De KTM-rijders over hun GP in Lombok

De vertrouwde vlakke omgeving van Selaparang verwelkomde de MXGP paddock voor de tweede keer in een week, maar met een omgekeerde lay-out om wat diversiteit te bieden voor de rijders van de MXGP- en MX2-divisies. De weersomstandigheden bleven zonnig en warm en het snelle circuit was zanderig en los op sommige plaatsen en hard en glad op andere.

Jeffrey Herlings reed naar de eerste pole in de kwalificatieheat op zaterdag; de Nederlander had het vorige weekend al P1 verdiend en herhaalde die prestatie met een effectieve stalk van Tim Gajser. Hij behaalde een gunstige uitgangspositie voor de twee manches op zondag en voegde 10 punten toe aan zijn kampioenschap. In de MX2 was het Sacha Coenen die het hoogst eindigde met een 4e plaats na opnieuw een holeshot en een korte stint als leider. Liam Everts werd 6e en Andrea Adamo kwam op zondag als 10e aan de start nadat hij door contact met een andere rijder van de baan was geraakt.

Herlings kon opnieuw rekenen op een goede ontsnapping in de eerste GP-manche en hij zette een succesvolle achtervolging in op Tim Gajser waardoor de #84 het veld aanvoerde met nog drie ronden te gaan. Bij de finish was zijn winstmarge meer dan zeven seconden. In de jacht op zijn eerste 1-1 van het seizoen schoot Herlings in de tweede manche in de eerste twee bochten naar voren en begon zijn wedstrijdritme op te bouwen, ondanks een klein technisch probleem. De meedogenloosheid was goed genoeg voor een waardige 1-1 scorekaart en de eerste ‘perfecte’ zondagse puntenreeks van de voormalig meervoudig wereldkampioen (naast de Quali Heat-overwinning) sinds de Grand Prix van Letland in 2023.

Jeffrey heeft nu zeven Grand Prix-podiumplaatsen op rij en acht voor het seizoen. Door zijn werk in Lombok staat hij derde in de tussenstand van het kampioenschap, maar heeft hij het gat naar de rode plaat verkleind tot 51 punten.

Liam Everts ging Andrea Adamo en Sacha Coenen voor in de eerste MX2-manche. De teamgenoten werden vijfde, zesde en zevende. Fouten van de Italiaan en de jongere Belg brachten het tweetal uit de top vijf. Bij de tweede poging kwam Coenen opnieuw als een razende uit de startblokken, maar een slippertje zorgde ervoor dat hij achteraan het veld belandde en hij finishte als 13e voor P9 in het algemeen klassement. Liam reed naar de vierde plaats ondanks een botsing met Andrea toen de lijnen van beide rijders bij elkaar kwamen. De Belg reed naar de finish voor de 6e plaats in het algemeen klassement, terwijl de wereldkampioen zich herpakte en terugreed naar een verdienstelijke 2e plaats, wat hem de 4e plaats opleverde.

Nu op naar het hardpack van Loket. De Grand Prix van Tsjechië brengt de MXGP weer op snelheid op 20 en 21 juli.

Jeffrey Herlings: “Erg blij. De KTM bleef zo sterk, dus ik moet het opdragen aan de jongens en het hele Red Bull KTM-team; Pit, Roberts en de crew thuis. 1-1 voor de eerste keer dit jaar, dus ik ben erg blij. Tim was aan het pushen vandaag. Dit is een goede manier om terug te keren naar Europa en ik heb het gevoel dat we steeds beter worden.”


Andrea Adamo: “We hadden wat ups en downs dit weekend. Ik was best snel in de eerste manche, maar ik kwam ten val en mijn ritme was niet optimaal. In de tweede manche was ik vanaf het begin snel, maar ik was een beetje agressief tegen mijn teamgenoot. Ik had moeten wachten. Ik denk dat het een race-incident was en vanaf dat moment ben ik sterk teruggekomen naar P2. Ik ben blij dat ik het weekend zo kan afsluiten, maar we moeten wat constanter zijn en niet van die fouten maken, die ons vandaag benadeelden. Nog twee weken en dan naar Loket.”

Liam Everts: “Een consistente top vijf. Ik denk dat de tweede manche een van mijn betere was. Een slechte start in de eerste. Het was goed om Simon aan het einde van de tweede manche te passeren, maar nog steeds niet in de posities waar ik wil zijn. Ik ben blij dat ik nu naar huis kan!”

Sacha Coenen: “Dit weekend waren we snel maar te veel fouten, dus daar gaan we aan werken als we weer thuis zijn. Ook aan mijn gevoel met de motor om nog wat verbeteringen te vinden. Ik kijk nu al uit naar Loket. Ik heb echt genoten van deze ervaring in Indonesië. Het eindigde niet zoals ik wilde, maar ik wil altijd winnen!”

Foto’s: Ray Archer

Recent Posts

Reacties van bronzen Team NL!

Na een 6de plek in de kwalificatieraces op zaterdag reed TeamNL onder leiding van een…

16 uur ago

Karlis Reisulis wint de Ricky Carmichael Award

Tijdens de Monster Energy Motocross of Nations 2024 heeft Karlis Reisulis de Ricky Carmichael Award…

18 uur ago

Keith wint gevecht met Townley, De Baere vierde!

In een prachtige wedstrijd heeft Jamie Keith de Yamaha bLU cRU YZ125 Superfinale gewonnen. De…

19 uur ago

Kay Zijlstra op het podium in Matterley Basin

Op het prachtige circuit van Matterley Basin werd de Yamaha bLU cRU Superfinale YZ85 verreden.…

19 uur ago

Bohannon wint, schuiver kosten Huisman podiumplek

In het bijprogramma van de Monster Energy of Nations wordt ook de Yamaha bLU cRU…

19 uur ago

Australiërs schrijven geschiedenis met MXoN zege!

Ze hebben er lang op moeten wachten maar Australië heeft eindelijk z'n eerste MX of…

1 dag ago