Column: Wannes Van De Voorde

Column: Wannes Van De Voorde
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Wie de absolute top haalt, krijgt de meeste media-aandacht en wordt beloond met de beste contracten. Voor het zo ver is, heeft elke rijder ‘n lange en harde weg afgelegd. Net daarom willen we jullie voorstellen aan Wannes van de Voorde (14) die keihard knokt om zijn doelen te bereiken. We zullen ‘m op mxmag vanaf nu geregeld zelf aan het woord laten in z’n eigen column!

“Waar moet ik beginnen voor mensen die me nog niet kennen? Misschien toch moeilijker dan ik dacht zo’n column hahaha. Ik woon in Sint-Katelijne Waver, tegen Mechelen, en ik heb een oudere broer, Thomas en een oudere zus Sarah. Op school volg ik het 3de jaar Elektromechanica op het VTI in Lier. Speciaal voor mijn Nederlandse vrienden zal ik hier af en toe eens iets in het dialect ‘placeren’ dan zijn de rollen eens omgedraaid en leren jullie iets bij hahaha. 😉

Eigenlijk ben ik begonnen met crossen op de quad in de tuin en op een brommertje toen ik drie jaar was. Waarschijnlijk zoals heel veel rijders dus! Stap voor stap zijn we daarna stevigere concurrentie gaan opzoeken. Eerst JMS, UMC en MC Lille later ook in de KNMV. En twee jaar geleden ben ik in de 85cc begonnen bij de BMB. Vorig jaar werd ik Belgisch kampioen bij de jeugd. Ik werd in mijn eerste Europese wedstrijd in Sint-Isidorushoeve 5de en met de Belgian Junior Knights wonnen we de Coupe de l’Avenir in Baisieux. Omdat ik ook individueel de beste was in de 85cc was de Coupe de l’Avenir echt een schitterende ervaring! In mijn eigen gemeente heb ik dan ook nog een onderscheiding gekregen als “Talent van het jaar”. Heel cool allemaal, 2016 was dus zeker een geslaagd jaar.

Zonder mijn vaste trainer Jurgen Van Bellingen van MX-Academy was ik nooit tot op dit niveau geraakt! Ik mag ook wel zeggen dat ik veel heb geleerd uit de trainingen en opleidingen vanuit de Belgische bond met Yves Devlaminck. En Eind 2016 had ik echter het geluk dat ik werd gekozen om deel te nemen aan de eerste MXGP Rookies. Misschien hebben jullie daar wel iets van gehoord? Dit was een proefproject van FIM-Europe samen met YouthStream en de KNMV. In ’t kort zou je kunnen zeggen dat je als jong talent zoveel mogelijk leeft als prof! Het is een voltijdse opleiding tot motorcrosser. In de praktijk betekent dit heel veel uur sport per week, allemaal in de beste omstandigheden met ervaren en professionele mensen zoals de Nederlandse bondscoach Marcel Hartman die de leiding had over het project. Hieronder zie je wat indrukken van mij en de andere rijders als MXGP rookies!

Als MXGP-rookie heb ik gedurende vier maanden in het High Performance Centre in Papendal verbleven. Zeg maar het Olympisch sportcentrum van Nederland waar zo’n 350 atleten uit 12 sporten leven en trainen. Dat alleen al was heel speciaal! Ik was zelf de enige Belg in het gezelschap tussen drie Nederlandse rijders, Marcel Conijn, Raivo Dankers en Raf Meuwissen en één Duitser Marnique Appelt. Zowel op het vlak van fysieke training, voeding, mentale training als motortraining werden we daar begeleid.

In de voormiddag was er tijd voor het normale schoolwerk, fysieke trainingen in de namiddag en motortraining op woensdagnamiddag… Een pittig programma dus!

