Zwarte Cross stuntwerk van Kjell Verbruggen!

Sinds enkele jaren worden de Dutch Masters of Motocross afgesloten met een grootse finale tijdens de Zwarte Cross. F4E Racing rijder Kjell Verbruggen trakteerde zichzelf in Lichtenvoorde op een spectaculaire afsluiter. De jonge Boxtelnaar eindigde schitterend tweede op drie punten van eindwinnaar Rick Elzinga.

In zijn eerste seizoen op de 125cc motor gaf Verbruggen al vaker een staaltje van zijn kunnen. Wat hij het voorbije weekend tijdens de Zwarte Cross liet zien, hadden echter weinigen zien aankomen. Kjell kwalificeerde zich op vrijdag als achtste, teamgenoot Mario Lucas moest vrede nemen met een 16de plaats.

Knalprestatie voor een vol huis: Kjell Verbruggen!

De beruchte Loco Arena lag er op zaterdagmorgen atypische desolaat en rustig bij. Door de enorme stofontwikkeling was daags voordien immers beslist om de eerste manche –voorzien voor vrijdag- te verplaatsen naar de volgende dag. Verbruggen liet de vroege shift niet aan zijn hart komen. Hij claimde kopstart en nam zelfs enkele ronden de meute op sleeptouw. Hoewel hij EMX125 topper Emil Weckman moest laten passeren, kon Kjell behoorlijk aanklampen. Zo eindigde hij tweede. Mario had een matige start in de opener, maar vooral een val in de tweede ronde speelde hem parten. Meer dan een tiende plek zat er voor de Spaanse kampioen dan ook niet in.

De tweede manche vond wel plaats voor een massaal opgekomen publiek dat naar de beste Zwarte Cross traditie voor een fantastische sfeer zorgde. Wéér katapulteerde Verbruggen zijn KTM 125SX naar de holeshot. Kjell werd al snel van de leidersplaats verdrongen door Elzinga maar tot twee ronden voor het einde controleerde hij de tweede positie. Titelkandidaat Dankers verwees Verbruggen weliswaar naar de derde stek maar de stunt was wél compleet. De #442 van F4E Racing was namelijk de hele dag één van de snelste mannen op de baan. In de tweede reeks zette Kjell de op één na snelste ronde op zijn naam.

Onthoud zijn naam: Baptiste Beernaert.

Na een barslechte start wist Lucas alsnog goed te herstellen. Op een omloop waar het moeilijk inhalen was sleepte de sympathieke Spanjaard zo een 11de plaats uit de brand, goed voor een tiende plek in de dagstand. Wannes van de Voorde moest door een sleutelbeenbreuk verstek geven in Lichtenvoorde. Positief nieuws was er echter van support-rijder Baptiste Beernaert. In een ijzersterk 85cc deelnemersveld gaf de 12-jarige Belg zijn visitekaartje af. Baptiste eindigde in Lichtenvoorde twee maal zesde, goed voor een gedeelde vijfde plaas in de eindstand. Daarmee was de West-Vlaming meteen ook de beste Belg.

Kjell Verbruggen: “Eigenlijk ging deze laatste wedstrijd van de Dutch Masters beter dan verwacht. In beide manches pakte ik een zuivere holeshot en kon ik aan de leiding rijden. Dat ik vrij kort na Weckman kon eindigen in de eerste reeks was ook mooi meegenomen. De Zwarte Cross was dit jaar dus een heel mooie ervaring! Ik wil het hele team, Jimmy (red. Verburgh) en alle sponsors bedanken. Zo’n resultaat smaakt natuurlijk naar meer.”

Gelukwensen van de Zwarte Cross organisator voor Kjell. Hoe gaaf is dat!


Mario Lucas: “Zo’n wedstrijd tijdens een groot festival was op zich een heel aparte ervaring! Ik kon me in de tijdstraining maar moeilijk aanpassen aan de baan waardoor ik geen goede tijd had. In de eerste ronde van de openingsrace kon ik meteen veel plaatsen goed maken maar die val in de tweede ronde deed me de das om. De start was super belangrijk in Lichtenvoorde en dat ondervond ik zeker in de tweede manche. Jammer, want er had zeker wel meer ingezeten dan 10de algemeen.”

Jimmy Verburgh, bezieler F4E Racing: “Dit was een heel mooie afsluiter van de Dutch Masters voor ons team. Wat Kjell in Lichtenvoorde liet zien was echt straf. Dit is echt motiverend om er vol tegenaan te gaan voor de EMX125 rondes in Lommel en straks in Assen. Mario had het geluk niet aan zijn zijde maar hij bleef wel vechten. We zijn ook aangenaam verrast door Baptiste. Hij had twee heel goede starts en presteerde sterk in een deelnemersveld met veel internationale ervaring. Onze Zwarte Cross was dus zeker geslaagd!”

Mario Lucas had het geluk niet mee in Lichtenvoorde.

Foto’s: Niek Fotografie

Steven

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

4 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

4 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

8 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

15 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

16 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

19 uur ago