EWC Spanje: rampzalig begin voor KTM

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De eerste ronde van het WK Enduro in het Catalaanse Ponts zorgde meteen al voor verrassende wendingen. Al vroeg op zaterdag diende regerend wereldkampioen E3 David Knight op te geven. De Manxman kreeg af te rekenen met een bekkenblessure nadat hij zijn been had verdraaid in een spoor. Overmand door de pijn moest Knight naar de kant. Nu al mogen we ervan uitgaan dat deze blessure hem de wereldtitel zal kosten. Een andere tendens is dat de hegemonie van de KTM’s voorlopig doorbroken werd door Husqvarna. De wit-rode brigade reed zich behoorlijk in de kijker dit weekend.

 

E1: De Huskies heersen

In de E1 zagen we dit weekend de herrijzenis van de Juha Salminen.  De zevenvoudige wereldkampioen Enduro onderstreepte meteen zijn titelambities met een klassezege op beide dagen. Na dik anderhalf jaar van blessureleed is de Husqvarna-piloot helemaal terug van weggeweest. Husqvarna dicteerde trouwens de wet in Catalonië want op beide dagen eindigde Matti Seistola als 2e.  Die derde Fin, Eero Remes, van wie op voorhand nochtans veel werd verwacht kon nauwelijks een vuist maken tegen het Husqvarna-duo. Werd Remes op  zaterdag nog derde, dan moest de KTM-rijder op zondag Fabien Planet voor zich dulden.  Planet schreef overigens endurogeschiedenis door Sherco’s allereerste podiumplaats in het WK te bezorgen. Amel Advokaat was de enige rijder uit de Benelux in de E1-klasse.  De Zuid-Hollander pakte twee keer een 14e plaats.

E2: Meo heerst

Johnny Aubert had voor dit seizoen zijn zinnen op de wereldtitel in de Koninginneklasse E2 gezet. Al tijdens het eerste EWC-weekend kregen zijn titelaspiraties een flinke knauw. Aubert’s KTM EXC-F 350 (zou op beide dagen op onverklaarbare wijze plots alle dienst weigeren. Ook teammaat Cristobal Guerrero kreeg op zondag te kampen met technische problemen. Vooraan had Antoine Meo zich al meer dan behoorlijk aangepast aan zijn Husqvarna TE 310ie.  De Fransman won op beide dagen het pleit  voor Ivan Cervantes. Cervantes bewees niettemin dat je met een 250cc tweetakt nog steeds competitief kan zijn tegenover dikkere viertakten. Na een matige zaterdag waarin Hans Vogels uitviel en Jean-François Goblet pas 13e werd, keerden de kansen van beide Laaglanders op zondag. Vogels liet een knappe vijfde plaats optekenen en klopte daarmee net zijn Waalse collega.

 

Hans Vogels begon sterk aan het WK E2.

Hans Vogels begon sterk aan het WK E2.

E3:  Ahola maakt indruk

Regerend Wereldkampioen E2 Mika Ahola richt dit jaar zijn pijlen op de zwaarste klasse. Ahola miste in Spanje zijn start niet en zette beide dagen naar zijn hand.  Achter hem vochten Christophe Nambotin en Sébastien Guillaume om de eer van beste tweetaktrijder.  Nambotin zou twee keer runner-up worden. Op zondag kwam Marko Tarkkala het Franse feestje verstoren toen hij Guillaume van het podium hield.  Naast de blessure van Knight deelde ook zijn teamgenoot Taddy Blazusiak in de klappen toen hij zich op zondag aan de duim blesseerde. Nu al lijkt het er op dat de Pool de GP van Portugal zal moeten uitzitten.

De zege bij de Juniors  ging naar de Fin Antti Hellsten. De Franse ex-crosser maakte indruk bij zijn EWC-debuut door op zaterdag meteen op het podium te staan.

Bij de Dames was de zege voor Ludivine Puy. De Française was op beide dagen sneller dan Laia Sanz en haar landgenote Blandine Dufrene.

De volledige resultaten van de eerste EWC-ronde vind je hier.

Foto Credits: Husqvarna, KTM Images/Jonty Edmunds

Uw reacties