Product Test: Bell Moto-9 FLEX, een kunstwerk voor je hoofd!

Product Test: Bell Moto-9 FLEX, een kunstwerk voor je hoofd!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De Moto-9 FLEX van Bell wordt beschreven als de meest geavanceerde helm op de markt die speciaal gemaakt is om elke schok op te vangen. Een helm waar Eli Tomac, Cooper Webb, Aaron Plessinger en vele anderen al jaren in vertrouwen. Hersenschuddingen en hoofdletsels zijn geen taboe meer in de motorcross en daar zijn ze bij Bell zeer bewust van.

De Moto-9 FLEX Bell helm testen leek me op het eerste zicht toch maar riskant, als er gevraagd wordt om een motor te testen dan test je die op alle vlakken en haal je er alles uit om hem helemaal te leren kennen. Werd dit ook verwacht van een helm? Moest ik met opzet tegen de grond gaan? Gelukkig, ik mocht de helm enkele sessies aandoen en ik moest NIET met opzet vallen. Ik was gerustgesteld.

Een helm die automatisch de vorm aanneemt van je hoofd met een progressief lagen systeem. Drie verschillende lagen van drie verschillende diktes om beter de schokken op te vangen tijdens een val. De inspiratie van de drie lagen werden gekopieerd van het veringssysteem van een ‘Trophy Truck’ waarbij hoofdzakelijk de EPO en EPP de kleine en middel grote schokken opvangen. De EPS neemt dan weer de grootste schokken voor zijn rekening. Ik hoor jullie al denken, drie lagen, heel technologisch maar hoe verlucht ik mijn hoofd tijdens een twintig minuten durende cross sessie?

De verluchting van de Moto-9 was al op punt maar nu hebben de ingenieurs van Bell deze volledig herzien en verbeterd. Tot slot beseft iedereen dat de impact tijdens een val meestal niet loodrecht is. De impact gebeurt meestal met een rotatie waardoor het hoofd snelle korte rotaties maakt die kunnen leiden tot een ‘whiplash’. Door het ingenieus design van de Moto-9 FLEX kan de binnenste laag deze rotationele schok opvangen, dit kan de eerste en meest gevaarlijke schok snel opvangen. Bell verlegt duidelijk de grenzen van een veilige helm door nieuwe technieken toe te passen en zelf een eigen onderzoekscentrum te openen. Als motocrosser kan ik dit alleen maar aanmoedigen want hoe we het ook draaien of keren, motocross is en blijft een risicovolle sport en mijn hoofd is me zeer dierbaar.

Het eerste wat mij opviel was de geluidsdemping van deze helm, bij sommige helmen heb je het gevoel dat ze naast je oor staan te schreeuwen. Bij de Moto-9 wordt alles zo gefilterd dat je de ideale concentratie kunt behouden aan de start en het geeft je een veilig gevoel. Een veilig gevoel krijg je ook automatisch wanneer je de helm opzet en hij onmiddelijk aansluit, dit dankzij de aanpasbare vorm van het FLEX systeem. Ik heb tal van sessies gereden langer dan 20 minuten en met andere helmen had ik vaak het probleem dat het zweet in mijn bril liep. Dankzij de verluchting had ik nooit het gevoel dat het zweet op mijn voorhoofd stond. Naast de verluchting, de aanpasbare vorm en de geluidsdemping van de helm is er nog een prachtig authentiek item aan de helm, de ‘vijzen’. Schroevendraaiers zijn overbodig, je tilt gewoon het lipje op en draait de ‘vijzen’ los. Tot slot wil ik de ingenieurs feliciteren met het prachtige desing van de helm. Als ik eerlijk mag zijn vind ik de Moto-9 één van de mooiste helmen op de markt.

De prijs voor deze Moto-9 Carbon Flex varieert tussen €550 en €750. Misschien meteen het enige negatieve kantje aan de helm maar op veiligheid staat geen prijs. Het is een helm die zeker en vast zijn geld waard is en Bell is tevens één van de top merken op de markt. In onze galerij kan je de helm die ik mocht testen in detail bekijken en ook alle kleuren waarin hij verkrijgbaar is.

+ Verluchting
+ Flex systeem
+ Aanpasbare vorm
+ Sick design
– Prijskaartje

Voor verdelers in jouw buurt klik hier!

Tekst: YD
Foto’s: Bell Helmets

Uw reacties