Column: De klaagzang

Column: De klaagzang
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Er is onrust in de paddock, vele waren niet gelukkig met het parcours wat ze in ‘Villars Sous Ecot’ voor de wielen geschoven kregen. Zo beklaagde o.a. Antonio Cairoli, Tyla Rattray en Clément Desalle zich over het parcours in Frankrijk.

Zo verklaarde KTM piloot Tony Cairoli op Instagram dat het parcours niet goed bewerkt en voorbereid was voor de komst van de Grand Prix. Volgens de Italiaan waren er vele gevaarlijke plaatsen. Tyla Rattray, die zelf enkele malen het dek opzocht en die zijn poulain Thomas Covington op zaterdag geblesseerd zag uitvallen, ging zelfs nog enkele stappen verder en noemde dit het slechtste parcours waarop hij ooit had moeten rijden. Wederom kwam het woord gevaarlijk naar boven en dat uitte zich volgens ‘Styla’ in vele crashes en blessures.

Eén van die geblesseerde was Clément Desalle die tevens ook meteen met een vingertje naar het parcours wees. Dit was niet Grand Prix waardig volgens de Waal, hij verklaarde zich nader door eraan toe te voegen dat de schansen van de sprongen leken aangelegd door een amateur… Nu is het spijtig genoeg een feit dat CD25 de oorzaak van blessures vaak bij een ander legt.

Het publiek was alle sinds in de wolken met dit prachtige ‘oldskool’ parcours. Maar dat sluit uiteraard niet uit dat het parcours van afgelopen weekend misschien wel gevaarlijker was dan doorsnee. Toch mag er niet worden vergeten dat motorcross in principe een sport is van mens en machine tegenover de elementen.

Daarbij lijken persberichten meer en meer op klaagbrieven te lijken en lijkt het er steeds meer op dat piloten enkel nog tevreden zijn met perfect voorbereide banen waarop ze hersenloos gas kunnen geven. Een parcours lezen zoals een blinde een brailleboek, het zit er nauwelijks nog in. Al mogen we niet alle piloten over dezelfde kam scheren.

Op een parcours waarop zogenaamd niet kon worden ingehaald, zagen we iemand als Valentin Guillod de eerste reeks van net binnen de top tien naar de eerste plaats rijden. In de tweede manche keerde hij na een val terug van de bijna laatste positie tot dertiende positie. Dat z’n Yamaha daarbij geen voorrem had en heel erg krom stond maakte de Zwitser géén ene moer uit. Ook de Nederlanders Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings weende niet maar maakte gebruik van de voorhanden situatie. Jeffrey Herlings nam de kopstart vanuit een onmogelijke startplek volgens Tyla Rattray en Glenn betwiste z’n beste MXGP Grand Prix van z’n carrière.

Eindigen doe ik graag met een quote van de door ‘Living for the Weekend’ wereldberoemde ‘Hollywood’. For real traditional tracks like this you need two big balls, no even three balls!!

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: LivingForTheWeekend.mx

Loved the track from Villars !

Een foto die is geplaatst door Josiah Natzke (@jnazoozke533_) op

Uw reacties