Categories: MXGP & EMXSlideshow

Zege en rode plaat voor Desalle, horrordag voor Cairoli !

Clement Desalle toverde op het podium voor het eerst dit jaar een gemeende lach op zijn gezicht. En terecht, want naast een dubbele reekszege neemt de jonge Waal ook de leiding over in het tussenstand van het kampioenschap. Wat vooraf onwaarschijnlijk leek, gebeurde in Zweden toch voor Antonio Cairoli. Cairoli startte de GP met een voorsprong van 47 punten op Desalle en kijkt nu enkele uren later op een achterstand van 3 punten.

In de eerste manche kwam de Siciliaan ten val in de openingsronden. Een steen blokkeerde zijn achterwiel en ondanks tevergeefse pogingen om het achterwiel vrij te krijgen droop Tony ontgoocheld af. In de tweede manche was Cairoli mee met het leiderstreintje toen hij vast kwam te zitten in een modderhoop naast de omloop. De KTM zat muurvast in de de smurrie en wat Cairoli ook probeerde, de motor bewoog geen cm. Opnieuw geen punten dus voor Cairoli, die zijn comfortabele positie in een mum van tijd kwijtspeelde aan een ontketende Clement Desalle.

In de eerste manche wachtte ‘Le Panda’ geduldig af in het wiel van Christophe Pourcel. Toen deze in de fout ging nam Desalle de leiding over en won de manche voor de gebroeders Pourcel. In de tweede manche kregen we een soortgelijk scenario. Pourcel nam de beste start voor Desalle. Desalle wachtte opnieuw af maar toen hij de KTM met rooie plaat aan de kant zag staan kreeg hij vleugels. Hij stootte door naar de leiding en sloeg een kleine kloof, die voldoende was voor de reekszege en GP overwinning.

Pourcel finishte opnieuw als tweede en ging in extremis nog een super Kevin Strijbos vooraf, wat meteen ook het eindpodium werd.

Strijbos reed in de eerste manche een sterke wedstrijd door van de 15e plaats terug te keren naar de vijfde plaats. In de tweede manche kende Strijbos een betere start en nestelde zich vlug in de top 5. Ronde na ronde naderde hij op de leiders en ging in de slotfase nog in de aanval op de tweede plaats van Christophe Pourcel. Strijbos finishte als derde en mocht voor de tweede maal dit seizoen mee op het podium.

 

Ken de Dycker (KTM) kwam in beide manches ten val bij de start en moest telkens als laatste aan de wedstrijd beginnen. In de eerste manche kwam de Dycker terug naar de elfde plaats. In de tweede manche finishte de KTM-rijder eveneens als elfde om negende te worden in de eindstand.

Desalle : “ Ik ben echt supertevreden met deze overwinning. Het was de eerste keer dit jaar dat ik echt kon rijden zoals ik wou en ik had een super gevoel op de motor. Dat ik de leiding overneem in de tussenstand is een prachtige extra. Vorig jaar nam Cairoli hier de leiding van mij over en nu is het omgekeerd. Antonio had een echt pechweekend en dit is niet de mooiste manier om de rode plaat af te snoepen, maar het is motorcross en deze dingen komen nu eenmaal voor. Ik had soortgelijke problemen in Bulgarije dus het kan iedereen overkomen. Maar we zijn nu terug in de running voor de Wereldtitel, wat het belangrijkste is. Het seizoen is nog lang maar ik zal vooral het goeie gevoel dat ik vandaag op de motor had onthouden. “

 

Kevin Strijbos : “ Ik ben echt super tevreden met mijn tweede podiumplaats van het seizoen. Weliswaar is het na mijn podium in het modderbad van Brazilië opnieuw in moeilijke omstandigheden, maar ik hou wel van deze omstandigheden. Vorige GP in België bewees ik ook al dat ik op harde omlopen ook een goeie snelheid heb. Ik ben ook heel blij voor mijn team en mijn trainer Harry Everts. Ik wil dan ook graag iedereen bedanken !”

