Stoelendans: Alle ogen gericht op Jorge Prado!

Een ingrijpende herstructurering binnen de KTM groep, Kawasaki dat de samenwerking met hun huidige MXGP team beëindigt en één superster die van kamp wil wisselen. Die superster is tweevoudig wereldkampioen Jorge Prado.

Zelden lag er voor de transfermarkt in het WK motorcross zo’n complexe puzzel op tafel als dit jaar. Al enkele maanden zorgt ’n herverdeling van de kaarten voor de teams uit de Pierer Mobility Group (KTM, Husqvarna, GasGas) voor opschudding.

IceOne Kawasaki?

Ondertussen is duidelijk dat het IceOne team van teameigenaar Kimi Räikkönen na zeven seizoenen op Husqvarna in 2021 andere oorden gaat op zoeken. Een mededeling van Kawasaki op 21 juli bevestigde dat de groenen hun huwelijk met MX Esca BV, het Frans-Nederlandse team van Thierry Chizat-Suzzoni, eind dit seizoen ontbinden. Of dit daadwerkelijk betekent dat IceOne de Kawasaki MXGP deal overneemt, moet nog duidelijk worden. Dat de Finnen ook in 2012 al op Kawa zaten, voedt de geruchten weliswaar nog meer.

Toch zijn dit soort van mega-deals nooit evident.  Op welke manier Kawasaki in de MXGP zal aantreden is dan ook een belangrijke puzzelstukje voor de hele paddock. Last but not least loopt ook Triumph, één van de grotere Europese motorfabrikanten, met zeer concrete off-road plannen rond. Of Triumph reeds in 2022 aantreedt in de MXGP werd nog niet bevestigd. Als dat wel zo zou zijn, behoort een samenwerking met IceOne uiteraard ook tot de mogelijkheden.

En waar gaat ‘man in vorm’ Romain Febvre dan naar toe? Na ups en downs op Yamaha heeft de MXGP wereldkampioen van 2015 zichzelf heruitgevonden op de KX450. Veel opties zijn er echter niet voor de Fransman en de Kawasaki ligt hem als gegoten. Eén van de mogelijkheden voor Romain is een terugkeer op Husqvarna, het merk waarmee de ex-EMX250 kampioen furore maakte in het WK MX2 in 2014.

Tot slot hebben ook de hoofdsponsors hun zeg in deze verschuivingen. Blijft Rockstar Energy op post bij IceOne of wordt Monster Energy daar de nieuwe titelsponsor?

Jorge Prado als sleutel tot succes

Al een tijdje doen geruchten de ronde dat het niet lekker meer loopt tussen Jorge Prado en zijn huidige team, het Italiaanse Red Bull KTM Factory Racing geleid door Claudio De Carli. De bitse duels tussen teamgenoten Tony Cairoli en Jorge Prado wijzen in ieder geval op de hevige sportieve rivaliteit tussen beide kemphanen. Negenvoudig wereldkampioen Cairoli laat zien dat hij nog steeds thuishoort in de wereldtop maar in september wordt de populaire Siciliaan 36. Geen wissel op de toekomst dus, terwijl Prado (21) alomtegenwoordig wordt getipt als de volgende superkampioen in het rijtje Cairoli – Herlings – Gajser.

Hoewel Prado nog onder contract ligt, zou de Spanjaard een overstap niet ongenegen zijn. Aan de ene kant is er de moeizame verhouding tussen hem en zijn huidige team. Aan de andere kant gaapt er op dit moment een grote kloof qua verloning tussen het salaris van Jorge Prado en grootverdieners Gajser, Herlings en Cairoli. Uiteraard zijn ook “JP61” en zijn manager Oscar Lanza zich bewust van Prado’s marktwaarde. Volgens onze Moto Verte collega Pascal Haudiquert heeft Yamaha de 35-voudige GP winnaar dan ook een fors aanbod gedaan. Andere bronnen zien een combinatie Prado-HRC Honda als reëele mogelijkheid.

Of dat ook zal volstaan, is echter lang niet zeker. KTM krijgt immers de mogelijkheid om het bod van Yamaha te evenaren. Zowel voor titelsponsor Monster Energy en Yamaha zelf zou Prado de laatste ontbrekende schakel in de koningsklasse kunnen zijn. De laatste wereldtitel van de tandem Monster Energy Yamaha dateert ondertussen immers van 2015. Wordt vervolgd!

Tekst: Redactie
Foto’s: Samo Vidic, Ray Archer

Steven

Recent Posts

VIDEO: de sfeer op de MXoN in Matterley Basin

De Motocross of Nations is weer achter de rug, maar we willen graag nog een…

2 uur ago

Triumph stelt de TF 450-RC Edition voor aan het grote publiek

Triumph Motorcycles onthult zijn allereerste 450cc crossmotor, ontworpen in samenwerking met de GOAT, Ricky Carmichael.…

5 uur ago

Lucas Coenen in 2025 op KTM in de MXGP

Red Bull KTM Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat de opwindende Grand Prix-winnende…

9 uur ago

MON: Cuppen nadert Van Zoggel in titelstrijd

John Cuppen heeft afgelopen zondag in Veldhoven goede zaken gedaan in de strijd om het…

10 uur ago

De Wolf reist naar de USA voor supercross trainingen

Later deze maand reist Kay de Wolf naar de USA om kennis te maken met…

12 uur ago

Guillod en Team SR niet samen verder in 2025

Er komt een einde aan de samenwerking tussen Valentin Guillod en Team SR-Ship to Cycle-MotoBlouz-Honda.…

12 uur ago