Categories: SlideshowTraining

MX Wintertraining: Ben ik aan het overtrainen?

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Overtraining

Met alle goede voornemens die tijdens het nieuwe jaar zijn verkondigt zijn er jammer genoeg al heel wat van gesneuveld toch zijn er nog tal van goede voornemens die waargemaakt worden. Eén van de meest gemaakte goede voornemens van 2019, “Ik moet meer gaan sporten”. Een heel onschuldig wens die vaak te serieus wordt genomen en die daardoor kan resulteren in overtraining.

Overtraining is een begrip dat de meeste mensen wel eens gehoord hebben maar het wordt nog te vaak weggelachen. Toch is dit niet zo maar iets, overtraining kan je je sportcarrière kosten en zelf in de extreme gevallen fataal worden. Alles is natuurlijk heel afhankelijk van persoon tot persoon. De ene sporter kan meer trainingen aan dan de andere, hier wordt tevens ook al een eerste selectie gemaakt tussen talentvolle en talentloze sporters. Wat is nu overtraining? Overtraining is heel simpel uitgelegd een fenomeen waarbij een sporter zijn of haar lichaam chronisch onvoldoende hersteltijd geeft na een training. Dit wil zeggen dat het lichaam niet volledig kan herstellen en vermoeid aan de training begint. Wanneer dit strategisch wordt ingepland, overload principe, kan men mits voldoende rust na een bepaalde periode hier voordeel uit halen. Wanneer dit buiten het bewustzijn van de sporter toch gebeurt en dit niet gevolgd wordt door een duidelijk herstel dan zal de atleet in overdrive of in overtraining gaan. 

Hoe kan je overtraining nu opsporen

  • Gevoel:

Van je gevoel of humeur kan je al heel wat wijzer worden. Voel je je vaak vermoeid, heb je keer op keer die slechte benen te pakken tijdens het fietsen, heb je een verlaagd imuumsysteem? Allemaal symptomen die voorkomen bij overtraining. Laat ons nog niet in paniek schieten, weet dat dit ook symptomen zijn die vaak voorkomen tijdens de donkere wintermaanden wanneer de griep in de huizen sluipt. Probeer een vast slaapritme te onderhouden en probeer voldoende frisse lucht binnen te laten. Sporten aan een lage intensiteit is meestal een energie boost. Als deze tips niet helpen kan je altijd je bloed laten trekken bij je sportarts.

  • Urine:

Heeft je urine een geel, roestige kleur en stinkt het verschrikkelijk (geur van rotte eieren) dan wil dat zeggen dat je spieren aan het afbreken bent en dus aan het overtrainen bent. Let op wanneer je een geel, roestige urine kleur hebt kan dit ook wijzen op een slechte hydratatie. Probeer voldoende water te drinken en neem enkele dagen rust.

  • Rust hartslag: hoger dan normaal

Neem regelmatig ’s ochtends je rusthartslag, zie je dat deze hoger is dan normaal voor enkele dagen aan een stuk dan weet je dat je lichaam onvoldoende rust heeft gehad tijdens de nacht om volledig te herstellen. Een verhoogde hartslag wijst er meestal op op het feit dat je lichaam nog steeds bezig is aan het herstelproces. Hartslag is natuurlijk wel een heel variabele factor die door verschillende zaken kan beïnvloed worden. Daarom moet je steeds kritisch zijn en naar alle symptomen gaan kijken vooraleer je besluit dat je overtraind bent.

Weet dat je tijdens overtraining eigenlijk aan roofbouw doet, je lichaam breekt meer cellen af dan dat het kan aanmaken waardoor al je prestaties achteruit gaan. Het is dus zeker niet aan te raden om zonder enige ervaring meerdere dagen per week in overload te gaan. Wanneer iemand gediagnostiseerd wordt met overtraining volgt een lange periode van rust zodat er zeker geen herval optreed. Daarom raad ik steeds aan om de limieten van de overtraining niet op te zoeken. Eenmaal je aan alle symptomen voldoet is het te laat. Probeer preventief overtraining te vermijden door een logboek bij te houden of zeker in het begin hulp te vragen aan een professionele coach. Als je dan zelf het gevoel krijgt dat je jezelf aan het overtrainen bent is het heel belangrijk dit ook te melden aan je coach. 

Heb je vragen rond overtraining of denk je zelf de symptomen te hebben van overtraining, dan kan je steeds onze fysieke coach Yente Dourte contacteren. Hij helpt jou met veel plezier verder, contacteer Yente op volgend email adres: Yente.dourte@motocrossmag.be

Photo: Dieter Jans
Tekst: YD

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

6 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

6 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

9 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

17 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

17 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

20 uur ago