Categories: Slideshow

Team Belgium over Saint-Jean d’Angély

Vooraf waren de verwachtingen, zeker gezien door de bril van de internationale gespecialiseerde motorcross-en algemene nationale pers, bijzonder laag. De Belgen kregen met hun vijfde plaats uiteindelijk loon naar werken. Onverhoopte geschenken vielen er deze keer weliswaar niet in de schoot van Team Belgium. Joël Roelants, Kevin Strijbos en Marvin Van Daele kunnen echter wel terugblikken op een geslaagde Motocross of Nations.

Joël Roelants (10/12 algemeen en 4/3 in MX2), 3de in de MX2 eindstand: “Ik ben best tevreden. Ik werd derde in de MX2, alleen Roczen en Musquin deden beter, dus dat is wel oké. De eerste race was goed, ik kon bijna Dean Wilson nog pakken, maar hij sloeg ook direct weer terug omdat ik een foutje maakte. Daardoor werd ik 10de. In de tweede race ging het rijden ook goed hoewel ik slecht weg was. Alleen heb ik veel te lang achter Arnaud Tonus gezeten. Dat heeft echt mijn tempo gebroken en ik kon Musquin niet meer afhouden. Uiteindelijk ben ik in de tweede race 12de geworden en was ik 3de in de MX2.”

Kevin Strijbos (5/11 algemeen en 4/6 in Open), 5de in de Open eindstand: “De eerste reeks had ik een vrij goede start, ook het juiste gevoel was er wel. Ik kon het gat met Roczen dichtrijden, maar toen kwam Villopoto er over. Opnieuw kon ik wat aanpikken daarna. Met de achterblijvers heb ik wel wat tijd verloren en zo kwam ik als vijfde binnen. In de tweede race mocht ik van de binnenkant starten, ik wilde mijn start van mijn eerste wedstrijd herhalen. Dat lukte jammer genoeg niet. Pas als 16de reed ik naar boven, dan wordt het op een parcours zoals dat van vandaag ontzettend moeilijk. Terugkomen is uiteraard lastiger dan in de gecombineerde Open/MX2 race. Ik kwam nog tot de 9de plaats en wilde Paulin pakken. Die duwde me naar de buitenkant om zijn positie te beschermen waardoor ik de trap niet kon springen. Alles zat zo dicht bij elkaar dat ik in één klap zowel Herlings als Metcalfe moesten laten passeren. Mijn snelheid was goed en de top vijf met het Belgische team was een zeer degelijk resultaat gezien de omstandigheden. Met een betere start had ik in de tweede manche zeker nog iets kunnen laten zien, nu zat er niet meer in.”

Marvin Van Daele (16/20 algemeen en 12/10 in MX1), 9de in de MX1 eindstand: “Het was een tof weekend. Ik heb genoten van het rijden en ik heb mijn niveau gehaald. Zonde van die laatste ronde in mijn eerste race toen ik mijn 15de plaats nog kwijtspeelde aan Filip Neugebauer. Eigenlijk zat ik goed om de 14de plaats van Pyrhonen nog te pakken tot ik een steen vol op mijn oog kreeg. Ik was even uit mijn lood geslagen en zag niets meer. In de eerste race had ik mijn start ook wat gemist. Ze hadden de grond wat té los gefreesd en dat speelde zeker niet in mijn voordeel omdat ik power te kort kwam. Mijn reactie was telkens wel goed en de start op zich lag me wel. Mijn rondetijden waren in orde en ik heb ook goed mijn ding kunnen doen in die tweede race. Ik had Carlos Campano en Rui Goncalves voor mij en die zaten niet zo gek ver. Toch twee mannen die hun snelheid al hebben getoond dit jaar. In de eerste race was het ook dubbel lastig met die bui. Ik had ook mijn bril moeten weggooien. Na dit weekend kan ik wel zeggen dat dit een ervaring was om nooit te vergeten en ik ben trots dat ik die 5de plaats op mijn palmares kan plaatsen.”

Joël Smets, teammanager Team Belgium: “Natuurlijk had ik liever op het podium gestaan! Maar alle drie hebben onze rijders op hun niveau gepresteerd. Die vijfde plaats was gezien onze mogelijkheden bijgevolg correct. Nadat bekend raakte dat Kevin Strijbos de laatste GP’s op de fabrieks Suzuki zou komen, had ik gehoopt dat hij voor een uitschieter kon zorgen. Dat was eigenlijk het ideale scenario voor onze drie rijders. We wisten op voorhand dat we een superdag van Joël, Kevin en Marvin nodig hadden om een rol van betekenis te spele. De eerste race van Kevin was goed, zijn start in de tweede race was wat minder waardoor het moeilijk was om weer die top vijf te halen. Joël Roelants reed ook een goede Naties, dat bewijst zijn derde plaats in de MX2. Om het verschil te maken, moet je helaas nog verder naar zitten in de totaalstand. Ook Marvin heeft de verwachtingen ingelost. Zijn snelheid was op zich goed, maar hij mankeerde de starts om voor een verrassing te zorgen. Hopelijk kunnen we volgend jaar in Lommel wel met ons sterkste team aantreden.”

Credit foto’s: CDS

Steven

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

53 minuten ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

4 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

8 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

9 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

11 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

11 uur ago