Update MX-masterplan: uitleg betaalsysteem per 1 april

Beste motorsporter,

We gaan richting de laatste week voor de invoering van het betaalsysteem voor vrije trainingen voor de motocross, in het kader van het MX-masterplan. Graag praat ik je vast bij over de exacte werking van het systeem.

Betaalsysteem via KNMV-app
Vanaf 1 april 2021 moet elke licentiehouder voor een vrije training op een crosscircuit, twee euro voldoen voor het MX-masterplan. Jouw bijdrage gaat in de landelijke pot voor het MX-masterplan. Daarvan worden bij crosscircuits door het hele land vergunningstrajecten, gele vlagsystemen, etc. gefinancierd. Deze investering vanuit clubs, rijders en de KNMV is noodzakelijk om het uitgebreide netwerk van crosscircuits in Nederland te behouden.

Hoe het systeem vanaf 1 april werkt lees je vast in de onderstaande uitleg. Mocht het nodig zijn, vind je hier op knmv.nl ook een uitgebreide uitleg met screenshots.

De KNMV-app dient eenmalig geüpdatet te worden. Dit kan vanaf woensdag 31 maart 2021 en moet vanaf 1 april gedaan zijn voor je een vrije training kunt boeken. Afhankelijk van de instellingen van jouw telefoon gebeurt deze update mogelijk automatisch. In dat geval zie je in de KNMV-app (in het tabblad ‘Ontdek’) de nieuwe knop ‘Direct training boeken’ staan.

Als dit niet zo is moet je handmatig updaten. Ga hiervoor op jouw telefoon naar de Play Store (Android) of App Store (iOS). Zoek op ‘KNMV’ en voer de update uit. Je moet na de update opnieuw inloggen in de KNMV-app met jouw licentienummer en wachtwoord.
1. Meld je, zoals altijd, bij een club aan voor een vrije training.
2. Op de dag van de geplande training open je de KNMV-app. In het tabblad ‘Ontdek’ gebruik je de knop ‘Direct training boeken’. Let op: dit moet écht pas op de dag van de training worden gedaan!
3. Je bent nu in het scherm ‘Training boeken’. Zoek hier op plaatsnaam of clubnaam naar de baan waar je (bij stap 1) bent aangemeld voor een training op diezelfde dag. Handig: je laatst gekozen circuits staan op den duur alvast vermeld.
4. Na de keuze voor een circuit krijg je een bevestiging te zien van de locatie en datum van de training. Let goed op dat die kloppen. Daaronder kies je uit betalen met ‘iDeal’ (bankrekening) of ‘Bancontact’ (creditcard). In het voorbeeld betalen we met iDeal.
5. Kies jouw bank. Daarna geeft iDeal de keuze te betalen met een bank-reader en pinpas óf via de app van jouw bank.
6. Na betaling via iDeal of Bancontact word je altijd teruggestuurd naar de KNMV-app. Onderaan in de KNMV-app kies je voor het tabblad ‘Passen’. Je ziet daar eerst jouw licentie. Swipe naar rechts en je ziet nu de bevestiging van de door jou geboekte training. Dit is tevens de bevestiging dat jouw bijdrage voor het MX-masterplan is betaald.
7. Bij de club laat je, zoals altijd, jouw licentie zien. Deze staat in de KNMV-app, in het tabblad ‘Passen’. Swipe daarna naar rechts om óók de (bij stap 6 genoemde) bevestiging te laten zien.
8. Heel veel plezier en succes tijdens je vrije training!

‘Doen we NX, dan verdwijnt MX’
Graag benadruk ik nogmaals waar we het samen voor doen. We moeten voorkomen dat Nederland eindigt zoals, bijvoorbeeld, België. Daar is nog maar een handjevol circuits over, door steeds strengere eisen (voor geluid en uitstoot) en druk vanuit de maatschappij. Ook in Nederland neemt de druk op de cross toe, terwijl het maatschappelijk draagvlak afneemt. Al in 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn teruggedrongen. Als je dan als club niet over de juiste vergunningen beschikt, heb je als ‘vervuiler en herriemaker’ een probleem. ‘2030 duurt nog lang!’, ‘zo’n vaart loopt het allemaal niet!’… Was dat maar zo. Maar als we nu niet samen ingrijpen, dan verdwijnen straks ook in Nederland vele circuits in rap tempo.

Bij minder dan twintig procent van de Nederlandse circuits zijn de vergunningen en het bestemmingsplan nu in orde. Voor alle andere moet dat de komende jaren écht geregeld worden. Dit is een duur en lang traject dat veel expertise vereist. Daarom is het MX-masterplan nodig: ‘doen we NX, dan verdwijnt MX’.

Op naar 1 april
Op woensdag 31 maart ontvang je via de mail een reminder met nogmaals de uitleg van het systeem. Vanaf dat moment is de KNMV-app ook te updaten. Op donderdag 1 april ontvang je via de KNMV-app een notificatie (als je deze functie hebt ingeschakeld) op je telefoon dat het betaalsysteem in werking is gesteld.

Met vragen, opmerkingen, ideeën of andere input voor het MX-masterplan kun je altijd bij ons terecht via sport@knmv.nl. We nemen dan altijd contact met je op.

Met vriendelijke groet,

Camiel van Berkesteijn
Sporttechnisch manager

Foto: NiekFotografie

Recent Posts

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

2 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

6 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

7 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

9 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

9 uur ago

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

18 uur ago