Categories: MONSlideshow

Cynthia Swets neemt voorschot op NK Damestitel

Cynthia Swets heeft tijdens de MON 24MX nationale motorcross in Oss een voorschot genomen op het Nederlands Kampioenschap in de damesklasse. Op circuit “De Witte Ruysheuvel” eindigde Swets op een derde en vierde plaats in de manches. Hiermee behaalde zij de vierde plaats in het dag klassement, maar nog veel belangrijker liep zij in de tussenstand van het NK uit tot een voorsprong van 107 punten. Met nog één wedstrijd te gaan lijkt zij hiermee zeker van de titel, maar liggen er voor een dubbele manchezege nog 120 punten voor het oprapen in Lierop. Indien Swets niet meerijd in Lierop krijgt zij achter nog 94 punten bijgeschreven en is zij niet meer te achterhalen door Kaylee van Dam. Verschijnt zij in Lierop wel aan het starthek dan lijkt het uitrijden van één manche voldoende om de titel officieel binnen te halen. Echter in het slechtste geval mocht zij bij deelname in Lierop tweemaal gediskwalificeerd worden zou Van Dam aan twee maal een tweede plaats voldoende hebben om alsnog gekroond te worden tot Nederlands Kampioen. Het weerhield Swets echter niet om samen met familie, vrienden en supporters alvast een feestje te vieren om de naderende Nederlandse titel te vieren die zij ook zeker verdiend. Van alle dames was zij een van de weinigen die elke wedstrijd achter het starthek plaatsnam en daarbij de meest constante rijdster was. Hiermee zal zij dan ook naar alle waarschijnlijkheid beloond worden in Lierop met het officieel binnen halen van de Nederlandse titel.
In het dag klassement ging de zege naar een oppermachtige Britt Jans-Beken. De Lakerveld Racing-rijdster wist beide manches te winnen met een voorsprong van minimaal één minuut op Lianne Muilwijk, die met tweemaal de tweede plaats ook tweede werd in het dag klassement. Met een vierde en derde plaats in de manches bleef Lynn Kelders op basis van de tweede manche Swets voor en mocht voor de derde maal dit seizoen plaatsnemen op het erepodium. Van Dam maakte de top vijf van het dag klassement compleet.

Eerste manche
Het was Jans-Beken de als eerste weg was en gelijk liet zien dat zij veruit de sterkste was. Bij de eerste doorkomst was het gat met Kelders al geslagen en was het eigenlijk geen vraag of zij de manche zou winnen, maar eerder hoe groot haar voorsprong zou zijn. Achter Kelders volgden Muilwijk, Swets en Stacey Nooijens. In de tweede ronde was het Muilwijk die de tweede plaats overnam van Kelders en van Dam meldde zich als vijfde door voorbij te gaan aan Nooijens. In de daaropvolgende ronde moest Kelders ook Swets voorbij laten gaan en hiermee waren de posities ingenomen. De onderlinge verschillen werden in de volgende ronden steeds groter met uitzondering van het verschil tussen Muilwijk en Swets. Jans-Beken won de manche met ruim 90 seconden voorsprong op Muilwijk. Swets bracht het verschil met Muilwijk nog terug naar ruim zes seconden, maar moest tevreden zijn met de derde plaats. Kelders en van Dam sloten de manche af op de vierde en vijfde plaats.

Tweede manche
Wie gehoopt had op meer strijd in de tweede manche kwam al snel bedrogen uit. Jans-Beken pakte opnieuw kopstart en zij liet opnieuw merken veruit de snelste te zijn. Zij werd bij de eerste doorkomst gevolgd door Muilwijk, van Dam, Swets en Anika Erpeka. De enigste verschuiving vond halverwege de manche plaats. Van Dam ging voorbij een Erpeka en nam de vijfde plaats over. Jans-Beken won de manche met nu ruuim één minuut voorsprong op Muilwijk. Ruim daarachter was het Kelders die nu Swets van haar af wist te houden en passeerde de finishlijn als derde. Van Dam pakte daar weer ruim achter de vijfde plaats

Uitslag eerste manche:
1. Jans-Beken, 2. Muilwijk, 3. Swets, 4. Kelders, 5. van Dam, 6. van der Beek, 7. Erpeka, 8. Sarah Geurkink, 9. van Kempen, 10. Nooijens.

Uitslag tweede manche:
1. Jans-Beken, 2. Muilwijk, 3. Kelders, 4. Swets, 5. van Dam, 6. Erpeka, 7. van der Beek, 8. Nooijens, 9. Sarah Geurkink, 10. van Kempen.

Dagklassement:
1. Jans-Beken 120, 2. Muilwijk 108, 3. Kelders 97, 4. Swets 97, 5. van Dam 90, 6. Erpeka 84, 7. van der Beek 84, 8. Sarah Geurkink 76, 9. Nooijens 74, 10. van Kempen 72.

Tussenstand 24MX damesklasse 2019:
1. Swets 1378, 2. van Dam 1271, 3. Simons 1115, 4. Nooijens 860, 5. Kelders 849, 6. Sarah Geurkink 842, 7. van der Beek 842, 8. Mulder 818, 9. Willems 776, 10. Sidney van der Aa 754.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

5 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

6 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

9 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

16 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

17 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

20 uur ago