Vanluchene/Van den Boogaart winnen ook de GP van Letland!

Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart blijven op koers voor de WK zijspancross-titel en hebben wederom een Grand Prix weten te winnen, ditmaal in het Letse Cesis. In de eerste heat moest men de meerdere erkennen in Bax/Stupelis maar in de tweede manche was het verdict precies andersom waardoor Vanluchene/Van den Boogaart op de hoogste trede van het podium mochten plaats nemen met op de tweede plek dan Bax/Stupelis die eindelijk weer eens goed tot scoren kwamen. Koen Hermans en Nicolas Musset werden twee keer derde in de heats en mochten dus ook als derde op het podium klimmen voor de huldiging van de GP zijspancross van Letland te Cesis.

38 zijspannen hadden zich gemeld in Letland waardoor er een 8 tal deelnemers zou moeten afvallen voor de eigenlijke GP op de zondag. Kwalificeren was voor alle deelnemers uit de Benelux geen probleem, toch kende Sanders/Haller een slechte dag. Sanders zijn machine maakte te veel geluid en men werd vijf plekken terug gezet waardoor men was aangewezen tot de last-change. Daar reed men dan wel de eerste tijd maar een plek op de tweede startrij voor de zondag was niet waar men op had gemikt.
Ook Willemsen/Bax kregen  voor de zoveelste keer dit seizoen een berisping  van de wedstrijdleiding, ditmaal net als Sanders voor iets te veel aan geluid. Hierdoor werden Willemsen/Bax pas als negende in de uitslag gezet in plaats van hun vierde plek op de finish  van de kwalificatie-heat waardoor men ook van de tweede startrij zou moeten vertrekken op de zondag.

Heat 1
Tegen de klok van kwart over één op de zondag begon dan de eerste heat onder warme omstandigheden. Brown/Millard pakte de kopstart met direct hierachter Giraud, Vanluchene, Dierckens, Santermans en Hermans.
Veldman was te gretig bij de start en reed te net even te vroeg weg waardoor men het starthek tussen het wiel en het voorspatbord zag belanden. Met een vertraging van een kleine tien seconden reed men dan als allerlaatste weg van het startterrein, zo op het oog kansloos voor een goede klassering in deze heat.
Vooraan nam Giraud dan al snel de eerste plek over met Vanluchene in zijn kielzog. Lang genieten van de koppositie konden Giraud/Badaire echter niet want in de derde ronde gaf hun motorblok de letterlijk rokende pijp aan Maarten. Balend verliet Giraud de race met dus een score van 0 punten.
Vanluchene nam dan het voortouw maar ook hun machine liep niet helemaal netjes.
Bax/Stupelis, komende vanaf rond de tiende plek bij de start waren inmiddels al bezig om zichzelf naar voren te rijden en hadden eindelijk weer eens de kracht om de race naar hun hand te zetten. Halverwege de eerste heat kon men dan aansluiten bij Vanluchene en vrijwel direct ook de koppositie overnemen. Bax/Stupelis reden dan verder een dijk van een wedstrijd en reden een halve minuut weg van de rest van het veld en kwamen met overmacht als eerste over de finish.
Vanluchene koos dan eieren voor zijn geld en stelde op de finish zijn tweede plek veilig. Achter Vanluchene was het dan Hermans die halverwege wedstrijd op de derde plek was beland na te hebben afgerekend met Santermans, Dierckens en kopstarter Brown. Het gat naar Vanluchene was toen echter al mega groot en meer dan de derde plek zat er op de finish dan ook niet in voor de jonge Hermans samen met zijn bakkenist Nicolas Musset.
Op vijf seconden van Hermans werden de Tjechische broers Cermak dan vierde na een sterke race die men was begonnen vanuit het middenveld. Vijfde werden Brown/Millard, duidelijk op de piste in Cesis in het nadeel met hun linkse zijspan. Hierachter dan kwam Arne Direckens op zes over de meet en scoorde zo een fiks aantal punten voor de WK-stand.
Op zeven zagen we dan, ongelofelijk maar waar, Veldman/Janssens die een dijk van een inhaalrace erop hadden zitten na de vertraging bij de start, en in de laatste ronde nog hun achtste plek konden inruilen voor de zevende ten koste van Santermans die nu dus achtste zou worden. Vlak hierachter kwam dan de jagende Wilkinson die negende werd met dan weer hier vlakbij Weiss/Schneider uit Oostenrijk die tiende zouden worden. Willemsen werd dan elfde , Van Werven gelijk zijn startnummer twaalfde en Sanders wist veertiende te worden. Justin Keuben/Dion Rietman pakte met de zestiende plek ook hun puntjes mee en op plek achttien zagen we dan eindelijk de eerste WK punten voor bakkenist Nick Maas uit Lierop. Maas, voor het eerst weer in actie na een sleutelbeenbreuk opgelopen eerder dit jaar, kon dus tevreden terug kijken op zijn herintrede in het WK samen met zijn Duitse rijder Tobias Blank.

