Green Flag 6: tweetakt revival!

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Eerst en vooral, toch nog even iets rechtzetten. Vorige week vertelden wij in deze rubriek dat er maar weinig persbelangstelling was voor Clément Desalle. Wie schets dan ook onze verbazing, toen we op zaterdagochtend ontdekten dat Desalle op de cover van Sports Mag, het wekelijkse extra sportmagazine van La Dernière Heure, prijkte?

De cover van een mainstream sportkrant of magazine halen is iets dat voor de huidige Vlaamse toppers wellicht niet weggelegd is.  Al hopen we, uiteraard, dat we in dit geval weer maar eens ongelijk krijgen.  Maar eerlijk is eerlijk, we zien het niet onmiddellijk gebeuren. Nog even dit over Desalle. We vragen ons of wanneer men in bepaalde landen zijn naam nu eens correct zal kunnen spelen. In het mei 2010 nummer van Moto Magazine maakte men zelfs gewag van Celemente Desalle….

De focus van menig motorcrossfan uit de Lage Landen zal dit weekend uiteraard op Mantova gericht zijn. Ook wij van MXMag.be kijken reikhalzend uit naar de 2e GP van het seizoen. Niet alleen omdat we op een Benelux-feestje hopen op de Noord-Italiaanse zandbaan, maar vooral voor de start van het gloednieuwe EK voor 125cc 2-takten.

Voor sommige techno-freaks zal de introductie van deze klasse wellicht als een stap terug komen, maar het merendeel van de huidige motorcrossfans is groot geworden met tweetakten. Bovendien zijn tweetakt crossmotoren verre van dood. Integendeel, want in de meeste amateurfederaties, in de nationale klassen van de BMB en zelfs bij de Inters MX2 van diezelfde nationale federatie zien we nog steeds (of moeten we ‘steeds meer’ zeggen) rijders die voor een tweetakt kiezen. Maar liefst veertien rijders uit onze contreien, zeven Nederlanders en zeven Belgen, prijken op de deelnemerslijst van de allereerste wedstrijd in dat EK 125cc. Met 74 ingeschreven rijders belooft het er morgen alvast hard aan toe te gaan tijdens de kwalificaties. Wedden dat menig MX1 rijder en teambaas morgen zal staan toe kijken als het roedel jonge wolven wordt losgelaten op de crossodroom van Mantova?

Damon Graulus maakt dit weekend zijn debuut in het EK125 2T.

Wat opvalt aan de inschrijvingslijst van het EK 125cc zijn de motormerken. Uiteraard is KTM erg goed vertegenwoordigd omdat de Oostenrijkers nu eenmaal altijd hun tweetakt motoren hebben doorontwikkeld. Ook Yamaha en Suzuki zijn logische keuzes want de tweetakt crossers van beide Japanse merken zijn nog steeds te koop, zij het dan niet in elk land. In dezelfde trant  zien we TM. Het merk uit Pesaro heeft altijd prachtige tweetaktmachines gebouwd die heel dicht bij hun fabrieksmateriaal aanleunden. Trouwens, heeft de succesvolle Belgische teammanager Steven Lettani (LS Motors-Honda) vroeger niet het mooie weer gemaakt  op een TM in het Juniors 125 kampioenschap van de FAM?

LEES MEER  Overzicht MX Of Nations teams 2021

Tot daar is alles normaal wat de motormerken betreft. Maar wat bespeuren we verder in de lijst? Slechts een rijder opteert voor een Husqvarna CR125.  Al gaat het bij deze wel om Roberts Justs, een Let die misschien wel wat in zijn mars heeft. Nog straffer wordt het als we zien dat er toch drie Kawasakisten (of hoe noem je berijders van een motorfiets uit de gelijknamige stad anders?) aantreden. Straf, want de KX125 is toch al een paar seizoenen uit de cataloog geschrapt. Dezelfde opmerking geldt voor die twee Honda rijders. Vraag is dus hoe kom je dan aan een of liefst twee competitieve CR ‘s of KX’s 125? Vind je die in onderdelen terug op grootvaders zolder? Of hebben vooruitziende teammanagers alvast een stock “overjaarse” modelletjes opzij gezet, met het oog op een terugkeer van de smokers?

Jordi Tixier bewees zijn kunnen in de SX van Bercy.

Hoedanook, wij kijken alvast uit naar dit EK en hopen dat de rijders uit Nederland en België er ook een rol van betekenis in zullen spelen. Jordi Tixier, de Franse poulain van Jacky Martens is alvast een van de grote kanshebbers om de eerste editie van dit kampioenschap te winnen. Tixier won tijdens de twee eerste wedstrijden van het Franse Junior kampioenschap zowel in Tilly sur Seulles, als in Thomer la Sogne telkens de drie manches.

Of hij zondag ook de te kloppen man is, zal dan moeten blijken. Wat we wel een beetje spijtig vinden is het feit dat het EK 125cc niet tijdens een van de GP’s in de Benelux  op het programma staat. Al weet je maar nooit nu de Britse GP in Chepstow vervangen is door de US GP in Glen Helen. Fingers crossed dus.

LEES MEER  Liam Everts maakt geweldig debuut in MX2 Wereldkampioenschap!

In al de hype rond het EK 125cc mogen we niet vergeten dat een Belg nu aan de leiding staat in het EK MX2. Kenny Van Dueren werd eerder deze week al door MXMag.be geïnterviewd en Het Belang Van Limburg wijdde gisteren een artikel aan de jonge Beringenaar. Kortom, keep up the good work Kenny!

We verwijzen ook nog graag naar onze previews van het EWC en de Interkampioenschappen in de diverse Vlaamse amateurfederaties, die nu zondag van start gaan. Hier vind je de MCLB, in de slideshow werden VBM en VMCF opgenomen. En hier vind je tot slot de VLM preview. Geniet van het weekend!

Credit foto’s: DHnet, CDS, Mediacross/Pascal Haudiquert

Uw reacties

Ook te lezen