Column: Het is gedaan, ’t is oorlog!

Column: Het is gedaan, ’t is oorlog!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Ik en 10 000 betalende bezoekers gaan naar huis van een zalige motocross dag. Het circuit op de kesterheide lag door de regen op vrijdag perfect en het weer op zondag kon niet beter. Ook het wedstrijdprogramma was heerlijk gevuld, naast de Inters Open klasse zag ik zo ook even mijn aller eerste GP idolen passeren op motoren waar zij hun wereldtitels op wonnen, Joël Smets op zijn oude Husaberg, wat een zalig geluid was dat. In de diverse oldtimer reeksen zag ik motoren passeren van tijden dat er over mij nog niet eens sprake was. En toch, toch ga ik letterlijk huilend van ongeluk naar huis.

Niet een accident of een slechte prestatie van mijn top piloot lag aan de basis, maar enkele ondemocratische zielen liggen aan de basis van mijn en 10 000 andere mensen hun ongeluk. Ondemocratische zielen die in gaan tegen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat één keer per jaar motocross op één plaats geen schade berokkend aan de natuur. Zielen die net als bepaalde organisaties in het midden oosten geen belang hechten aan cultuur en geschiedenis. En mensen die zonder enige twijfel geen inspraak dulden. Wat mij dan nog harder doet huilen is het besef dat ik ga werken voor zo’n organisatie. Want jaarlijks sluist er zo’n klein miljoen euro aan belastinggelden door naar deze … laten we het maar gewoon een vereniging noemen.

Waar zit hier het probleem? Daar zal je van alle kanten verschillende verhalen krijgen. Tot gisteren dacht ik echter dat ik een democratisch land leefde. Maar blijkbaar dan toch weer niet. Als 11 mensen een jaarlijks evenement kunnen opschorten waar jaarlijks 10 000 mensen naar komen kijken en nog eens dat aantal achteraf foto’s van bekijkt, artikelen van leest … dan spreek ik over een dictatuur. En hoe gaat m’n tegen een dictatuur in? Door ten oorlog te gaan, hierbij verklaar ik dan ook vrij een oorlog aan te gaan met onrechtvaardige verdwijningen van circuits en organisaties. Zoals in ’39-’45 zal er letterlijk terrein, per terrein gewonnen worden!

LEES MEER  MC-E 5: de elektrische minicrosser van GasGas

Tekst: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven

Uw reacties