Categories: MXGP & EMXSlideshow

MX2 leeftijdsgrens op de schop?

Om de zoveel tijd komt het thema van de leeftijdsregeling, de maximale leeftijd is nu 23 jaar, in de MX2 ter sprake. Volgend jaar zouden maar liefst 14 rijders de overstap moeten maken naar de MXGP. Tegelijkertijd blijft ook de regel in verband met titelverdedeging in de MX2 een aanleiding tot discussie.

De snelheid en de kwaliteiten van titelverdediger Jorge Prado brengen deze laatste regel nu opnieuw in het vizier. De leeftijdsgrens is immers één zaak, Prado zou de klasse moeten verlaten als hij een tweede keer wereldkampioen wordt. De Red Bull KTM ster is net 18 en zou dus voor zijn 19de al kunnen testen en trainen op een 450 voor de MXGP…


Ook de opstap naar de MX2 GP klasse, de EMX250 heeft sinds dit jaar een maximale leeftijd van 23. Het instellen van deze nieuwe regel heeft nieuwe vragen opgelegd. Zou de leeftijdsgrens in het WK MX2 opgetrokken worden naar 25 of wie weet helemaal worden afgeschaft? YouthStream vice-voorzitter David Luongo bevestigde in Matterley Basin al dat er geen wijzigingen zijn gepland in de MX2. De huidige leeftijdsregels hebben er bovendien toegeleid dat de beste talenten allemaal samen komen in de koningsklasse, de MXGP. Dit idee ontstond in 2010 terwijl de bepalingen rond de titelverdediging in de MX2 sinds 2013 twee keer werden herzien. Dit was grotendeels ingegeven door Jeffrey Herlings die al op jonge leeftijd die categorie domineerde.

“We kunnen de regels voor een individueel geval niet veranderen. Anders zouden ze elk jaar worden gewijzigd, afhankelijk van wie waar staat in het kampioenschap is,” redeneerde Luongo. “Jorge is een groot talent en heeft inderdaad een grote kans om het wereldkampioenschap te winnen, maar er zijn ook nog andere kanshebbers.”

“We moeten altijd oog hebben voor het complete plaatje en dat is de geweldige hoeveelheid talent die de afgelopen zes jaar in de MXGP-klasse zit dankzij deze regel,” voegde Luongo toe. “We zien het MXGP-niveau nu wereldwijd en ook als het op de MXoN aankomt willen we dit piramidesysteem niet veranderen. De 23-jaar regel is belangrijk in dit systeem, zowel voor de EMX125, de EMX250 als de MXGP. ” Er zijn momenteel weinig andere opties om internationaal te rijden buiten de nationale kampioenschappen. Alleen het EMX2T kampioenschap dat bestaat uit zeven ronden biedt een alternatief. Deze serie wordt trouwens geleid door de 37-jarige Brit Brad Anderson.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Ray Archer

Steven

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

6 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

7 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

10 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

17 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

18 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

21 uur ago