Waarom zou je als motorcrosser een gebitsbescherming dragen?

We hadden het al een tijdje in de gaten: Sommige rijders in het WK dragen een mondstuk. Tijdens het afgelopen MXGP-seizoen zagen we een aantal rijders gebruikmaken van deze extra bescherming en ook in de AMA Supercross zijn ze te zien. Daarom gingen we dieper in op het gebruik ervan.

Een hype kan je het bezwaarlijk noemen, want het bestaat al vele jaren, maar motorcrossers dragen steeds vaker een gebitsbescherming. Maar waarom zou je een mondstuk gebruiken als je al een full-face helm draagt?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je als motorcrosser een gebitsbeschermer of mondstuk zou moeten overwegen.

  1. Bescherm je tanden: Je bent waarschijnlijk gewend dat spelers in contactsporten een gebitsbeschermer dragen, met als belangrijkste doel hun tanden te beschermen. Bij motorcross is dat niet anders, zelfs als je een integraalhelm draagt. Er zijn gevallen waarin je pijnlijke en kostbare schade aan je tanden kunt oplopen door een zware crash. Een gebitsbeschermer helpt de ernst van de schade aan je tanden in zulke gevallen te voorkomen of te verminderen, wat al een goede reden is om het gebruik ervan te overwegen. Goed om weten: Met een mondstuk of bitje bescherm je ook je tong en lippen bij een impact.
  2. De ernst van een hersenschudding verminderen: Dit is wellicht niet het meest bekende voordeel van het gebruik van een gebitsbeschermer. Ze kunnen hersenschuddingen verminderen en in sommige gevallen zelfs voorkomen. Het mondstuk houdt je kaak op zijn plaats, wat betekent dat je boven- en onderkaak elkaar niet raken bij een botsing, terwijl het ook energie absorbeert bij een zware klap die uiteindelijk tot een hersenschudding kan leiden. Dit is een belangrijke reden voor motorrijders om een gebitsbeschermer te overwegen.
  3. Veilig door je mond ademen: Door je neus ademen is ideaal als motorcrosser maar voor aantal onder hen kunnen in het heetst van de strijd net niet voldoende lucht inademen door de neus alleen. Om dat te compenseren rijden ze met de mond open en dan draag je misschien beter een mondstuk.

Misschien is er nog een goede reden om een bitje te dragen: Val je je tanden uit je bek dan lopen de kosten voor nieuwe erg hoog op. In de video zie je Justin Bogle en Joey Savatgy een pleidooi houden voor het dragen van een mondstuk.

Kant-en-klaar of op maat?

Een standaard gebitsbeschermer is een zeer kosteneffectieve optie voor rijders, en het is zeker een betaalbare manier om te zien of het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het rijden bevalt. Een op maat gemaakte gebitsbeschermer is echter veel comfortabeler. Sommige mondstukken laten je toe om nog steeds een fatsoenlijk gesprek te voeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ook doorzichtige exemplaren bestaan.

Foto’s: Transworld Motocross en Shock Doctor
Tekst: Danny Hermans

Recent Posts

De AMA Startnummers voor 2025

De Amerikaanse Motor federatie (AMA) heeft de startnummers voor het seizoen 2025 bekend gemaakt. Alleen…

27 minuten ago

Josh Gilbert met Lexa MX in de Europese GP’s

Na een bijzonder moeilijk seizoen met Gabriel-SS24-KTM zal Josh Gilbert toch actief blijven in het…

36 minuten ago

Standing Construct stopt met hun motorcross-team

Vanavond kregen we het bericht binnen op de redactie dat het Belgische Standing Construct Team…

4 uur ago

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

11 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

12 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

15 uur ago