 

Heat 2
Tijdens de start van de tweede heat zagen we wederom de holeshot voor Brown/Millard met de Finse broers Kunnas, Vanluchene en Veldman op het vinkentouw. Santermans raakte in de eerste paar meters na het hek de bak van Wilkinson en vloog dan zijwaarts na een flinke zwieper tegen Dierckens aan. Gelukkig ging dat deze keer in de mêlee van zijspannen op het startveld niet verkeerd al hield men de adem in. Keuben/Rietman en Blank/Maas kwamen helaas wel tot stilstand aan de binnenkant van de eerste bocht en moesten dan als laatste met een kleine vertraging de race aanvangen.
Vooraan nam Vanluchene al snel de eerste plek over en reed dan rap weg van zijn belagers. Ook Veldman kon doorstoten naar de tweede plek en nam Hermans mee in zijn kielzog op plek drie. Halverwege kwam dan Bax hierbij aansluiten en men verwees Hermans een plek terug en ging op jacht naar Veldman. Helaas voor ‘the Frogg’ uit Kampen moest hij na een aantal ronden zijn tweede plek weggeven aan Bax omdat de machine door een loszittende demper van de uitlaat niet meer deed wat die moest doen en balend zochten Veldman/Janssens dan het rennerskwartier op met 0 punten.

Op dat moment waren Vanluchene en Van den Boogaart al met de noorderzon vertrokken en zij wonnen glansrijk de tweede heat én dus ook de Grand Prix van Letland.  Bax/Stupelis konden wel gaande weg de race inlopen op Vanluchene maar het gat was gewoon te groot en meer dan een tweede plek in deze heat, en ook in de daguitslag zat er dan ook niet in voor Bax/Stupelis.
Hermans/Musset werden dan net als in de eerste heat derde en mochten hiermee dan ook op de laagste trede van het podium plaatsnemen voor de huldiging van de GP van Letland. Brown/Millard werden vierde en op vijf zagen we Dierckens/Rostingt die een dijk van een wedstrijd hadden gereden na een, helemaal voor Dierckens zijn doen, wat mindere start. Varik/Daiders werden in de laatste fase dan nog slachtoffer van de dadendrang van Dierckens en werden zesde. Op zeven zagen we dan Willemsen/Bax met dan net even hierachter de Tsjechische broers Cermak en op negen de Finse broers Kunnas die hun mooie start dus konden omzetten in een top tien klassering. Wilkinson/Chamberlain sloten met een tiende plek dan de top tien af in de tweede heat.
Ondanks zijn kritieke moment tijdens de eerste meters van de wedstrijd wist Santermans samen met zijn bakkenist Beleckas nog knap elfde te worden met landgenoot Sanders hierachter op plek twaalf. Van Werven werd dertiende en ondanks hun vertrek als bijna laatste wisten Keuben/Rietman nog knap een vijftiende plek uit het vuur te slepen. Blank/Maas, dan echt als allerlaatste weg bij de start wisten ondanks van alles te hebben meegemaakt toch nog knap achttiende te worden en wederom kon men dus een aantal WK-punten bijschrijven.
De Fransman Giraud kan na Letland wel bijna zeker zijn titelkansen in de koelkast zetten want men viel wederom uit met machinepech!

In de WK stand is Vanluchene dan weer zeven punten uitgelopen op Hermans en zijn Bax/Stupelis nu door hun goede optreden in Letland op de derde plek beland, zij het met een fikse achterstand op Hermans/Musset.

Aankomend weekend is alweer de volgende GP zijspancross te Estland en de week erna direct kan men weer in de buurt de GP-toppers aan het werk zien tijdens de Denicol Belgian GP Sidecars te Lommel op 23 en 24 juni.

Daguitslag GP zijspancross Cesis-Letland;
01. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 47
02. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 47
03. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 40
04. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 34
05. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 31
06. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 31
07. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 24
09. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 23
08. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 23
10. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 23
12. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 17
11. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 16
13. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 14
14. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 12
16. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 11
15. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 11
17. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 7
18. 31. Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 7
19. 36. Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
20. 191. Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 6
21. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 4
22. 84. Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
23. 59. Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
24. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 1
25. 27. Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 1
26. 53. Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 0
27. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 0
28. 49. Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 0
29. 17. Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 0
30. 25. George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 0
31. 43. Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 0

Tussenstand WK zijspancross 2018;
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 273
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 234
03. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 174
04. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 160
05. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 160
06. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 155
07. 2 Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 137
08. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 130
09. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 121
10. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 117
11. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 115
12. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 108
13. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 108
14. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 103
15. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 97
16. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 91
17. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 41
18. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 39
19. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 37
20. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 29
21. 17 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 28
22. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
23. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 24
24. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
25. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
26. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
27. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 10
28. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
29. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
30. 31 Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 7
31. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
32. 191 Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 6
33. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 6
34. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 6
35. 36 Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
36. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
37. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 5
38. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
39. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
40. 84 Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
41. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
42. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
43. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
44. 59 Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
45. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 2
46. 27 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 1
47. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 1

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

4 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

4 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

8 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

15 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

16 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

18 uur ago