Categories: MXGP & EMXSlideshow

GP van Europa MX1: podiumpraat

Voor de start van de eerste manche vertelde Antonio Cairoli nog dat hij het kalm aan zou doen. Dat ‘kalm aan doen’ resulteerde toch in een 3e plaats waardoor de Italiaan meteen zekerheid kreeg over zijn 3e opeenvolgende wereldtitel in de MX1. In de 2e manche moest Cairoli Christophe Pourcel voor laten gaan. Op het podium kreeg hij het gezelschap van twee verrassende namen: Evgeny Bobryshev en Xavier Boog. Twee weken geleden leek het nog alsof het seizoen van de Rus erop zat. Fransman Boog deed in Gaildorf eindelijk wat z’n team al een heel jaar van hem verwachtte: een podium pakken. Hieronder lichten ze hun GP van Europa toe.


Winaar: Antonio Cairoli, Red Bull Teka KTM (3-2)

“Het was een ongelofelijk seizoen. Het begon erg moeilijk voor mij met m’n knieblessure. Daarna streed ik altijd mee voor de overwinning en nu op één ronde van het einde, haal ik de titel binnen. Ik hield van het traject van dit circuit en er zijn ook heel wat leuke springbergen. Maar de harde bodem maakt het wel heel moeilijk.”

Tweede: Evgeny Bobryshev, Honda World Motocross (1-8)

“Op de vrijdag voor Matterley Basin onderging ik een scan in Groot-Brittannië. Na afloop vertelden de dokters mee dat ik gedurende zes weken niet zou kunnen rijden. Ik ging dan naar een Belgische arts voor een tweede opinie, al had ik op dat moment al geaccepteerd dat m’n seizoen voorbij was. De arts vertelde me echter dat de botten in orde waren en dat ik eigenlijk wel zou kunnen rijden.  Ik vroeg haar of ze zeker was dat het OK was met al dat springen enz, maar ze zei “geen probleem”.  Voor dit weekend nam ik wel een paar voorzorgsmaatregelen maar het liep goed. Het was een moeilijke wedstrijd en in de eerste manche heb ik echt het onderste uit de kan gehaald. In de tweede maakte ik foutjes omdat ik bijna geen kracht meer had. Ik ging uit de baan. Nadat ik het hek had geraakt had ik geen achterrem meer. Daarna miste ik energie en wou ik de wedstrijd gewoon uitrijden. Dit is een vreemd seizoen waarin veel rijders geblesseerd zijn. Maar ik mag van geluk spreken dat ik hier nu ben. Nu wil ik het kampioenschap op de best mogelijke manier afsluiten.”

Derde: Xavier Boog, Kawasaki Racing Team (2-7)

“Eindelijk heb ik de podiumplaats waarop het team al een heel seizoen wacht. Het duurde lang vooraleer ik op het podium stond, maar nu hoop ik dat dit een regelmatig terugkerend ritueel zal worden. Toen ik hier aankwam had ik nochtans niet zoveel zelfvertrouwen. Na m’n crash in Engeland heb ik niet meer kunnen trainen. Begin vorige week probeerde ik het maar ik kreeg onmiddellijk pijn in m’n rug. In de eerste manche heb ik hard geknokt om terrein goed te maken op Bobryshev. Ik wist dat ik kon meespelen voor de manche-zege. Uiteindelijk miste ik hem met 3/10e van een seconde. Ik kan het hele weekend goed starten en dat hielp me om mee vooraan mee te kunnen strijden.  In de eerste manche pakte ik zelfs de holeshot maar Bobryshev verbaasde me daar me onmiddellijk weer voorbij te gaan. In de laatste ronden van de eerste manche verbruikte ik enorm veel energie om hem weer in te halen.  Daardoor kreeg ik het in de tweede manche moeilijker. Gelukkig had ik genoeg aan m’n zevende plaats om hier het podium te halen. Ik hoop dat dit resultaat m’n zelfvertrouwen zal opkrikken. Ik voelde me dit weekend goed op m’n motor en dat was er aan te zien ook.”


Foto: KTM Images/Ray Archer

Caroline Quintero

Recent Posts

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

2 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

6 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

7 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

9 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

9 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

18 uur ago