Robin Bakens pikt finale Picardië (Fra) kampioenschap mee.

Afgelopen weekend werd er niet enkel gereden in het frisse Letland. Ook in Picardië werd er nog gecrosst. Op het prachtige en technische circuit van Blargies stond er de finale van het Picardië kampioenschap op het programma. Naar goede gewoonte stonden hier enkele snelle jongens aan de start, waaronder Yamaha rijder Robin Bakens.

De trainingen verliepen vlot en goed. Hier in Frankrijk krijg je twee keer een kwartier om te wennen aan het circuit. De eerste sessie is een vrije training, tijdens deze sessie kon ik al even de gas er op zetten en verliet ik de sessie met een derde tijd en een goed gevoel” Aldus Robin Bakens. In de tweede training was het voor Robin zaak om een zo goede mogelijke tijd neer te zetten. Er werd namelijk in een open klasse gereden dus met de MX2 motor gingen de starts al niet makkelijk zijn. Aan het einde van de sessie leek Robin op een derde tijd te stranden, maar dat was buiten Richard Fura gerekend die nog net zijn 125cc in de top-3 plantte, zo was de 4e plaats een feit.

De eerste reeks begon meteen met een knaller. Bakens kon zijn YZ250f Yamaha als eerste door de eerste bocht knallen en pakte resoluut de kopstart. Even leek Robin iets te wijd te gaan, maar dat werd gecorrigeerd in de volgende bocht waar hij binnenkant had. Helaas bleef het mooie liedje niet lang duren, in bocht 3 al maakte Bakens een klein foutje waarbij hij zijn eerste plaats moest af staan. Robin Bakens: “Ik probeerde nog aan te pikken, maar voelde dat het net dat tikkeltje te snel ging voor mij. Ik probeerde dan ook gewoon te kijken naar de lijnen van de koploper en mijn eigen tempo te rijden. Ondertussen kwam ook nog iemand voor plaats 2 voorbij mij gestormd, ook hier probeerde ik te stelen met mijn ogen.” Halfweg wedstrijd sloeg dan het noodlot toe. Robin raakte een grote kei bij insturen van een bocht en verloor totaal de controle over het voorwiel met een valpartij tot gevolg. Hierbij plantte Bakens zijn Arai helm vol in een berm en kwam hij tot een bijna rechtstreekse stop. De Yamaha rijder voelde zich hierdoor een beetje dizzy maar er waren geen zware letsels waardoor hij nog kon terug knokken van buiten de top-10 tot een vijfde plaats.

In de tweede reeks had Robin een mindere start en dat strafte hem meteen af. Een gigantische steen werd door een krachtige 450cc machine vol op Bakens’ hand afgevuurd. Hierdoor kon hij in de beginfase van deze manche niet ten volle zijn koppeling gebruiken en ging het rijden erg moeizaam. Iets na halfweg wedstrijd nam de adrenaline het dan over en was de pijn bijna helemaal verdwenen. Met het karakter van een leeuw vocht RB94 naar voren en is hij op een vijfde plaats geëindigd. Ook in het totaal klassement is Robin Bakens vijfde geworden, dit met zijn MX2 tussen de MX1 motoren.

Het aanstaande weekend zal Bakens zijn kunnen tonen in Eksaarde en het weekend erna in Sinaai, beide wedstrijden georganiseerd door de mclb. De week erna wordt het zwoegen en zweten tijdens de openingsronde van het Franse strandcross kampioenschap in Berck-Sur-Mer. Met dank aan: steven Braems boor- en betonwerken, Arai Helmets, Leatt protectives, Gaerne Boots, BEST products, Putoline motorcycle oils, Yamaha Belgium, Van Hasselt exhausts, TMV, Twin Air, No Limit Graphics, Fietswereld Bijvank, Renthal, Muc-Off, Acerbis, Bakens Yamaha, Pirelli, Spirit suspension, REV Training.

Foto’s: MXDL Photographie

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

6 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

9 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

13 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

14 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

16 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

16 uur ago