Tijdens het seizoen is het belangrijk te blijven trainen en zelfs te pieken naar verschillende wedstrijden. Om exact te pieken naar wedstrijden is het belangrijk om contact op te nemen met een gediplomeerde trainer die een trainingsplan kan opmaken. Maar welke trainingen zal je dan tijdens het seizoen moeten uitvoeren? Lees hieronder welke 3 trainingen het meeste effect hebben tijdens het seizoen!
Het belangrijkste in elke sport is sport specifiek trainen. Er bestaan verschillende soorten MX-trainingen, in het seizoen is een snelheidstraining het meest aangeraden. Hierbij gaat de rijder de wedstrijd simuleren, bijvoorbeeld één sessie van 15min als verkenning en vervolgens twee sessies van 20min + 2 ronden aan wedstrijdtempo.
Vergeet zeker de afwisseling tussen verschillende trainingen niet. Dit houdt het trainen leuk en afwisselend. Tijdens het seizoen kan men steeds starttrainingen of tijdstrainingen inlassen.
Intensiteit: HF 100-111% AD
Volume: 45 – 75 minuten
Dit klinkt allemaal heel logisch maar de meeste rijders onderschatten dit en rijden enkel in het weekend. Lukt het niet om in de week tijd vrij te maken om met de motor te trainen? Bekijk dan zeker onderstaande trainingen. Het is belangrijk zeker 1x in de week een intervaltraining in te lassen in de vorm van motorcross of met de mountainbike/koersfiets.
Er bestaan verschillende intervaltrainingen, extensieve interval, intensieve interval en VO2 max trainingen. Het is belangrijk als beginner niet meteen te beginnen met intervaltrainingen, na enkele maanden trainingen wordt nog steeds intensieve interval en VO2 Max trainingen afgeraden. Als een goed getrainde atleet kan men intensieve intervaltrainingen inlassen tijdens de week, VO2 max trainingen worden steeds aangeraden onder begeleiding uit te voeren aangezien de atleet hier vaak heel diep moet gaan. Hieronder vindt u enkele intervaltrainingen per categorie.
Na MX-trainingen en intervaltrainingen kan het lichaam verzuurd of stijf aanvoelen. Dit wil zeggen dat de spieren willen recupereren of rusten.
Recuperatietrainingen worden aanzien als de minst intensieve trainingen en belangrijk is dat deze ook heel rustig worden uitgevoerd. Idealiter worden deze trainingen binnen de 15 minuten na de intensieve inspanning gestart. Dit zorgt ervoor dat al het melkzuur, opgebouwd tijdens de intensieve training kan worden afgebroken. Wanneer de recuperatie training pas een dag later plaatsvindt zal niet alle melkzuur verwijderd kunnen worden maar dit houdt niet in dat een recuperatie training geen positief effect heeft. In tegendeel, recuperatietrainingen zorgen voor een positief humeur en een goed gevoel in de spieren.
Intensiteit: HF -68% AD
Volume: 30 – 90 minuten
Tijdens het seizoen is het de belangrijk dat je steeds fris aan de start staat dus hou voldoende rekening met rustdagen en luister naar je lichaam.
*De anaerobe drempel (AD): is het punt waarop het lichaam bij een inspanning, bijvoorbeeld fietsen, niet meer voldoende zuurstof opneemt om het melkzuur dat bij verbranding van glycogeen vrijkomt te neutraliseren. Dit wordt berekend bij een inspanningstest en is noodzakelijk om correct te trainen volgens hartslag.
Tekst: Yente Dourte
Foto’s: Gines Diaz/Red bull Content Pool, Greg Kolesky/Red bull Content Pool,
Het komende seizoen zal Bertram Thorius gaan uitkomen voor De Baets MX Team-Yamaha. De Deen…
In een interview met Geoff Meyer op mxgp.com praat Jeremy Seewer over zijn eerste kennismaking…
Naast Nico Greutmann en Liam Owens zal ook Mads Fredsoe in 2025 voor Cat Moto-Bauerschmidt-Husqvarna…
Ook volgend jaar zal de enige motorcrossklassieker die ons land nog rijk is plaats vinden.…
Slecht nieuws vandaag van de Belgische Sidecar Wereldkampioen Marvin Vanluchene. Door een een bacteriële infectie…
Ook in 2025 zal Tyla van de Poel uitkomen voor het De Baets MX Team-Yamaha.…