Categories: JeugdSlideshow

Het Belgische jeugdrapport: deel 1

Het wordt ondertussen een mooie traditie: voor het derde opeenvolgend jaar kunnen we jullie het jaarrapport van de BMB bondscoach Yves Devlaminck presenteren. Yves is sinds 2009 in dienst als bondscoach en is uitstekend geplaatst om onze meest veelbelovende jongeren te vergelijk met de buitenlandse talenten. We geven jullie vandaag het eerste deel van dit niet te missen dossier!

Bryan Engelen werd Belgisch kampioen in de 85cc.

Bryan Engelen
Yves Devlaminck:
« Bryan rijdt ondertussen 3 seizoenen in de BMB, jaar na jaar maakt hij vooruitgang. In zijn laatste jaar op de 85cc heeft hij duidelijk nog een grote stap gezet. De bekroning van zijn 85cc carrière was een mooie 5de plaats in het individuele klassement van de Coupe de l’avenir. Tegelijk bewees Bryan, die Belgisch kampioen werd, ook dat het BK completer en sterker is dan veel mensen denken. Ik heb Bryan bezig gezien tijdens een voorbereidingsstage daarbij viel het op dat hij goed oplet, snel leert en tijdens een race nooit ‘lost’. Je kan hem een goede leerling noemen. Hij moet blijven verder werken op technisch vlak, zowel op het gebied van moeilijke sprongen; hoe en wanneer hij de voorrem moet gebruiken als aan zijn houding op de motor. Bryan is namelijk nog te statisch. Volgend seizoen wacht hem de overstap naar de 125cc. Ik stel een overgangsjaar bij de beloften van de BMB voor dat kan aangevuld worden met enkele deelnames in het EK 125cc. Om de volgende stap te zetten, moet hij echt zijn technische bagage verfijnen en werken aan zijn snelheid op harde banen. Aangezien hij goed wordt omringd en over uitstekend materiaal kan beschikken, heeft hij alle troeven in handen.”

Cyril Genot bewees dit seizoen al dat hij veel in zijn mars heeft.

Cyril Genot
Yves Devlaminck:
«Eigenlijk ken ik Cyril niet zo goed, maar ik heb hem gelukkig wel enkele keren in eigen land aan het werk gezien. In Pierreux vloeg hij er meteen stevig in! Cyril lijkt een goede technische achtergrond te hebben, zeker in het zand –waar hij zijn roots heeft- komen zijn kwaliteiten goed naar voor. Kampioen bij de 85cc in de KNMV word je dan ook niet zomaar! Ook op training geeft Cyril zich 110%, hij heeft van niks of niemand schrik en is ontzettend gemotiveerd. Hij is vaak ‘s avonds nog bezig in Lommel, dat is toch een goed teken. Hopelijk blijft hij stap voor stap evolueren door te rijden en te trainen op verschillende ondergronden. Natuurlijk zou het ook leuk zijn als we hem de komende jaren regelmatig in België kunnen zien…”

In zijn laatste 85cc seizoen liet Yannick Heylen enkele mooie resultaten optekenen.

Yannick Heylen
Yves Devlaminck:
“Het laatste seizoen van Yannick in de 85cc verliep over het algemeen vrij positief. Zijn opvallendste resultaten waren een overwinning in de ADAC en een handvol top vijf plaatsen aan het begin van het seizoen in het zand tijdens het ONK. Technisch heeft Yannick nog enkele punten die hij moet corrigeren zoals het te vaak gebruiken van de achterrem of de plaats van zijn voet aan het schakelpedaal. voetschakelaar kant. Hij begon ook te zoeken naar eigen sporen en dat moet hij zeker blijven doen. Over zijn positie op de motor niets dan lof. Yannick zit heel mooi op de motor en dat moet ‘m helpen om veilig over te stappen op een 125cc, ondanks zijn kleine gestalte. Als ik dan toch een minpunt moet opsommen is het de indruk die hij geeft om soms in te houden/of dat hij te veel zijn krachten spaart. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de tijdstrainingen tijdens voorbereidingsstages. Ik denk dat in 2012 een combinatie van Beloften BMB en ONK 125cc ideaal zou zijn.”

Volgende week krijg je het tweede deel van het ‘Eindejaarsrapport’ van Yves Devlaminck. In het tweede deel komen Daymond Martens, Nathan Renkens en Jordi Van Mieghem aan de beurt.

Credit foto’s: Gino Maes , MX Foto Berry, Acad’MX

Steven

Recent Posts

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

35 minuten ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

2 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

2 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

12 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

12 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

15 uur ago