Ik vond het in ieder geval een hele eer om één van de eerste MXGP rookies te mogen zijn. “

Voor mij was er één minpuntje dat ik net in deze periode kort na elkaar kreeg af te rekenen met twee sleutelbeenbreuken. Omdat ik pas was overgestapt op de 125cc heb ik hierdoor in de winter minder uren kunnen draaien dan wat gepland was. Tijdens een motorstage aanwezig zijn en niet zelf kunnen rijden da’s “om uw kas op te fretten”. Positief was wel dat ik een nieuw talent heb ontdekt: foto’s maken hahaha. Ik moest mezelf nog koest houden en dan heb ik maar foto’s genomen van de andere rijders… Maar Bertje en zijn collega-fotografen moeten nog geen schrik hebben voorlopig blijf ik gewoon crossen. 🙂

Twee weken geleden heb ik afscheid genomen van mijn “MXGP-rookieschap.” In die vier maand als ‘MXGP-rookie’ is er heel veel op mij afgekomen maar die ervaring zal ik zeker meenemen! Van onze hoofdcoach Marcel (Hartman) en zijn assistent Herjan Brakke, conditietrainer Dave O’Mahony (dieje grellige met zijnen baard op de foto’s hierboven), mental coach Henry, de physio’s Sander en Anique, dokter Hiske, schoolbegeleider Tijn, voedingsdeskundige Anja tot Carlo Hulsen en alle andere mensen die geholpen hebben: nen dikke merci!

Ook nu terug thuis proberen we dit seizoen alles nog beter te doen. Naast de motortrainingen met Jurgen (red. Van Bellingen) helpt Ricky Nijs mij bijvoorbeeld voor de fysieke trainingen en voeding. Ondertussen is natuurlijk het crossseizoen al gestart en dat begon voor mij heel goed. Ook al had ik nog maar weinig met de motor gereden ik kon op het BK in Moerbeke al direct winnen. Een mooi begin voor mij, mijn team (Photos-Bertje & Co MX team) en onze hoofdsponsor Denicol!

Na Moerbeke begon het meer serieuze werk met het ONK in Axel en vorige week de Dutch Masters in Oss. In ’t dialect van bij ons zouden ze zeggen “Ge waart nog al eens verschoten zeker hoe daar werd gevlamd?” Dat valt nog wel mee. Mijn 15de plaats in Oss en 16de plek in Axel zijn natuurlijk heel wat minder dan in het BK. Maar het niveau ligt in Nederland in zo’n wedstrijden gewoon super hoog! Zeker omdat er telkens een pak internationale rijders aan de staan zodat het meer een soort mini-EK is. Die concurrentie is de beste leerschool omdat ik dit jaar ook enkele EK wedstrijden wil meedoen.

Dit weekend rijd ik terug in eigen land in Lommel waar de tweede ronde van het Belgisch Kampioenschap plaatsvindt. En tijdens de paasvakantie is er tijd om wat motoruren in te halen dankzij een stage met de Belgian Junior Knights in de eerste week en in de tweede week is er een stage met MX-Academy. Zo nu zijn jullie helemaal mee. Als je mij ziet, of mijne pa of mijn ma, laat dan maar weten wat je van mijn eerste column vond! Of als je voor volgende keer iets wil weten of ik moet het volgens jou zeker over een bepaald onderwerp eens hebben… ik hoor het graag. En nu we elkaar al wat beter kennen, mijn vrienden en familie noemen mij Wanny!

See you on the track,

 

#65 Wannes

Foto’s: Jarno Schurgers, Photos Bertje

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  MXGP vicewereldkampioen Romain Febvre deed het vandaag prima in de SX van Parijs. In de tweede SX1 race liep het echter flink mis voor Febvre die jacht maakte op leider …
 • Musquin een maatje te groot in Parijs

  Musquin een maatje te groot in Parijs

  Vandaag was er geen twijfel mogelijk over de sterkste man in Parijs. Marvin Musquin won de drie SX1 wedstrijden en daarmee is de KTM-rijder de nieuwe King of Paris. Landgenoot …
 • Kyle Peters is de Price of Paris

  Kyle Peters is de Price of Paris

  De nieuwe ‘Price of Paris” is Kyle Peters die vanmiddag in Parijs alle SX2 wedstrijden wist te winnen. De Honda-rijder won in de “Paris La Défense Arena” voor Maxime Renaux …
 • Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  In het Paris La Défense Arena heeft Marvin Musquin de Superpole weten te winnen voor de Supercross Paris. De KTM-rijder was in zijn vliegende rondje sneller dan Antonio Cairoli en …