Townley is 85cc wereldkampioen, Van den Broek op podium

In het zonnige Heerde heeft Nieuw-Zeeland de wereldtitel 85cc veroverd dankzij Levi Townley. De Yamaha-rijder werd op het Gelderse circuit eerste en derde waarmee hij 20 jaar na zijn vader Ben zichzelf ook wereldkampioen mag noemen. Lucas Leok (4-1) werd tweede voor Dex van den Broek (10-2) die zijn tranen de vrije loop liet na een bijzonder moeilijk jaar. Lukas Spigeleer (19e), Jenairo Beerens (20e) en Jannes Vos (24e) weten zich ook in de punten te rijden.

1e manche
In de training is Moritz Ernecker de snelste en hij neemt ook de beste start in de eerste manche. Townley volgt voor Sleny Goyer, Jekabs Hudolejs en Kenzo Ferez. In de eerste ronde weet Viktor Lappala zich op te werken naar de vierde plaats achter de Fransman Goyer die vorig jaar de 85cc wedstrijd van Le Touquet wist te winnen. De top vier neemt afstand Hudolejs die het tempo niet kan volgen. Na zo’n acht minuten wedstrijd gaat leider Ernecker in de fout en hij komt ten val. Townley neemt de leiding over terwijl Leppala even daarvoor Goyer te pakken heeft genomen. De Fin lijkt de aansluiting te gaan vinden bij de leider maar deze stelt orde op zaken. De 14-jarige Townley neemt afstand en wint voor Goyer! De kleine Fransman weet Leppala te besluipen en net voor het bordje van de laatste twee ronden slaat hij toe. Leppala komt als derde over de finish voor Lucas Leok en Wyatt Duff die als 17e uit de eerste bocht is gekomen! De Nederlanders moeten deze manche genoegen nemen met een bijrol. Na problemen in de beginfase weet Van den Broek vanaf de 30e naar de tiende plaats te rijden. Lukas Spigeleer, eerder dit jaar uitgeschakeld met een gebroken bovenbeen, weet als 15e te finishen. De overige Laaglanders komen niet tot scoren.

2e manche
De eerste manche heeft Leok zich stukgebeten op Goyer die in de slotfase nog wist te klimmen naar de tweede plaats. Nu liet de zoon van Aigar Leok er geen twijfel over bestaan en hij neemt resoluut de leiding. Ernecker, de eerste manche nog achtste geworden, gaat driftend de tweede bocht en weet een valpartij te voorkomen maar heeft zijn beide benen aan dezelfde kant van de GasGas. Casey Karstrom komt hierdoor als tweede voor de pits door gevolgd door Ricardo Bauer en Neo Nindelt. Leppala krabbelt op dat moment op, hij is na 20 meter al ten val gekomen en gooit zijn kansen op het podium weg. Hudolejs weet in de eerste ronde Karstrom, Bauer en Nindelt te passeren. De Let komt op de tweede plaats te rijden maar niet veel later komt hij ten val. Van den Broek komt in de derde ronde de top vijf binnen achtervolgd door Townley. Vooraan neemt Leok afstand van Karstrom die fors op de huid wordt gezetten door vijf rijders. Na zo’n tien minuten wedstrijd kan de 13-jarige Van den Broek de tweede plaats overnemen van de Deen. Het verschil met de leider is dan zes seconden maar dat wordt vervolgens alleen maar groter. Het duel om de tweede plaats gaat verder tot aan de finish en de crosser uit Deurne wint het van de Nieuw-Zeelander die daarmee wel de wereldtitel pakt. Goyer lijkt zevende te gaan worden en daarmee zou hij derde worden in het dagklassement. Een foutje in de eindfase zorgt ervoor dat Leppala de aansluiting vindt en de Fransman raakt even later buiten de top tien! Van den Broek mag daardoor mee naar het podium tot vreugde van het gezin en de begeleiders die de afgelopen maanden bergen werken hebben moeten verzetten door de blessure van hun rijder. Jenairo Beerens komt keurig als 16e over de finish en Jannes Vos weet zijn revalidatie te belonen met een punt!

Uitslagen FIM Junior Wereld kampioenschap 85cc; Heerde, NL:
1e manche

1. Levi Townley N-Z Yamaha
2. Sleny Goyer F GasGas
3. Viktor Lappala SF KTM
4. Lucas Leok Est Husqvarna
5. Wyatt Duff USA KTM
10. Dex van den Broek NL KTM
15. Lukas Spigeleer B KTM
23. Jenairo Beerens NL GasGas
30. Jannes Vos NL KTM
35. Kay Zijlstra NL Yamaha

2e manche
1. Lucas Leok Est Husqvarna
2. Dex van den Broek NL KTM
3. Levi Townley N-Z Yamaha
4. Casey Karstrom DK KTM
5. Ricardo Bauer A KTM
16. Jenairo Beerens NL GasGas
20. Jannes Vos NL KTM
26. Kay Zijlstra NL Yamaha
32. Jeremy Bouchee NL GasGas
34. Lukas Spigeleer B KTM

Dagklassement 85cc:
1. Levi Townley N-Z Yamaha 1-3
2. Lucas Leok Est Husqvarna 4-1
3. Dex van den Broek NL KTM 10-2
4. Sleny Goyer F GasGas 2-11
5. Viktor Lappala SF KTM 3-10
19. Lukas Spigeleer B KTM 15-34
20. Jenairo Beerens NL GasGas 23-16
24. Jannes Vos NL KTM 30-20

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie

Recent Posts

Hermans/Van den Bogaart winnen de ONK te Lierop!

Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben de ONK Zijspancross in Lierop gewonnen en…

4 uur ago

VIDEO: MX Of Nations Highlights

De voorbije MX of Nations in Matterley Basin waren er zeker één met een gouden…

5 uur ago

Van Grinsven neemt de leiding over in Lierop

In het zonnige Lierop heeft Jan Vlaeymans de achtste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands…

7 uur ago

Reacties van bronzen Team NL!

Na een 6de plek in de kwalificatieraces op zaterdag reed TeamNL onder leiding van een…

1 dag ago

Karlis Reisulis wint de Ricky Carmichael Award

Tijdens de Monster Energy Motocross of Nations 2024 heeft Karlis Reisulis de Ricky Carmichael Award…

1 dag ago

Keith wint gevecht met Townley, De Baere vierde!

In een prachtige wedstrijd heeft Jamie Keith de Yamaha bLU cRU YZ125 Superfinale gewonnen. De…

1 dag ago