Categories: Green FlagSlideshow

Green Flag: The Big One

Soms liggen de titels zo voor het rapen, maar dit keer was het geen sinecure om een gepaste titel voor de Green Flag-column te vinden.

Maar goed, op het gevaar af, platgetreden paden te betreden hebben we dan maar gekozen voor diegene die ons het best lijkt te passen bij de derde ronde van het Belgian Motocross Championship in Kester.

Nooit eerder pakte AMC Dworp uit met zo’n uitgebreid nationaal programma. Voor het eerst sinds lang zullen dit weekend alle huidige motocrossklassen van de BMB in één en dezelfde organisatie aan de start staan.

Kan Steve Ramon opnieuw winnen in Kester?

Voor een uitgebreide voorbeschouwing van de Lotto Trophy verwijzen we u graag naar onze officiële preview. Toch nog even onze tiercé (in willekeurige volgorde) voor zondag meegeven: Steve Ramon, Kevin Strijbos, Ken De Dycker. Ja, u leest het goed: geen Clément Desalle in de top-3. Allicht wil de Waal maar wat al te graag de wedstrijd op de Kesterheide winnen, maar toch… Wij verwachten hem eerder in een controlerende rol dit weekend, al gaat dat wel een beetje tegen zijn natuur in.  Op de Kesterheide krijgen we ook Joël Roelants voor het eerst dit jaar aan de start in een Belgische wedstrijd. Of Jay R iets vermag tegen het MX1 geweld valt af te wachten. Streekrijder en AMC Dworp-clubpiloot Nick Triest viert morgen trouwens zijn 21e verjaardag. Bij deze wenst Motocrossmag.be hem alvast een gelukkige verjaardag toe.

In de Radson Trophy heeft Mark Boot nog steeds een relatief grote voorsprong, maar iets zegt ons dat hij in Kester hard zal moeten knokken om het podium te halen. In het verleden kwam Boot nooit goed uit de verf op de Brabantse leemgrond. Ook hier wagen we ons aan een pronostiekje: Kevin Fors, Jens Getteman en Julien Lieber.

De zijspanklasse wordt ongetwijfeld een van de publiekstrekkers in Kester. De die-hard Kester-gangers hebben maar liefst 18 jaar moeten wachten op de terugkeer van de driewielers. En zoals steeds hebben ze in het Pajottenland geen half werk geleverd, want maar liefst vijf combinaties uit de huidige top-10 van het WK Zijspancross staan zondag aan de start. Al moeten we daarbij meteen zeggen dat WK-leiders Daniël Willemsen/Sven Verbrugge noodgedwongen de handdoek in de ring moeten werpen.

Het merendeel van de Nationale klassen komt morgen al aan de bak. Motorcross op zaterdag ipv zondag, het is eens wat anders. Niet alle ouders kunnen zich immers vrijmaken op zaterdag. Toch zijn er ook positieve geluiden, zo spraken we vorig weekend met de vader van een jonge BMB-rijder en die vond het alvast positief dat zijn zoon zaterdag op de Kesterheide kon aantreden. Met een wedstrijdprogramma dat zich vooral in de namiddag afspeelt hoeft niemand zich op zaterdagochtend te haasten om iets van de Nationalen klassen mee te pikken.

Zij zullen er ook weer zijn: de mooie mevrouwen van Motorwereld!

Opvallend is wel dat de Seniors in Kester 5 minuten langer mogen trainen dan hun jongere collega’s. Is dat omdat ze met meer zijn of gewoon omdat ze al wat trager op gang komen? In 2008 kwam de meute Seniors zelfs tot stilstand op de Kesterheide. Check de video hieronder.

Opvallend is dat na jaren van Vlaamse overheersing de Waalse rijders stilaan terug boven komen drijven in de verschillende Nationale klassen. Zo leidt bij de Beloften Ludovic Brevers het BK voor Cedric Grobben en Steve Thielens. Brevers en Thielens zijn beide producten van de AMPL-federatie en waren vorig jaar daar al bij de Inters aan de slag.  Opmerkelijk is wel dat Cedric Grobben zich meer dan behoorlijk weet te handhaven zijn de Vintage ogende Yamaha YZ 125. Overigens rijdt Grobben zelf in een uitrusting die ons doet terug denken aan die van de Yamaha fabrieksrijders van begin jaren ’80.