Foto’s Bavo

Resultaten GP MX1 Zweden

 

Eerste manche MX1

 

1. Clement Desalle (BEL, Suzuki)
2. Christophe Pourcel (FRA, Kawasaki)
3. Sebastien Pourcel (FRA, Kawasaki)
4. Shaun Simpson (ENG, Yamaha)
5. Kevin Strijbos (BEL, KTM)
6. Tanel Leok (EST, Suzuki)
7. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki)
8. Cedric Soubeyras (FRA, Honda)
9. Xavier Boog (FRA, Kawasaki)
10. Mark de Reuver (NED, Kawasaki)
11. Ken de Dycker (BEL, KTM)
12. Jonathan Barragan (SPA, Honda)
13. Matteo Bonini (ITA, KTM)
14. Kim Lindstrom (ZWE, Kawasaki)
15. Augusts Justs (LET, Honda)
16. Nicolai Hansen (DEN, Suzuki)
17. Santtu Tiainen (FIN, Kawasaki)
18. Tom Johnsson (ZWE, Suzuki)
19. Alfie Smith (ENG, Yamaha)
20. Rasmus Sjöberg (ZWE, Honda)

 

Tweede manche MX1

 

  1. Clement Desalle (BEL, Suzuki)
    2. Christophe Pourcel (FRA, Kawasaki)
    3. Kevin Strijbos (BEL, KTM)
    4. Tanel Leok (EST, Suzuki)
    5. Shaun Simpson (ENG, Yamaha)
    6. Sebastien Pourcel (FRA, Kawasaki)
    7. Rui Goncalves (POR, Honda)
    8. Xavier Boog (FRA, Kawasaki)
    9. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki)
    10. Davide Guarneri (ITA, KTM)
    11. Ken de Dycker (BEL, KTM)
    12. Mark de Reuver (NED, Kawasaki)
    13. Jonathan Barragan (SPA, Honda)
    14. Cedric Soubeyras (FRA, Honda)
    15. Anthony Boissiere (FRA, TM)
    16. Augusts Justs (LET, Honda)
    17. Kim Lindstrom ZWE, Kawasaki)
    18. Toms Macuks (LET, Suzuki)
    19. Nicolai Hansen (DEN, Suzuki)
    20. Santtu Tiainen (FIN, Kawasaki)

 

Eindstand GP Zweden MX1

 

1. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 50 p.; 2. Christophe Pourcel (FRA, Kawasaki), 44 p.; 3. Kevin Strijbos (BEL, KTM), 36 p.; 4. Sebastien Pourcel (FRA, Kawasaki), 35 p.; 5. Shaun Simpson (ENG, Yamaha), 34 p.; 6. Tanel Leok (EST, Suzuki), 33 p.; 7. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), 26 p.; 8. Xavier Boog (FRA, Kawasaki), 25 p.; 9. Ken de Dycker (BEL, KTM), 20 p.; 10. Mark de Reuver (NED, Kawasaki), 20 p.; 11. Cedric Soubeyras (FRA, Honda), 20 p.; 12. Jonathan Barragan (SPA, Honda), 17 p.; 13. Rui Goncalves (POR, Honda), 14 p.; 14. Davide Guarneri (ITA, KTM), 11 p.; 15. Augusts Justs (LET, Honda), 11 p.; 16. Kim Lindstrom (ZWE, Kawasaki), 11 p.; 17. Matteo Bonini (ITA, KTM), 8 p.; 18. Nicolai Hansen (DEN, Suzuki), 7 p.; 19. Anthony Boissiere (FRA, TM), 6 p.; 20. Santtu Tiainen (FIN, Kawasaki), 5 p.

 

Tussenstand WK MX1 na 9 GP’s

 

1. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 348 p.; 2. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 345 p.; 3. Christophe Pourcel (FRA, Kawasaki), 336 p.; 4. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), 315 p.; 5. Ken de Dycker (BEL, KTM), 257 p.; 6. Kevin Strijbos (BEL, KTM), 243 p.; 7. Xavier Boog (FRA, Kawasaki), 236 p.; 8. David Philippaerts (ITA, Yamaha), 212 p.; 9. Tanel Leok (EST, Suzuki), 201 p.; 10. Rui Goncalves (POR, Honda), 183 p.; 11. Shaun Simpson (ENG, Yamaha), 159 p.; 12. Sebastien Pourcel (FRA, Kawasaki), 143 p.; 13. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), 137 p.; 14. Jonathan Barragan (SPA, Honda), 135 p.; 15. Matiss Karro (LET, KTM), 112 p.; 16. Davide Guarneri (ITA, KTM), 109 p.; 17. Steven Frossard (FRA, Yamaha), 66 p.; 18. Anthony Boissiere (FRA, TM), 58 p.; 19. Cedric Soubeyras (FRA, Honda), 54 p.; 20. Dean Ferris (AUS, Kawasaki), 52 p

Emil

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

3 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

6 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

11 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

11 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

13 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

13 uur ago