Categories: ColumnSlideshow

Column: Het is gedaan, ’t is oorlog!

Ik en 10 000 betalende bezoekers gaan naar huis van een zalige motocross dag. Het circuit op de kesterheide lag door de regen op vrijdag perfect en het weer op zondag kon niet beter. Ook het wedstrijdprogramma was heerlijk gevuld, naast de Inters Open klasse zag ik zo ook even mijn aller eerste GP idolen passeren op motoren waar zij hun wereldtitels op wonnen, Joël Smets op zijn oude Husaberg, wat een zalig geluid was dat. In de diverse oldtimer reeksen zag ik motoren passeren van tijden dat er over mij nog niet eens sprake was. En toch, toch ga ik letterlijk huilend van ongeluk naar huis.

Niet een accident of een slechte prestatie van mijn top piloot lag aan de basis, maar enkele ondemocratische zielen liggen aan de basis van mijn en 10 000 andere mensen hun ongeluk. Ondemocratische zielen die in gaan tegen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat één keer per jaar motocross op één plaats geen schade berokkend aan de natuur. Zielen die net als bepaalde organisaties in het midden oosten geen belang hechten aan cultuur en geschiedenis. En mensen die zonder enige twijfel geen inspraak dulden. Wat mij dan nog harder doet huilen is het besef dat ik ga werken voor zo’n organisatie. Want jaarlijks sluist er zo’n klein miljoen euro aan belastinggelden door naar deze … laten we het maar gewoon een vereniging noemen.

Waar zit hier het probleem? Daar zal je van alle kanten verschillende verhalen krijgen. Tot gisteren dacht ik echter dat ik een democratisch land leefde. Maar blijkbaar dan toch weer niet. Als 11 mensen een jaarlijks evenement kunnen opschorten waar jaarlijks 10 000 mensen naar komen kijken en nog eens dat aantal achteraf foto’s van bekijkt, artikelen van leest … dan spreek ik over een dictatuur. En hoe gaat m’n tegen een dictatuur in? Door ten oorlog te gaan, hierbij verklaar ik dan ook vrij een oorlog aan te gaan met onrechtvaardige verdwijningen van circuits en organisaties. Zoals in ’39-’45 zal er letterlijk terrein, per terrein gewonnen worden!

Tekst: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven

Recent Posts

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

1 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

5 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

6 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

8 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

8 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

17 uur ago