Column: Aandacht rijders, organisaties, trainingsomlopen en supporters

Column: Aandacht rijders, organisaties, trainingsomlopen en supporters
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het zijn uitzonderlijke omstandigheden hier in België en Nederland, met temperatuurvoorspellingen van rond de 35°C op zaterdag, 32°C op zondag en een luchtvochtigheidsgraad van +50% is het opletten geblazen. Hierbij wil ik dus ook een korte maar krachtige boodschap overbrengen naar alle organisaties, rijders en trainingsomlopen die dit weekend hun steentje bijdragen aan onze prachtige sport. Wees slim en zorg ervoor dat onze sport even prachtig blijft als eender elk weekend.

Dit wil zeggen dat de rijders zich goed moeten voorbereiden. Neem wat ijs mee, een badje en voldoende drank. Probeer geen ijskoude dranken te consumeren noch frisdranken, koffie of energie dranken (ook al smaakt het allemaal zo lekker). Water en nog beter, lauwe thee voor wie het naar binnen krijgt, is aangeraden. Ga na de manche niet meteen voor een ventilator zitten, laat je lichaam geleidelijk afkoelen. Als je voor een ventilator gaat zitten ga je minder zweten, echter is de koeling niet genoeg om je lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. Of spring in een vuilniscontainer of zwembad met ijswater, dit zal je lichaamstemperatuur wel doen dalen, maar vergeet zeker niet dat je lichaam enkel van binnen uit hydrateert, drinken dus!

De organisaties, willen die even op letten bij het opstellen van tijdsschema’s. Zorg er voor dat reeksen eventueel ingekort worden en dat er voldoende pauze’s zijn om het circuit stofvrij te maken. Niks is zo gevaarlijk als blindelings over een motocrosscircuit te racen. Ik ben er vrij zeker van dat hier niemand kwaad voor gaat zijn, indien er toch enkelingen bij zitten die het niet begrijpen … tsjha, dat zijn diegene die tegen zichzelf moeten beschermd worden denk ik dan.

De trainingsomlopen, zorg voor versterking in de cafetaria, want niet alleen de kassa zal rinkelen, er is ook gewoon nood aan drank, héél veel drank en liefst nog zo snel mogelijk. Sorry om jullie af te jagen en sorry dat er velen niet eens dank u zullen zeggen na het ontvangen van hun drankje. Maar stiekem zijn jullie, de mensen van de cafetaria, de helden van de hittegolf.

Tot slot de supporters. Ik weet dat met een fris pintje in de hand, leunend op de nadar en kijkend naar de cross Goddelijk is. Maar vergeet zeker niet de pintjes af te wisselen met water! Alsook een tip voor jullie in te smeren, doe dit al voor jullie vertrekken richting de wedstrijd of voor de wedstrijd begint. Wanneer het dan stoffig wordt lijk je niet een wandelende zandkorrel, want dan is uw zonnecrème al goed ingetrokken!

Maak er een fijn en veilig weekend van!!!
Tekst & Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven

Uw reacties