XLarge TEST: 4Arm Strong

XLarge TEST: 4Arm Strong
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Er is al veel gezegd en geschreven over opgepompte armen maar nooit kwam iemand met een echte oplossing. Sinds kort zien we meer en meer professionele rijders een nieuw instrument gebruiken om arm pump tegen te gaan, de 4Arm Strong. Rijders zoals Ryan Dungey en Zach Osborne beweren dat de 4Arm Strong een innovatie in de sport is, maar is dat wel zo? Ik nam de proef op de som en testte het voor jullie uit.

We horen het steeds opnieuw na elke reeks, “ik kon mijn stuur niet meer vasthouden”, “mijn armen zijn net als beton”, arm pump is één van de meest gevreesde vijanden van een motorcrosser, zelf meer gevreesd dan de man met de hamer. Mecaniciens, trainers, fans hebben steeds nieuwe methoden ‘van horen zeggen’ om de arm pump te laten verdwijnen maar deze helpen niet altijd, meestal nooit. Van een perfecte afstelling voor de vering tot medicatie, wij hebben alles geprobeerd maar niets hielp tot de 4Arm Strong op de markt kwam.

Wat is arm pump

Arm pump is simpel verwoord het gevolg van een te grote hoeveelheid bloed in een beperkt gebied. Wanneer bepaalde sporters hun hand en pols bewegen in een repeterende beweging zoals het duwen en trekken van een object kunnen ze beklemming op de onderarm en verlies van grijpkracht (grip strenght) ervaren. Dit wil zeggen dat er een extra hoeveelheid bloed naar de spieren wordt gestuurd met als gevolg dat de spier opzwelt, rond deze spier bevindt zich een fascia (Fascia = omhulsel/vlies rond verschillende spieren). Dit fenomeen kan je het best vergelijken met een ballon, de spieren, die wordt opgeblazen in een fles, de fascia. Na een bepaalde tijd kan de spier (ballon) niet meer zwellen binnen de fascia (fles) en verzwakt de grijpkracht. De meeste mensen kennen dit gevoel als opgepompte armen.

Wat is de 4Arm Strong

De 4Arm strong is ontworpen door Lee Ramage, een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in ‘Active Release Therapy’ waarmee hij vooral het carpaal tunnel syndroom, pijn aan de elleboog, knie, nek en schouder verhelpt. Wat me meteen een gevoel van vertrouwen gaf in het product was de vrijgevigheid van Lee. Enkele dagen na mijn eerste mail over de 4-Arm Strong was er al een toestel onderweg naar België. Zonder enige verplichting mocht ik het nieuwe instrument testen en mijn mening geven over de werking van de 4Arm Strong. Dat is allemaal goed en wel, maar hoe werkt de 4-Arm Strong nu?

De 4Arm Strong is een zelf-therapieapparaat dat de onderarmspieren naar de elleboog uitrekt door middel van de onderarm te stretchen met een toegevoegde druk. Dit soort geassisteerde rek kan het fascia uitbreiden en de onderarmspieren in de voor- en achterste compartimenten van de onderarm verlengen, evenals een rek voor de elleboog creëren die anders niet bereikt kan worden. Het uitbreiden van de fascia en het uitrekken van de onderarmspieren zorgen voor meer ruimte in het onderarm compartiment, waardoor meer bloed in de spieren kan stromen met minder weerstand. Minder vernauwing vertaalt zich in minder arm pump. Het resulteert ook in een vrijere, minder restrictieve beweging die bijna altijd resulteert in grotere grijpkracht en bewegingsvrijheid in de handen en polsen.

4Arm Strong TEST

Om het toestel zo uitvoerig mogelijk te testen heb ik de 4Arm Strong gebruikt tijdens de eerste helft van het seizoen. Ook voerde ik een kleine test uit tijdens enkele trainingen, beide tests gaven ons een duidelijk resultaat.

Korte test – 2 Trainingssessies

Testprotocol:
Zonder 4-Arm Strong (1e sessie)

 • 15 min all-out (agressief)
 • Normaal na 1min 30 à 3 min vertraging = Verzuring waardoor opgepompte armen.
 • Gevoel na 15 min: Score 0-3 => 0 = Geen armpump; 1 = Zeer lichte armpump (spanning); 2 = lichte armpump (spanning); 3 = Veel armpump (beton hard)

Met 4-Arm Strong (2e sessie)

 • 15 min all-out (agressief)
 • Afhankelijk van basisuithouding verzwakken na 5 à 10 minuten
 • Gevoel na 15 min: Score 0-3 => 0 = Geen armpump; 1 = Zeer lichte armpump (spanning); 2 = lichte armpump (spanning); 3 = Veel armpump (beton hard)

De eerste test heb ik uitgevoerd op het zanderige en snelle circuit van Loon-Plage. Tijdens de opwarming heb ik mijn gewoonlijke routine toegepast, een korte opwarming naast de moto gecombineerd met een opwarming van 2 à 3 rondjes op het circuit. Vervolgens ben ik aan een sessie van 20 minuten begonnen. Bij aankomst voelden mijn armen zwaar en licht opgepompt. Dit was het ideale moment om de 4-Arm Strong te testen. Na een kleine pauze voerde ik alle oefeningen grondig uit met het toestel en begon ik aan mijn volgende sessie. Mijn eerste gevoel na het uitvoeren van de oefeningen was vreemd. Mijn armen voelden enorm licht aan en heel ontspannen, het was een aangenaam gevoel maar ik had niet het gevoel dat ik nu een grotere grijpkracht had. Na enkele minuten rijden kwam ik een rijder tegen die mijn snelheid had en we streden tot het einde van de sessie. Zonder ik het goed besefte had ik 35 minuten op de klok staan. Dit met een geringe basisconditie waardoor de rondetijden daalden op het einde maar zonder opgepompte armen. Ik was enorm onder de indruk maar ik bleef vrij sceptisch tegenover de 4Arm Strong staan. Daarom voerde ik enkele weken later dezelfde test opnieuw uit op het zelfde parcours en onder dezelfde omstandigheden. Deze test had hetzelfde resultaat, de eerste sessie waren mijn onderarmen licht opgepompt en na het gebruiken van de 4Arm Strong waren ze dat niet.

