Categories: MXGP & EMXSlideshow

Bevestiging MX of Nations in Assen dichtbij!

Na drie jaar de Nederlandse GP te hebben georganiseerd op het TT Circuit van Assen wil de lokale promotor LDP International de kroon op het werk zetten met de MX of Nations. Die ambitie had LDP International al eerder uitgesproken. Nu lijkt het er echter sterk op dat de MXON voor het eerst sinds 2004 in Lierop terug naar Nederland komen!

De MX of Nations in 2019 in Assen, het is geen verre droom meer. Volgens de ervaren Lee van Dam, directeur van LDP International, is de bevestiging van een akkoord met YouthStream een kwestie van weken. “We bespraken de mogelijkheid al voor 2018, maar het besluit van de overheid kwam niet tijdig omdat we een grote investering nodig hebben”, zegt Van Dam. “Voor 2019 ziet dit er echter goed uit. We verwachten een finale goedkeuring in de komende twee tot drie weken. De signalen van zowel de stad Assen, de lokale overheid als de overheid zijn positief. We verwachten dus geen problemen.”


Meer dan behoorlijke bezoekersaantallen in Assen en de groeiende sterrenstatus van Jeffrey Herlings, zijn belangrijke factoren in de MXoN terugkeer naar Nederlands zand. “Klopt helemaal”, zegt Lee. “Jeffrey’s succes helpt zeker. Het kostte wat tijd om mensen te laten zien wat motocross is en we hadden ook sneller grotere toeschouwersaantallen verwacht, maar we zien wel dat business-to-business inkomsten steeds beter worden. Ook voor  de Naties hebben zijn er al veel verzoeken. We denken dat het een knaller wordt. ”

De opbouw van de MXGP-baan in Assen verliep de voorbije drie jaar volgens een vergelijkbaar stramien. Dit zal op 15 en 16 september dit jaar een vervolg kennen tijdens de laatste GP van het seizoen. Er is met name een grote invoer van zand nodig en ook de aanleg ter hoogte van de Gert Timmer-chicane is geen sincecure. Daarnaast worden ook de helft van de beroemde start-finish rechte lijn en pitlane van de beroemde “Cathedral of speed” -de bijnaam van het circuit onder MotoGP fans- bedekt met zand.


Er doen geruchten de ronde dat de omloop voor de Nations wijzigingen met zich mee zal brengen  in vergelijking met de MXGP wedstrijden. Hierover kon Van Dam geen uitspraak doen. “Het verzoek was om het iets anders aan te pakken, maar we hebben in Assen niet zoveel opties,” zei hij, wijzend op het paddockcomplex tijdens de WK Superbike ronde het voorbije weekend. “We moeten de gebouwen en de paddock doorkruisen omdat het rechte stuk te lang is. Maar ik denk dat we meer zand nodig hebben en dat we de baan inderdaad een beetje zullen veranderen.”

In september zal Assen de status van Losail (Qatar) als langstlopende MXGP-locatie op een permanente wegrace accommodatie evenaren. In Qatar werd namelijk van 2013 tot en met 2017 gereden. Voordien deed het WK motorcross o.a. Zolder, Donington Park, Franciacorta en Francorchamps aan. Lee Van Dam was met LDP international betrokken bij zowat alle grote evenementen in Assen, waaronder de Rizla en Gamma Racing days. Je mag ‘m dus gerust gepokt en gemazeld noemen in de event en (motor)sportmarketing.

“Ik denk dat motorcross zeker ook z’n plaats heeft op een permanente omloop. Om op zo’n plaats een motorcrossbaan aan te leggen, is eigenlijk een droom… En toch is het werkelijkheid geworden,” zei Van Dam. “We maken veel reclame en we werken hard aan dit evenement. In zekere zin denken we dat dit de toekomst van motocross zodat je met je sponsors niet vast zit in de modder. Hier hebben we alles qua accommodatie. Ik denk dat motorcross er goed aan zou doen om meer van zulke locaties op te zoeken zodat deze fantastische vorm van motorsport een groter publiek kan bereiken. In Assen hebben we het geluk dat er al een heel netwerk van sponsors en loges was. Mensen wisten niet hoe mooie deze sport is. Nu zijn ze heel blij om het mee te maken en ze beschouwen de motorcross als één van de hoogtepunten op de kalender in Assen.

Tijdens de twee laatste edities van de Motocross of Nations eindigde het Nederlandse team telkens tweede.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s:
Ray Archer, Gatedrop, RTV Drenthe

Steven

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

5 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

8 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

13 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

13 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

15 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

15 uur ago