Wordt GasGas binnenkort ook een KTM-familielid?

Wordt GasGas binnenkort ook een KTM-familielid?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Vandaag braken in de GasGas fabriek in Spanje onrusten uit. De vakbonden en werknemers van de fabriek lieten duidelijk verstaan dat ze een overnamen door KTM niet zien zitten.

Het is alreeds sinds het begin van dit jaar dat geruchten de kop op steken als zou de Oostenrijkse fabrikant geïnteresseerd zijn in een overname van het noodlijdende GasGas. Dit alles lijkt nu echter in een stroomversnelling te komen. De Spaanse fabrikant vroeg namelijk in Mei van dit jaar bescherming tegen z’n schuldeisers aan en zal binnenkort onder curatele geplaatst worden. De curator op zijn beurt een oplossing proberen zoeken voor GasGas. Een oplossing die misschien gevonden kan worden bij KTM, Bajaj Auto of Stefan Pierer.

Een oplossing die het personeel niet meteen als positief ziet. Ze vrezen dat met GasGas hetzelfde zou kunnen gebeuren als met Husqvarna. Toen KTM (Stefan Pierer) het, toen Italiaanse merk, over kocht werd de fabriek van Italië naar Oostenrijk verplaatst, waardoor alle Italiaanse werknemers hun baan verloren…

Naast de ‘KTM Familie’ is ook MV Agusta een geïnteresseerd kandidaat overnemer. Voor deze beide partijen geld één gemeenschappelijke regel. Beide zijn nog onbeschreven bladen in het trail-segment, maar hebben hun strepen al verdient in hun eigen segment. Voor KTM is dit uiteraard de Offroad en voor MV Agusta is dit het straatmotoren segment. Een overname zou dus voor beide een mooie opportuniteit kunnen zijn om een alreeds legendarisch en in de trail-sport verankerd merk als GasGas in handen te krijgen. Een eerste voet tussen de deur, voor MV Agusta betekend dit mogelijks zelfs een terugkeer naar het zand en mogen we dan tevens ook dromen van een ‘herleving’ van hun ‘Cagiva’?

LEES MEER  Schrijf je in voor BMB Motocross Junior Days in Axel

Wat zal de Europese Unie hier van denken, is nu nog enkel één van de vragen. De ‘EU’ heeft namelijk een strikte ‘European Union competition law’ die monopoliseringen van markten wil bestrijden. Zullen zij een overname van GasGas door de KTM-Familie ok vinden? Want GasGas, Husqvarna en KTM zou de groep rond Stefan Pierer wel eens een hele grote koek van het offroad segment naar zich toe kunnen trekken.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: GasGas

Uw reacties

Ook te lezen