Categories: Column

De natte droom van elke speaker…

Afgelopen weekeinde maakten we een zijsprongetje naar de snelheid. Mijn kennismaking met de baansport was indrukwekkend. Eerlijk, je krijgt een kick als je een de IDM Superbikes met 240 km/u naar een bocht ziet ijlen. Samen met collega Bernd Fulk mocht ik verslag doen van de races. Ik was een ongerust omdat ik bij een verkenning had gemerkt dat ik geen enkel nummer kon lezen als de motoren voorbij raasden. Ik had voldoende achtergrond bagage opgezocht, maar rijders herkennen bleef een heikel punt.

Tot ik terecht kwam in de commentaartoren van Zolder, boven de hoofdtribune. Nette ruimte met voldoende faciliteiten zoals hoofdtelefoons met micro en monitoren. De watervrees over het herkennen en het beperkte overzicht van het circuit bleef. Tot ik een kijkje nam nemen bij de mensen van Livetiming. In één klap werden mijn twijfels weg genomen. Livetiming maakt op basis van Google Maps een simulatie van de omloop. Die omloop wordt waarheidsgetrouw op het scherm gezet. In Zolder zijn er drie meetlussen. Op de computer – via internet en dus voor iedereen, ook thuis toepasbaar – zie je alle deelnemers bewegen als een bolletje. Tussen de lussen wordt een virtuele snelheid aangegeven. Je volgt een duel op de voet ook al zie je ze niet rijden. Een val of rijder die stil staat zie je bij het volgende meetpunt. Het was schitterend werken, omdat we virtueel overzicht hadden op de ganse baan. Bij ons debuut zondag was het aan deze app te danken dat we ons werk goed konden doen.

Ook in de motorcross is dit perfect toe te passen. Helaas hangt daar een prijskaartje aan. Livetiming: “De omloop weergeven is peanuts. Je moet extra meetlussen en hardware voorzien en ook een kabel trekken. Dat kost per lus toch al gauw een 3.000 euro.” Blijkbaar bestaan hier varianten op, maar onze eerste kennismaking was een heel leuke ervaring. Welke MX-omloop gaat ons dit gunnen? Zou leuk zijn op elke omloop die minder overzichtelijk is.

Tekst: Leon Van Gestel

Recent Posts

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

30 minuten ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

1 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

3 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

3 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

12 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

13 uur ago