Jens Getteman & Xavier Boog over GP Thailand

De zinderende hitte vergde tijdens de tweede MXGP van het seizoen het uiterste van mens en machine. 24MX Honda’s Xavier Boog reed zijn CRF450R echter naar een keurige tiende plaats algemeen. In de WK tussenstand klimt hij naar de 13de plaats. Een strijdlustige Jens Getteman, aan de pols gekwetst sinds Qatar, vocht zich naar twee WK punten in de eerste reeks. Helaas moest de jonge Oost-Vlaming om erger te voorkomen de handdoek gooien voor de tweede manche.

Xavier Boog reed naar een puike top-10 plaats.

Na een start in het pak reed Boog tijdens de kwalificaties naar een degelijke 11de plaats. Op wedstrijddag werd duidelijk dat het vormpeil van de sympathieke Fransman zich in stijgende lijn bevindt. Xavier had een prima reactie aan het hek, sneed de eerste bocht aan als 7de maar werd daarna naar buiten geduwd. Hierdoor verloor hij heel wat kostbare posities. Vanaf de 15de stek na de eerste ronde knokte de Dunlop-piloot zich terug naar een verdienstelijke 9de plaats.

Getteman beperkt de schade

Om zijn geblesseerde pols zoveel mogelijk rust te gaan had Jens Getteman er voor gekozen om zo weinig mogelijk te rijden op zaterdag. Ook de warm-up, een erg relatief begrip gezien de tropische temperaturen, op zondagochtend liet Jens aan zich voorbij gaan. De Topsport Vlaanderen atleet was er echter wel op gebrand om zoveel mogelijk punten uit de brand te slepen. Hiervoor moest Getteman niet alleen doorzetten, hij moest simpelweg door de pijngrens heen rijden. Met een 19de plaats, slaagde ‘The Joker’ hier knap in. Getteman voegde zo twee WK-punten toe aan zijn conto en liet de lokale held Amon ‘Turbo’ Theplib achter zich. Helaas was de pijn té erg voor Jens om in de tweede manche nog in actie te komen.

Het zware Si Racha circuit in combinatie met temperaturen tot 40 graden Celsius(!) maakten die tweede race tot een ware uitputtingsslag. Met een vijfde plaats in de eerste bocht had ‘Boogie’ een uitstekende uitgangspositie om zijn sterkste resultaat van het weekend neer te zetten, maar Xavier verremde zich in de tweede bocht waarna hij opnieuw op achtervolgen was aangewezen. De 24MX Honda Racing rijder was met nog acht ronden te gaan weliswaar opgeklommen van 14 naar 11, maar stilaan bleek ook dat tweevoudige Franse MX1 kampioen het zwaar te verduren had in de loden hitte. Enkele ronden kon Boog aanklampen bij zijn ex-ploegmaat Rui Gonçalves. Daarna was het vat helemaal af. Xavier kwam uiteindelijk als tiende over de meet.

Over drie weken wordt de derde ronde van het FIM Wereldkampioenschap Motorcross afgewerkt in het Braziliaanse Beto Carrero.

Door zijn polsblessure moest Getteman flink op zijn tanden bijten, dat deed hij in de eerste reeks uitstekend.

Xavier Boog: “Ik ben behoorlijk tevreden over mijn weekend. Zowel mijn snelheid als het rijden waren zaterdag al een stuk beter dan in Qatar. Ik ben nog niet op het niveau waar ik wil zijn, maar dit is zeker een stap in de goede richting. Vandaag had ik wat pech met mijn starts, en dan verloor ik ook nog eens tijd in de eerste race met Frossard die voor mij crashte. De omstandigheden waren écht, écht zwaar vandaag. Man, wat een bakoven was het hier! In de tweede manche kampte ik bovendien met blaren op mijn hand. De laatste paar ronden ben ik dan ook doorgesparteld in ‘survival mode’. Over twee weken sta ik aan de start in de Franse MX Elite in Gueugnon. Dat wordt een goede gelegenheid om aan mijn starts te werken.”

Jens Getteman: “Tijdens de week was het al duidelijk dat ik niet in staat zou zijn om pijnvrij rijden. De enige manier om toch te kunnen rijden was opnieuw met een pijnstillende injectie in mijn pols. Mijn start was behoorlijk, maar ik verloor veel tijd achter gecrashte rijders in de tweede bocht. Ondanks mijn pols kwam ik in Losail goed uit de verf. Ik reed er eigenlijk zo goed als op mijn normale niveau. (glimlacht) Hier was het na vier, vijf ronden gewoon één lange marteling! Méér dan die twee puntjes die ik veroverde, zat er echt niet in. Na de reeks was mijn pols gezwollen. De pijn en de risico’s waren te groot om door te gaan. Zodra ik thuis ben, ga ik te rade bij de dokter voor verder onderzoek.”

Steven Lettani, team manager: “Terugkijkend op de eerste twee overzeese GP’s zijn het de positieve elementen die de bovenhand halen. Dat is bemoedigend voor de komende races. Zeker omdat we voor deze eerste verre wedstrijden zoveel grote uitdagingen hadden! Op sportief vlak was er het gebrek aan wedstrijdritme. Zeker voor Boog die maar één keer in actie kwam voor de start van het WK. Ook technisch hadden we hier onze handen vol. Je kan niet al het materiaal meebrengen zoals je dat voor een Europese GP ter beschikking hebt. Daarnaast eiste de hitte zijn tol op de motoren, de andere specificaties voor de benzine enzovoort.

Getteman liet in Qatar een sterke indruk na, in Thailand moest hij de pijn verbijten.

Wat Xavier betreft, is het duidelijk dat zijn vertrouwen in de lift zit. We kregen dit weekend dan ook een heel andere rijder te zien dan in Qatar. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat zijn laatste GP vorig jaar al van juli was geleden. Boog heeft dus zeker nog een mooie groeimarge voor de komende wedstrijden. Ondertussen weten we ook dat het podium van Jens Getteman in Hawkstone Park geen toevalstreffer was. Jens heeft flink wat vooruitgang geboekt deze winter, wat ook was te merken aan zijn snelheid in Qatar. Hopelijk valt zijn polsblessure nog mee. Het was ook geweldig om te zien hoeveel Honda ingenieurs en topmanagers, zoals Shuhei Nakamoto van Honda Racing Corporation naar Thailand waren gekomen om de Grand Prix bij te wonen. Dat ons veel plezier zegt veel over het engagement van Honda in het WK motorcross.”

Foto’s: Bavo / Ray Archer

Steven

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

4 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

4 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

8 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

15 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

16 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

18 uur ago