Elite: Boog wint MX1, Boissiére & van Doninck tonen snelheid in MX2!

Het Franse kampioenschap was dit weekend toe aan z’n derde manche. Op het prachtige parcours van Castelnau De Levis kwamen weer vele sterke piloten in actie waaronder ook onze landgenoot Brent Van Doninck en z’n teamgenoten Alvin Ostlünd en Benoit Paturel.

Benoit Paturel die door de leeftijdslimiet in de MX2 klasse bezig is aan z’n laatste seizoen in deze klasse, profiteerde van deze gelegenheid om zich te meten op een 450cc tussen de Franse 450cc kanonnen. Een experiment dat zeker geslaagd te noemen is. De Fransman van het KEMEA Yamaha team wist zich na een start buiten de top tien naar voren te knokken. Deze tocht naar voren werd enigszins vergemakkelijkt door Nicolas Aubin die als locomotief ging dienen.

Beide heren vonden dan ook midden wedstrijd de aansluiting met het duo Xavier Boog en Maxime Desprey. Het viertal Boog, Desprey, Aubin en Paturel mochten, op respectievelijke achterstand van leiders Valentin Teillet en Greg Aranda, gaan uitmaken wie mee het podium mocht gaan betreden in deze eerste manche.

In dit duel toonde Xavier Boog zich echter de sterkste dit voor Nico Aubin die in extremis de vierde stek van Maxime Desprey nog afsnoepte. Maxime Desprey eindigde vijfde voor Benoit Paturel.

Voor deze jongens was ondertussen Valentin Teillet als overwinnaar over de finish gekomen en dat voor regerend Frans MX1 kampioen Greg Aranda.

In de tweede manche was het opnieuw Valentin Teillet die een verschroeiende indruk maakte. De Honda piloot maakte werk om een kleine voorsprong uit te bouwen op Xavier Boog en Nico Aubin. Dit echter tot halfweg wedstrijd de pechduivel roet in het eten kwam gooien. De bib-mousse van Valentin Teillet kwam uit het wiel, waardoor het voor hem onmogelijk was de wedstrijd te beëindigen. Hierdoor kwam de weg helemaal open te liggen voor MotoBlouz Honda piloot Xavier Boog. De voormalige Grand Prix piloot zag z’n kans en stoomde door naar de reeksoverwinning dit voor Nicolas Aubin en Greg Aranda.

Een opnieuw zeer matig gestarte Benoit Paturel finishte vierde voor Milko Potisek op vijf. In het dagklassement ging de overwinning naar Xavier Boog met 45 punten daarmee scoorde hij drie punten meer dan Yamaha-rijder Greg Aranda en vijf punten meer dan Suzukipiloot Nico Aubin. In het kampioenschap staat Xavier Boog ondertussen dertig punten voor op Valentin Teillet en éénendertig punten op Greg Aranda.

[one_half]Uitslag Reeks 1
1.Teillet
2.Aranda
3.Boog
4.Aubin
5.Desprey
6.Paturel
7.Soubeyras
8.Rombaut
9.Escoffier
10.Imbert[/one_half] [one_half_last]Uitslag Reeks 2
1.Boog
2.Aubin
3.Aranda
4.Paturel
5.Potisek
6.Escoffier
7.Desprey
8.Valentin
9.Soubeyras
10.Rombaut[/one_half_last]

Buitengewone Anthony Boissière imponeert
In de MX2 klasse was het de dag van woelwater Anthony Boissiere. U kent hem vast nog wel als de reekswinnaar in Zuid-Afrika anno 2005. Of als de Grand Prix piloot bij o.a. Factory TM, Monster Energy Gariboldi Yamaha, KTM HDI, … Of misschien kent u hem ook wel als dupe van het nooit van de grond gekomen KTM Dubai Jobe team. Of van z’n korte WK Enduro passage?!

Kortom veel talent niet altijd evenveel doorzettingsvermogen, maar op zijn parcours op bepaalde dagen niet te kloppen. Vandaag was zo’n dag en dat mocht de concurrentie met Grand Prix piloten Van Doninck en Rubini op kop ondervinden.

De nu op Yamaha uitkomende Boissiere wist in de eerste manche als tweede te starten en stootte in ronde twee moeiteloos door naar de leiding. Dit in tegenstelling tot Brent Van Doninck die, ondanks z’n pole-positie, een mindere start meemaakte. Van buiten de top tien moet de Belg aan z’n inhaaljacht beginnen en dit terwijl Anthony Boissiere op kop z’n ding kan doen.

Na enkele ronden meld Brent Van Doninck zich al op plaats vier maar afrekenen met de Franse specialisten als Henri Giraud en Florent Richier gaat moeizaam, waardoor kostbare tijd verloren gaat, tijd die niet kan gebruikt worden om de verduivelde Anthony Boissiere te verschalken. Het duurt acht ronden voordat de voor de gelegenheid met 370 uitkomende KEMEA piloot Giraud en Richier voorbij is en zich kan gaan focussen op Boissiere. Maar de resterende vier ronden zijn niet voldoende om de voormalige Franse hoop op wereldtitels te verschalken. Anthony Boissiere komt als winnaar over de finish voor Brent van Doninck en ouderdomsdeken Florent Richier.

In de tweede manche blijkt de start opnieuw cruciaal. Waar Anthony Boissiere bij de eerste tijdswaarneming als derde passeert, komt Brent van Doninck slechts als achtentwintigste door. Terwijl Anthony Boissiere zich opnieuw probleemloos naar de leiding rijdt, lijkt de inhaal race van Brent eindeloos!

Toch doet de man vliegende tractor uit Herentals er alles aan om een goed resultaat uit de brand te slepen. Halfweg wedstrijd zit hij dan ook al tiende. De overwinning die is dan al foetsie, deze is weggelegd voor Anthony Boissiere die laat zien nog steeds hard te kunnen gaan met een motor. De Fransman kan als enige de ronde tijden van Brent van Doninck evenaren. Of is het vandaag andersom? Het zorgt er in elk geval voor dat de KEMEA piloot naar voor blijft opschuiven door z’n consequente snelle ronde tijden. Zo moeten ook Arnaud Aubin, Stephen Rubini en andere er aan geloven en strand Brent op een vierde plaats achter Henri Giraud op plaats twee en opnieuw Florent Richier op drie. In het klassement leid momenteel Florent Richier met zeven punten voorsprong op Henri Giraud.

Note: De van een hersenschudding terugkerende Alvin Ostlünd kende een baaldag en eindigde in het dagklassement vijftiende met een dertiende en vijftiende plaats in de reeksen.

[one_half]Resultaat Reeks 1
1.Boissière
2.Van Doninck
3.Richier
4.Giraud
5.Dercourt
6.Rubini
7.Roussaly
8.Weltin
9.Chanavat
10.Do[/one_half] [one_half_last]Resultaat Reeks 2
1.Boissière
2.Giraud
3.Richier
4.Van Doninck
5.Goupillon
6.Aubin
7.Rubini
8.Clochet
9.Roussaly
10.Irsuti[/one_half_last]

Tekst: Matthias Van Eeckhoven

Steven

Recent Posts

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

3 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

10 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

11 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

14 uur ago

Reacties van bronzen Team NL!

Na een 6de plek in de kwalificatieraces op zaterdag reed TeamNL onder leiding van een…

1 dag ago

Karlis Reisulis wint de Ricky Carmichael Award

Tijdens de Monster Energy Motocross of Nations 2024 heeft Karlis Reisulis de Ricky Carmichael Award…

1 dag ago