BREAKING: Standing Construct Husqvarna verliest fabrieksstatus in 2023!

Eerder deze dag, brachten onze collega’s van Gatedrop een opmerkelijk bericht. Naar aanleiding van een Instagram post van het Standing Construct Husqvarna Factory team op Instagram en eerdere geruchten nam de redactie contact op met teameigenaar Tim Mathys. Die bevestigde dat hun rijders en de contracten van het team niet verlengd zullen worden door Factory Husqvarna.

Volgens Mathys is de Oostenrijkse fabriek weliswaar opgetogen met de prestaties van het team, maar door de huidige economische crisis heeft het Husqvarna management beslist om te bezuinigen. Waar dat kan worden  lopende contracten dus niet te verlengd. Uiteraard is dit een bittere pil voor het team dat met zowel Brian Bogers als Jonass Pauls in de MXGP top-10 staat. Beider rijders haalden ook al het podium dit seizoen.

“Natuurlijk komt dit als een grote verrassing”, zei Mathys aan GateDrop.com “vooral na de resultaten die we hebben behaald en een aantal ontmoetingen in Arco di Trento en Maggiora met verantwoordelijken van Husqvarna die ons werk prezen. Aangezien we de afgelopen jaren heel hard hebben gewerkt aan het ontwikkelen en maken van onze eigen motorblokken is dit een grote klap voor mezelf en nog meer voor mijn crew. Door die inzet mag ik wel zeggen dat we zijn uitgegroeid tot één van de sterkste teams in de MXGP. Iedereen in onze groep heeft zich uit de naad gewerkt om daar te komen.”


Niet alleen voor het team ook voor de rijders ontstaat hierdoor een erg onzekere situatie. Mathys: “Ook voor Pauls, die dit jaar 11 jaar onder contract staat bij de Oostenrijkse merken, is het zeer onaangenaam en schokkend nieuws. Er is ons verteld dat ze moeilijke tijden verwachten in de motorverkoop. Dat is dan ook de reden waarom de huidige aflopende contracten niet verlengd worden.” Deze drastische beslissing werd eerder deze week bekendgemaakt aan het team. Op dit moment is het dan ook nog onduidelijk wat de toekomst zal brengen.

“Wat de toekomst van ons team betreft kan ik nu geen concreet antwoord geven”, aldus Mathys. “In alles wat ik ondernam, heb ik hard gewerkt. Ik heb veel geïnvesteerd en er al mijn passie en energie ingestopt om steeds beter te worden en een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. Nu een stapje terug doen om weer een privé-team te worden in de MXGP zou voor ons team misschien niet veel veranderen qua prestaties. We doen immers toch alles zelf doen qua ontwikkeling en dergelijke… Ook financieel zijn we één van de teams die het gelukkig goed voor elkaar hebben met sterke partners. Maar een stap achteruit zetten, strookt aan de andere kant niet mijn levensfilosofie.”

Hoe dit ook uitdraait positief voor de MXGP is het allerminst. Standing Construct verwierf een straffe reputatie als team waar rijders vaak hun beste resultaten neerzetten. Dat deze beslissing een teken aan de wand is voor de staat van de teams en het WK motorcross zelf lijkt evident…

Tekst: Andy McKinstry, Redactie
Foto’s: Fullspectrum

Steven

Recent Posts

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

3 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

10 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

11 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

14 uur ago

Reacties van bronzen Team NL!

Na een 6de plek in de kwalificatieraces op zaterdag reed TeamNL onder leiding van een…

1 dag ago

Karlis Reisulis wint de Ricky Carmichael Award

Tijdens de Monster Energy Motocross of Nations 2024 heeft Karlis Reisulis de Ricky Carmichael Award…

1 dag ago