Lange test – ½ wedstrijdseizoen

In het begin van het wedstrijdseizoen kreeg ik de 4-arm strong toegestuurd, dit zorgde ervoor dat ik reeds tijdens de eerste wedstrijd het toestel kon gebruiken. De eerste wedstrijden gebruikte ik het toestel regelmatig en met een goede fysieke conditie kon ik de reeksen van 20min+2R goed uitrijden. Zoals de meeste wel weten raakte ik in April geblesseerd en werd ik gedwongen 2 maand aan de kant te zitten. Na een lange revalidatieperiode stond ik weer klaar om opnieuw deel te nemen aan het wedstrijdseizoen. Voor mij was dit het ideale moment om een finaal besluit te kunnen nemen over de 4Arm Strong, ik koos enkele reeksen uit om de 4-arm strong te gebruiken. Volgens de verwachtingen na de vorige test waren de reeksen waar ik het minst last had van arm-pump en ook het beste resultaat kon neerzetten de reeksen waarbij ik de 4Arm strong gebruikte.

Deze laatste test gaf voor mij de doorslag om het product te blijven gebruiken. Zonder er in het begin bij stil te staan werd het patroon duidelijk, telkens wanneer ik de 4Arm Strong tijdens de wedstrijd gebruikte presteerde ik beter. Laat me wel duidelijk zijn, tijdens elke wedstrijd heb ik last gekregen van arm pump maar op een ander tijdstip en van een andere aard. Met de 4Arm Strong kreeg ik pas na 15 minuten last van arm pump en deze was veel beter te verdragen, ik kon steeds mijn reeks uitrijden. Zonder de 4Arm Strong gebeurde het vaak dat ik gewoon niet verder kon rijden omdat ik mijn stuur niet meer kon vasthouden.

Gebruiksaanwijzing

Er zijn verschillende routines om de 4Arm Strong te gebruiken, deze lijken allemaal heel sterk op elkaar. Met een achtergrond als bewegingsdeskundige heb ik deze routine voor mezelf uitgewerkt en deze werkt het beste voor mij.

De 4Arm Strong therapie gaat als volgt:

 1. Start de routine 20-30 minuten voor het rijden.
 2. Schuif de 4Arm Strong over de arm met de ‘draaiknop-hoek’ weg van de elleboog.
 3. Zorg ervoor dat de draaiknop zich onder de ring- en middelvinger bevindt, aan de binnenkant van de onderarm.
 4. Plooi de elleboog tot 90° en zorg dat de 4Arm Strong nu net de bovenarm raakt.
 5. Draai de draaiknop nu in tot je een lichte spanning voelt.
 6. Strek de arm vervolgens uit en trek je vingers naar je handrug om een maximale stretch te bekomen. Hou dit minimaal 15 seconden aan. (Stap 6 zorgt voor een grote spanning op de spieren, bij pijn ga je terug naar stap 5 en draai je de draaiknop minder hard aan.)
 7. Ga terug naar stap 4 en verzet de draaiknop 3cm naar links. Vervolgens voer je stap 5-6 nogmaals uit.
 8. Verplaats de draaiknop nu 3cm naar onder en voer opnieuw stap 5-6 uit.
 9. Verplaats de draaiknop nu 3cm naar rechts en voer opnieuw stap 5-6 uit. (Dit zorgt voor een afdruk op de huid van 4 rondjes in de vorm van een vierkant)
 10. Verplaats de draaiknop nu naar de bovenkant van de onderarm.
 11. Draai de draaiknop nu in tot je een lichte spanning voelt.
 12. Strek de arm vervolgens uit en trek je vingers naar je handpalm om een maximale stretch te bekomen. Hou dit minimaal 15 seconden aan.
 13. Verplaats de draaiknop nu 3cm naar rechts en voer opnieuw stap 11-12 uit.
 14. Verplaats de draaiknop nu 3cm naar onder en voer opnieuw stap 11-12 uit.
 15. Verplaats de draaiknop nu 3cm naar links en voer opnieuw stap 11-12 uit. (Dit zorgt opnieuw voor een afdruk van 4 rondjes in een vierkant)
 16. Wanneer dit onvoldoende is kan de volledige routine nogmaals herhaald worden. Zorg dat de routine minstens 15 minuten voor de start van de wedstrijd/trainingssessie is afgerond.

Besluit

De 4Arm Strong zorgt wel degelijk voor een vermindering van arm pump, natuurlijk mag het niet aanzien worden als een wondermiddel. Er is geen enkel instrument dat ervoor zorgt dat er oneindig veel bloed door de onderarmen kan stromen zonder dat deze oppompen. Wat ik wel zeker weet is dat het toestel geen schadelijke neveneffecten heeft en zeker en vast de moeite is om te proberen.

Dit apparaat kan je vanaf €159 in huis halen, meer info vind je hier
Heb je vragen over deze test of over dit product, aarzel niet om ons te contacteren of te reageren op het artikel!

 

Tekst: Yente Dourte
Foto: 4Arm Strong

 

Uw reacties