Categories: BMBSlideshow

Voorbeschouwing MX Pro Series Balen

Halfoogst of 15 augustus staan al sinds jaar en dag met stip genoteerd voor alle MX-liefhebbers, Kempense sportfans en zandvreters! De Keiheuvel in Balen is dan ook een ware hoogdag voor het Belgische motorcross.

De vierde ronde van het BK motorcross-MX pro Series kondigt een kantelmoment aan in het kampioenschap. Nog drie wedstrijden zijn er te gaan en alsof het  zware Kempense zand  nog niet volstaat als scheidsrechter liet het organiserende KMC Mol nog een blik GP zwaargewichten aanrukken om de strijd te kruiden! Steve Ramon (Rockstar-Teka-Suzuki) is op jacht naar zijn vijfde (!) Open titel in eigen land en beschikt over uitstekende papieren. Met een voorsprong van 24 punten heeft The Bomb een kleine buffer op Davide Guarneri (LS Motors-Honda). De rappe Est Tanel Leok (LS Motors-Honda) volgt op 26 punten. Leok is niet alleen een prima zandrijder, na drie podiumplaatsen in de MX Pro Series wil de Estonian Express maar wat graag op het hoogste schavotje staan.

Tony Cairoli is de blikvanger van de 56ste Cross van de Keiheuvel.

Op plaats vier in het kampioenschap vinden we een ex-winnaar in Balen, namelijk Kevin Strijbos (Beursfoon-Suzuki). Strijbos is de laatste tijd aardig op dreef en stond al op het podium in Kester. Ook de nummer vijf in de MX pro Series, Jeremy Van Horebeek, trekt zich prima uit de slag op een zachte ondergrond. The Jerre won in de Radson MX2 Trophy trouwens al drie reeksen aan de 17de Escardon Lichtvliegwezenlaan.

Cairoli en Nagl als uitdagers

De strijd om de overwinning, podiumplaatsen en zelfs ereplaatsen belooft dit jaar ongemeen spannend te worden! Drievoudig wereldkampioen Tony Cairoli (Red Bull-KTM) won nog nooit in het Balense zand en een overwinning op de Keiheuvel laat geen enkele topper ongevoelig. Van buitenlandse zijde toonden Max Nagl (Red Bull-KTM), Jonathan Barragan (Kawasaki Racing Team), ex-Keiheuvel winnaar Marc De Reuver (Beursfoon-Suzuki) en Bas Verhoeven in het verleden al dat ze meer dan bedreven zijn in het zand. Super-rookie Jeffrey Herlings moet na zijn val in Loket jammer genoeg verstek laten gaan.

Op de Keiheuvel kan je op de GVA-stand handtekeningen van de toppers scoren tussen 14u 30 en 14u 45 op de GVA stand. Ook van deze Jeremy Van Horebeek!

De Fransman Sébastien Pourcel wil dan weer graag met een goed gevoel deze vierde ronde afsluiten want enkele weken later krijgen de heren GP-rijders weer een zware zandcross voor de voeten in het Nederlandse Lierop! Net zoals in Kester wordt het publiek opnieuw vergast op een optreden van de beloftevolle Australiër Dean Ferris.

Of we daarmee op ‘Moederkesdag’ een heuse overrompeling van buitenlandse sterpiloten krijgen blijft natuurlijk afwachten. Ken de De Dycker (Monster Energy Ricci Racing Yamaha) blijft hinder ondervinden van zijn schouder, maar Keeno ondergaat dagelijks lasertherapie en zou er graag bij zijn op de Keiheuvel…Outsiders zijn er echter voldoende: MX1 piloten Yentel Martens, Manuel Priem en de beste Belg in het WK MX2, Joël Roelants, voelen zich thuis op de Keiheuvel. Voor clubpiloten Dennis Verbruggen, Dennis Dierckx, Jeff Cloots en Andy Truyts is de motivatie extra groot om te presteren in hun ‘thuiswedstrijd’.

Radson MX2 Trophy: Met of zonder verrassingen?

In de MX2 zagen we de voorbije drie wedsrijden even zoveel verschillende winnaars de revue passeren. Toch is Belgisch kampioen Nick Triest (Shineray) zonder twijfel de grote baas van deze klasse. Triest (20) schreef tot hier toe maar liefst vier reeksen op zijn naam en verloor alleen punten door een opgave na een technisch probleem in Kester en een crash in Tongeren. Door middel van een indrukwekkende remonte van de laatste naar de tweede plaats in de tweede manche van Tongeren maakte Nick nog maar eens duidelijk dat hij eigenlijk een klasse te sterk is.

Of daarmee meteen de MX2 winnaar van Balen bekend is? Dat lijkt dan weer een brug te ver. De Keiheuvel was vorig seizoen immers het zwarte beest van Triest en de zware omloop staat altijd garant voor onvoorspelbare ontwikkelingen. Typische zandrijders zoals Mark Boot, Jimmy Huysmans en de heroptredende Jeffrey Dewulf zijn altijd gevaarlijk op hun favoriete ondergrond. Terwijl Janvier, Getteman en Fors regelmatig moeten scoren om hun kansen op een top-drie eindnotering gaaf te houden.

Wie Nick Triest in de MX2 wil kloppen zal over sterke papieren moeten beschikken!

De ervaren Jurgen Wybo, tweede in de tussenstand, is er niet bij wegens verplichtingen in de MCLB. Motorsport Future rijder Gunther Ghysels reed vorig jaar al naar een mooie vierde plaats in een reeks, maar kende dit seizoen nog maar weinig geluk in het kampioenschap. Revanche in Balen?

Credit foto’s: CDS

Steven

Recent Posts

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

3 minuten ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

9 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

10 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

13 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

20 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

21 uur ago