Categories: Green FlagSlideshow

Green Flag: kampioenenfeesten

Het reguliere motorcrossseizoen loopt op zijn laatste poten. Zondag wordt in Mont-Saint-Guibert de laatste ronde van het BK afgewerkt en in de amateurbonden zijn we aan de finales toe. Daarbij valt op dat, zowel in het BK als bij de amateurbonden, de kaarten al grotendeels geschud zijn. Bij MCLB is zowel de titel bij de Inters MX1 als die bij de Inters B Open al vergeven. Steve Seronval en Jaimy Deleersnijder zijn de respectievelijke nieuwe kampioenen. Alleen bij de Inters MX2 is er nog sprake van spanning, al leidt Jurgen Wybo daar de dans met 23 punten voorsprong op Torpjurn Van Hoe. Wybo kan dus zondag in Pamel de MCLB Inters MX2 titel pakken maar laat dan wel een potentiële podiumplaats in het BK MX2 schieten.

Steve Seronval volgt zichzelf op als Inters MX1 kampioen van MCLB.

Bij VLM zijn de Intertitels nog niet vergeven, maar veel zal er allicht niet mee veranderen. Jelle Grade leidt het

Ook Jelle Grade lijkt op weg om zijn titel te verlengen.

MX1 kampioenschap voor streekgenoot Kenny Janssens. Met een verschil van 51 punten lijkt de BeTeMo-Yamaha rijder een serieuze optie op de titel te hebben. Bij de Inters MX2 is de voorsprong van Jonathan Banken op Marco Briers nog  royaler. Op vier reeksen een kloof van 78 punten overbruggen lijkt ons heel erg moeilijk te worden. Bij de Inters B lijkt kampioenschapsleider Jurgen Vervloessem alvast gebeiteld voor de titel te zitten.

Jan Lauryssen is bijna zeker van de titel bij de Inters MX1 van VBM.

Ook bij VBM zijn de kampioenschappen in een definitieve plooi te zijn gevallen. Jan Lauryssen leidt bij de Inters MX1 voor Frederik Daenen. Daenen’s kansen zijn echter heel erg klein want Lauryssen’s voorsprong bedraagt maar liefst 118 punten en dat met nog maar 120 punten maximaal te verdienen! Bij de Inters MX2 is Marco Stallmann sinds vorig weekend al zeker van de titel, net als Dave Van Dun bij de Inters B.

Op nationaal niveau staat zondag de Belgische MX1 titel nog op het spel in Mont-Saint-Guibert. BK-leider Steve Ramon heeft weliswaar 31 punten voorsprong op Tanel Leok, maar sinds de AMA MX 250 Class finale van vorige week op Pala Raceway weten terug dat je het vel van de beer nooit mag verkopen voordat hij daadwerkelijk geschoten is.

In de Radson MX2 Trophy mogen we ons zondag alvast aan een open strijd verwachten, nu regerend kampioen Nick Triest er niet bij zal zijn. Nick had in Mont-Saint-Guibert sowieso zijn debuut gemaakt in de Open klasse. Wie verwachten we dan wel? Om te beginnen alvast Vincent Collet en Kevin Fors, beiden zijn lid van het organiserende RMC Pierreux. Fors mag zich dezer dagen overigens op persaandacht uit Vlaanderen verheugen want in het oktober nummer van Motorwereld kan je een interview met de Luikenaar lezen. Maar we verwachten ook iets van rijders als Damon Graulus, Jens Getteman en Jens Poppe.

Kan Jens Getteman zondag zijn tweede dagzege in het BK MX2 pakken?

Overigens verwachten we veel van de nieuwe lay-out van het Shanks circuit. In Waalse crosskringen werd het circuit al vergeleken met dat van Glen Helen. Al durven wij zover niet gaan. Maar toch, dit circuit is in ieder geval een waardig decor voor de afsluiter van het BK.

In het voetbal is het begrip speler/trainer al heel lang ingeburgerd. Sinds vandaag kijkt deze term ook ingang te vinden in de motorcrosswereld. Dinsdag leek het er nog op dat Massimo Bartolini de teammanager van het Italiaanse team voor de Red Bull MX Of Nations zou worden. Inmiddels is de wetenschap achterhaald en is het niemand minder dan Antonio Cairoli, die door de FMI is aangewezen om die rol te vervullen. Een eerste stap naar een verdere carrière als teammanager voor Tiger Tony?

Foto Credits: Fotorama.be, CDS Images, Plan-B

Caroline Quintero

Recent Posts

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

32 minuten ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

2 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

2 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

12 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

12 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

15 uur ago