Herlings: “Ik zal nog niet 100% zijn in Qatar”

De FIM Wereldkampioen van 2012 en 2013 Jeffrey Herlings heeft toegegeven dat hij waarschijnlijk niet zal klaar geraken voor de start van de 2015 campagne in Losail, Qatar op 28 februari, de reden is omdat hij deze week pas op zijn Red Bull KTM beginnen te rijden is. De 20-jarige Herlings zit dus na twee maanden nadat hij een operatie moest ondergaan om de pin en de schroeven te laten verwijderen terug op de motor. Die waren in het linker dijbeen geplaatst om de genezing te versnellen en kan nu eindelijk het hoofdstuk afsluiten van de moeilijke periode die vorig jaar in juli begon.

“Ik ben dus deze week begonnen… en voelde me echt stijf!” zei hij. “Het was nog eens leuk omdat het een hele tijd geleden was…om eerlijk te zijn het voelde of ik overreden was door een trein.”

De Nederlander besliste samen met KTM om zo vroeg mogelijk deze operatie te laten doen en wisten dan ook wel dat het zijn gevolgen ging hebben richting het pre-seizoen en dit betekend dat `84 voor het tweede jaar op rij met een achterstand naar Qatar trekt. “Ik had nog steeds pijn boven mijn knie en rond mijn heup waar de pin en de schroeven zaten,”zegt hij. “Het was echt irritant terwijl ik aan mijn voorbereiding bezig was. Ik was in Oostenrijk en sprak er met Pit (Beirer, KTM Sport Director). We gingen dan naar een arts om te vragen om het metaal er uit te halen en hij zei dat ik tussen de twee en drie maanden terug in orde zou zijn, dus besloten we om het te laten doen en dan zou ik nog een beetje tijd over hebben om wat te rijden voor Qatar.”

“We wisten ook dat ik geen 100% zou zijn voor de eerste wedstrijd, maar dat risico wilde we nemen,”zegt hij vervolgens. “Normaal hadden we het op het einde van het seizoen laten doen, maar er was nu wat tijd om het voor het seizoen te laten doen. Pit vond het zelf ook beter om te rijden zonder die pin, want als ik toch moest crashen dan word het bot misschien helemaal versplinterd door de pin en de schroeven. Dus ik ben nu twee maanden na de operatie en ik voel geen pijn meer. Ik ben zeker de oude Herlings nog niet, maar dat is iets waar we aan werken.”

Herlings heeft nu nog iets meer dan drie weken om zijn snelheid, vertrouwen en fitness op te bouwen voor de openings Grand Prix in Qatar die onmiddellijk word gevolgd door de trip naar Nakhonchaisri, Thailand. Ondanks dit strakke tijdschema slaat de voormalig kampioen zeker niet in paniek. “Het is nu toch al een zes-zeven maanden dat ik niet volop met de motor kon trainen en ik weet als ik nu tweemaal vijfendertig minuten manches moet rijden dat mijn lichaam zou breken,”zegt hij. “Ik ben al aan het hardlopen, fietsen en zwemmen, maar heb nog niet de spierkracht voor op de motor. Ik zal gewoon naar mijn lichaam moeten luisteren en niet forceren.”

“Vorig jaar heb ik geleerd hoelang een kampioenschap wel kan zijn.Het zal voor mij overleven worden in Qatar en Thailand en gewoon de punten pakken die ik kan krijgen,”voegde hij er nog aan toe. Herlings is gekend om de pijn te verbijten, doorzettingsvermogen en de verwachtingen steeds worden in te lossen. Steeds aan de winnende hand te zijn in de MX2 vanaf de eerste ronde in 2013 tot hij in 2014 ziek en pijn lijdend uiteindelijk werd verslagen door Jordi Tixier. Het zal toch wel wat in het voordeel van zijn MX2 tegenstanders hun gedacht gaan spelen in de eerste GP`s (hoewel hij vorig jaar ondanks zijn voetblessure toch wel in Qatar en Thailand won) maar met deze tegenslag van afgelopen zomer en de revalidatie die meer dan zes maanden geduurd heeft lijkt deze Herlings voor sommige tegenstanders toch wel niet zo onklopbaar te zijn.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: CDS

Matthias

Recent Posts

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

3 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

8 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

8 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

10 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

10 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

19 uur ago