VIDEO: een eerste test met de fonkelnieuwe Yamaha YZ125

Crossmotoren krijgen meestal om de vier jaar een flinke update maar in het geval van de Yamaha YZ125 hebben jullie er maar liefst vijftien jaar moeten op wachten. De 2022 versie is helemaal nieuw en daarom is de test van deze blauwe Japanner de belangrijkste van het jaar.

Na het terugtrekken van Honda, Kawasaki en Suzuki waren de Oostenrijkers en Yamaha zowat de enigen die nog tweetaktcrossers bouwden. Het verschil was wel dat KTM flink wat R&D centen stak in de doorontwikkeling van de tweetakten terwijl bij Yamaha alleen de afdeling graphics af en toe nieuwe stickers van de tekentafel lieten waaien.

Jarenlang hebben wij Yamaha boos bekeken omdat ze de eens zo geweldige YZ125 lieten verkommeren maar eigenlijk verdienen ze een standbeeld om de competitie bij de achtsteliters op die manier levend te houden. Vijftien jaar lang kwam er nauwelijks een update en nu komt Yamaha geheel per verrassing met een fonkelnieuwe YZ125 op de proppen. Die hadden we niet zien aankomen. Hallelujah!

Het al erg fijne frame werd wel ongemoeid gelaten. Aan de buitenkant lijken de KYB vorkpoten ongewijzigd maar aan de binnenkant is alles gloednieuw om tegemoet te komen aan zwaardere rijders en aan degene die aan een competitie willen deelnemen met deze blauwe janker.

Helemaal nieuw zijn de motor, de wielen en de remmen. Geen enkel onderdeel uit de oude serie zal passen op de nieuwe YZ van 2022, zelfs de uitlaat is niet uitwisselbaar. De motor kreeg meer paardjes en is veel krachtiger in het midden- en bovengebied van het toerental. De carburator is nu geen Mikuni meer maar leende de Keihin van de YZ250. De Keihin spuit meer benzine (op momenten dat dat nodig is) in via de powerjetfunctie die gekoppeld is aan de CDI.

Een nieuwe YZ125 is dezer dagen het strafste nieuws in motorcrossland omdat de grote update een verzuchting is van 15 jaar lang preken in een lege kerk. Heel wat amateurs rijden met een YZ vanwege de betrouwbaarheid, de lage prijs van de motor en het voorhanden zijn van wisselstukken tot ver in de 23ste eeuw. De YZ125 bestaat 50 jaar en is klaar om er daar nog eens 50 bij te doen. Is deze 2022 YZ125 opnieuw de evenknie van de KTM’s en Husky’s van deze wereld? Het antwoord vindt je in de onderstaande video.

Foto: Yamaha Europa
Video: Motocross Action Mag

Recent Posts

Vijf minuten met Nicolas Vennekens

De GasGas-rijder uit Mol deed in mei dit jaar een opmerkelijke move door de EMX250-competitie…

16 minuten ago

Keert Bonacorsi terug bij Fantic Racing?

In 2020 wist Andrea Bonacorsi met Fantic Racing het Europees Kampioenschap 125cc te winnen. Een…

1 uur ago

Guillem Farres naar WK MX2 met Triumph

Monster Energy Triumph Factory Racing kondigde net Guillem Farres aan als vervanger van Mikkel Haarup.…

16 uur ago

ISDE 2024: Frankrijk houdt stand na dag drie, Belgen bevestigen

Na twee dagen op de Santiago-lus, ontwaakten de rijders op dag drie voor een nieuw…

21 uur ago

VIDEO: een tweetakt Suzuki in een aluminium frame

Suzuki is helemaal uit beeld verdwenen in de motorcross. Ze leveren nog wel crossers maar,…

23 uur ago

Stark en Blazusiak mikken op revanche in WK SuperEnduro!

Vorig jaar stak de FIM op het allerlaatste moment nog 'n stokje voor de deelname…

23 uur ago