggen dat ik nog nooit had gewonnen bij de Elite!”

Wat verwacht je van Teutschenthal?
Xavier Boog: “Ik wil nog sterker zijn als in Frankrijk twee weken geleden. Ik weet dat ik met de Kawa goede starts kan maken zoals de kopstart die ik vorige week in Ernée had en dat zal dit weekend super belangrijk zijn. We zijn met redelijk wat piloten die hetzelfde ritme hebben en de verschillen zijn miniem. Die plaatsen die je in de start kan pakken zijn van goudwaarde!”

Credit foto’s: S Guttierez, Kwasaki Racing, CDS

Steven

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

11 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

14 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

19 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

19 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

21 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

21 uur ago