Bij de New Kids van de 85cc leidt weliswaar Limburger Bryan Engelen maar zijn naaste achtervolgers zijn twee Luikenaars: Tim Louis en Nathan Renkens.

AMC Dworp-clubpiloot Joeri Van Malderen komt als leider in de lichtste Junior-klasse naar Kester. Het zaterdag-programma liet AMC Dworp toe om de beide Junior-klassen voor een keer te splitsen. Van Malderen leidt in de BK-stand comfortabel voor de verrassende Jannick Coemans en Quentin Libouton. Sommigen onder u zullen zich Van Malderen nog herinneren als het jongetje uit Man bijt hond, dat met zijn KTM SX 65 aan de hand naar school trok om een spreekbeurt te geven over zijn hobby.

De zwaarste Junior-klasse, de Juniors MX1-MX3 is sterk Waals gekleurd. Henegouwenaar Kevin Tamo leidt daar de dans voor Jo Rouchy en Alain Voermans. Voor Voermans vormt Kester de generale repetitie voor zijn thuiswedstrijd van volgend weekend in Dürler.

Bjorn Blauwers voert het klassement aan bij de Nationalen MX2. De ervaren Oost-Vlaming is aan zijn eerste seizoen in de “Grote Bond” bezig. Zijn naaste achtervolgers zijn de Beloften-kampioen van 2010, Kevin van Geldorp en Sven Roelandt.  In Kester rijden de Nationalen MX2 uiteraard samen met de Inters MX2 in de Radson Trophy.

De Nationalen MX1/MX3 hebben terug de spankracht van weleer.

De enige Nationale klasse die op zondag in actie komt zijn de Nationalen MX1-MX3. Daar is het Kempenaar Steven Van Dun die de tussenstand aanvoert voor Tom Lahousse en Dorian Devillers. Vorig weekend werden de leiders evenwel verrast door Gaëtan Minique. De Waal ging in Rognée met beide manches aan de haal. Na jaren van laagconjunctuur heeft de klasse haar grandeur van de jaren ’80 en ’90 teruggevonden. Niet in het minst vanwege de ex-Inters die hier komen uitbollen. Toch rijdt er ook genoeg jonger talent bij de Nationalen MX1-MX3. En het is net die mix tussen jonge honden en ervaren rotten die deze klasse nu terug boeiend maakt.

Nieuw op de Kesterheide zijn de quads, ook zij mogen op zondag aan de slag. Jan Vlaeymans leidt in de BK-stand bij de vierwielers. En lijkt met 4 manchezeges op 4 manches over de beste papieren te beschikken. Vlaeymans leidt voor Davy De Cuyper en Auke Theuninck.

De regenval van donderdag en vrijdag zal na de aanhoudende droogte van de afgelopen weken zeker geen erg geweest zijn voor de Kesterheide. Overigens werd vorige week het circuit al deels ingereden door mountainbikers tijdens de Michelin 24 Uren van Kester. Het traject van deze wedstrijd was wel niet identiek hetzelfde en voerde langs plekjes op de Kesterheide die u misschien wel nog nooit zag. In onderstaande video kan u een onboard-ronde van dat mountainbike-traject zien.

Bij deze zit onze build-up naar Vlaanderen’s mooiste er helemaal op.  Als opwarmertjes kan u nog eens nalezen wat het Kesterheide-gevoel betekent voor wedstrijdleider Gert Verreyt, speaker Fred Decock, clubpiloot David Segers en local hero Elton Van Craenenbroeck. Alle praktische informatie omtrent de wedstrijd vindt u hier.

Overigens hebben we er vanaf volgende week met The privateer een verassende columnist bij met .  Wie “The privateer” is ontdekt u dan wel.

Foto Credits: CDS Images

Caroline Quintero

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

2 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

3 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

6 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

13 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

14 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

17 uur ago