Categories: BMBNieuwsSlideshow

De amateurfiche: Pascal Bal

Naam: Pascal Bal
Bijnaam: Ballini
Geboortedatum: 19/11/1968
Geboorteplaats: Gent
Beroep: Fietsenhandelaar (Ballini)
Federatie & klasse: Bmb masters en mclb tussendoor
Palmares: WK veteranen ’11, 6keer BK, FAM titel, 109 overwinningen …
Meest memorabel mx moment: De WK titel bij de veteranen
Favoriete circuit: Faenza in Italië
Favoriete rijder: Op dit moment Ken Roczen, vroeger Jeff Stanton

MXM; Onlangs heb je het WK voor veteranen mee gedaan. Hoe viel dit mee en wat vind je van het kampioenschaps format (1 weekend)
Dat het maar in één weekend gereden wordt vind ik iets minder, een mooi volwaardig motocross kampioenschap is in mijn ogen toch minstens 4 tot 6 wedstrijden. Zodat er wat variatie kan komen kwestie van circuits en vormpijl. Hoewel ik het wel kan begrijpen, niet iedereen heeft evenveel tijd, de meeste veteranen werken en zien het dan niet zitten om 6 verre verplaatsingen te maken.

MXM; Je gaat al lang mee in de crosswereld. Wat is volgens jouw het grootste verschil met pakweg 20 jaar geleden.
20 jaar geleden won de beste en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Toch is de doorstroming anders. Vroeger had je door middel van de open kwalificaties per GP gewoon de 40 beste aan de start. Als het een zandwedstrijd was, dan stonden er 40 zandspecialisten aan het hek, was op een harde baan dan kreeg je de 40 beste betonvreters aan de start. Dat is nu niet meer het geval. Toch zullen de toptalenten altijd opgepikt worden, maakt niet uit hoe het systeem is. Helaas voor diegene die daar net onder vallen, zij kunnen niet meer als vroeger inschrijven voor een GP’tje en hun kunnen laten zien.

MXM; U gaat met Junior naar het WK jeugd in Lierneux. Volgt u de jeugdscene een beetje (EK, masterkids, JuniorWK, Loretta Lynns)
Klopt, we gaan naar het junior WK. Maar verwachtingen hebben we niet echt hoor, Junior rijd maar pas vanaf het begin dit jaar en heeft nog niet de snelheid. De jeugdscene volg ik al een hele tijd, het is geweldig hoe deze jonge kerels die motor vol open zetten en de nieuwe technieken als scrubben en whippen al helemaal onder de knie hebben. Ik weet hoe moeilijk crossen is en die technieken heb ik met al mijn ervaring niet eens onder de knie, dus dat is echt wel indrukwekkend. Ook wie rondkijkt ziet nog bakken talent in België, bij de 85cc’s heb je bijvoorbeeld Geerts, Verhelst, De Sweemer, Bielen … het was puur genieten om in Wuustwezel deze jongens tegen een fabriekspiloot als Jorge Prado Garcia te zien knokken. Ik kan niet wachten tot 9 & 10 augustus.

MXM; Heb je het gevoel of zulke wedstrijden in het moderne motocross belangrijker zijn als vroeger?
Het is eigenlijk bijna niet te vergelijken. Vroeger had je zo geen EK finale, of een junior WK. De bmb bijvoorbeeld had maar pas wedstrijden vanaf 16 jaar… Ik vind het wel een positieve evolutie, zolang ze de kinderen maar niet op een te jonge leeftijd pushen. Maar hier zal zeker en vast talent uit verder vloeien, en diegene die er niet geraken hebben dan ook enkele leuke ervaringen op gedaan. Toch moet je al vroeg mentaal sterk staan, je komt snel uit tegen de beste van de wereld. De ene reeks win je en de andere reeks heb je een slechtere start en wordt je maar net 20e. Iedereen is zodanig aan elkaar gewaagd.

MXM; Waar zien we Pascal Bal nog aan het werk?
Ik ga mijn best doen om het EK300cc mee te doen in Lommel, het moeilijkste hieraan is een motor vinden. Daarnaast nog enkele bmb en mclb wedstrijden. Hierbij wil ook de mensen bedanken die mij tot daar helpen, mijn vrouw, mijn ouders, Dirk van Meelen, Twin Air – luchtfilters, Ballini, Walter Haentjens van AMC Evergem en alle vrienden en supporters die mij door dik en dun steunen!

Tekst & Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

7 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

8 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

11 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

18 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

19 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

22 uur ago