Column: Het is gedaan, de 10x zit erop

Het zit er op, het is gedaan. Tienmaal Everts & Friends. Wat als een kleine, obscure wedstrijd begon in Luxemburg, groeide al snel uit tot een massa evenement. Eerst in de Kiezelgroeve van Neeroeteren en daarna op de Horensbergdam in Genk.

Miljoenen oude Belgische franken werden, verzameld door ‘The Legend’. De man van 10 wereldtitels en 101 Grand Prix overwinningen haalde, samen met het organiserende team achter zich, jaar na jaar vele toppers naar het evenement. Jongens zoals Ken De Dycker, Jeremy Van Horebeek en Joel Roelants tekende steeds present. Maar ook oude tegenstanders maakten graag de trip om één van de mooiste initiatieven in onze sport te steunen. Dat zorgde er zo o.a. voor dat we Sebastian Tortelli nog eens op Belgische grond bezig zagen en wat dan gezegd over Ricky Carmichael die in zijn kielzog Jeff Stanton en Jeff Emig met zich meebracht.

Dit jaar had de organisatie graag met nog één speciale uitschieter geëindigd. James ‘Bubba’ Stewart, de man die door onvolledig papierwerk een dopingschorsing uitzit had graag meegewerkt. Red Bull, Suzuki en alle andere actoren verklaarde zich OK. Helaas kreeg de FIM lucht van de hele zaak. Het was dan ook onbegonnen werk om de FIM ervan te overtuigen dat E&F niet moest aanzien worden als echte officiële wedstrijd. Géén James Stewart dus op de allerlaatste Everts & Friends.

Wat we wel kregen, Joel Roelants terug op een motor, ging echter ook de hele (motorcross)wereld rond. Het verhaal, van de ondertussen commentator van MotorsTV met het vreselijk sappige kempische accent, is bekend. Tijdens de trainingen van de Grand Prix van Maggiora raakte hij verlamd. Toch kroop hij voor Everts & Friends nog éénmaal op een aangepaste motor. Het massaal opgekomen publiek kreeg Joel zelf aan het woord om hem nadien twee ronden te zien rond toeren. Géén enkele aanwezige bleef onberoerd bij dit moment. Nekharen gingen staan, tranen gingen vloeien en stoere kerels zette vlug hun zonnebril nog iets stevigere op de neus…

Vader Roelants, Walter had hiernaast ook nog eens geweldig nieuws in z’n zak zitten. In het even sappig kempisch als z’n zoon vertelde hij dat ‘den Joel’ het zo spijtig vond dat een event als E&F zou verdwijnen. Het zou spijtig zijn voor een sport die het zowiezo al moeilijk heeft. En omdat de familie Roelants een familie is van, niet neuten maar doen. Kondigde ‘Pa Roelants’ dan ook aan dat ze aan het werk zijn om een gelijklopend evenement in samenwerking met ‘To Walk Again’ te gaan organiseren. Een aankondiging die de weemoed en het verdriet dat E&F een eindigend lied is, toch enigszins tempert.

Daarnaast voor wie het echt wil weten, Pauls Jonass won het eindklassement voor Jeremy Van Horebeek en Stefan ‘The Legend’ Everts zelf. Maar, hallo FIM, dat interesseert weinig tot niemand. Everts & Friends was namelijk een benefiet motorcross, waar de mensen vermaken en geld inzamelen voorop stond. Iets waarin ze steeds perfect gelukt zijn!

Note: De officiële resultaten van de verreden jeugdwedstrijden kan u terug vinden op MyLaps.
Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Frederik Van Eeckhoven

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

8 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

9 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

12 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

19 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

20 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

23 uur ago