Fantic stelt nieuwe 2021 modellen voor

Tegenwoordig zie je nog zelden een samenwerking tussen motorfabrikanten maar met Fantic is dit wel het geval. Via hun gemeenschappelijke deler Minarelli is het Yamaha dat de banden aanhaalt met de Italianen. En zo werden enkele weken geleden de nieuwe cross- en enduromodellen voorgesteld van het merk uit Treviso.

Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat het hier om Yamaha’s gaat. Fantic legt er wel een mooi beleg over met nieuw design plastics en een aangepaste motorsturing (ECU) uit eigen huis.  Bovendien worden ze uitgerust met een uitlaat van het merk Arrow, deze zijn speciaal vervaardigt voor de Fantic. Deze modellen krijgen de DNA van Yamaha mee: de Fantic XX 125 als crosser en de XE 125 als enduro.

De Italianen beweren dat de machines gebouwd worden in Treviso maar eigenlijk komt zowat alles uit Tokyo. Dat is geeneens een slechte keuze want de YZ’s van Yamaha zijn een toonbeeld van betrouwbaarheid. Ze gebruiken dan ook nog de bekende Kayaba SSS voorvork en dat is zonder twijfel de referentie sinds 2006. In Treviso werd vooral tijd en geld gestoken in de ergonomie. Door het zadel, de tank, de radiatorflappen en de zijpanelen te wijzigen werd de Fantic XX 125 een stuk ranker dan zijn Japanse neef.

Het enduromodel XE 125 krijgt een lagere compressieverhouding mee en de ECU werd aangepast voor specifiek endurogebruik. Ook krijgt de XE een grotere tank mee en een aangepaste 12 Volt elektriciteitsbron om een batterij te laden.

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

3 uur ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

3 uur ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

6 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

13 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

14 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

17 uur ago