Etienne Bax en Kaspars Stupelis worden Nederlands kampioen Sidecar Masters 2018 tijdens finale in Rhenen

Etienne Bax en Kaspars Stupelis worden Nederlands kampioen Sidecar Masters 2018 tijdens finale in Rhenen
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Etienne Bax en Kaspars Stupelis zijn op een grandioze manier kampioen van Nederland geworden in de zijspancross. Door tweemaal de heat te winnen pakte men naast de dagtitel ook de ONK zijspan Masters titel van 2018! Koen Hermans/Nicolas Musset reden voor wat zij waard waren en werden goed tweede door diezelfde plek ook te pakken in beide heats, echter zat er dus helaas niet meer in en werd concurrent team Bax kampioen.
Willemsen/Bax pakte de derde stek in de daguitslag en eveneens deze plek in de eindstand van de ONK Sidecar Masters 2018.

De spanning was om te snijden in Rhenen voor de laatste ONK Sidecar Masters van 2018 met Bax/Stupelis die slechts 1 punt voor stonden op Hermans/Musset in de stand voor de titel van het Nederlands Kampioenschap Zijspancross 2018.
De vroegere zanduitgraving de Kwintelooien te Rhenen was het mooie decors waar deze titanenstrijd zou worden beslist. Roken en open vuur was door de aanhoudende droogte streng verboden en toch kreeg men een wedstrijd waar de vonken van af spatten!

De eerste manche was er gelijk vuurwerk met Veldman die de kop nam met direct erachter Bax, Willemsen en Hermans.
Team Bax wilde snel naar de eerste plek en deed dit gedegen al binnen twee ronden ondanks geduchte tegenstand van ‘the Frogg’ Julian Veldman samen met bakkenist Glenn Janssens. Bax/Stupelis reden vervolgens steeds verder weg om de manche glansrijk als overwinnaar af te sluiten.
Naaste concurrent Hermans zette in de derde ronde bruusk Willemsen opzij om de derde plek en ging weldra op jacht naar Veldman.
Na 15 minuten wedstrijd kwam dan Hermans aankloppen bij Veldman die hierop één ronde antwoord had totdat men net even te ver naar buiten vloog in een bocht en Hermans/Musset binnendoor naar twee konden schuiven. Die plek hielden ze ook vast tot op de meet met dan dus Veldman op drie. Willemsen/Bax volgde op afstand dan als vierde met hierachter dan weer Van Werven/Mans op vijf. Lange tijd lag Justin Keuben op zes totdat de mousse van de voorband eruit liep en men de pits in moest. Dit was koren op de molen voor Kops/Hoessen die zo knap zesde werden op de meet en niet onder deden voor de vaste ONK rijders.

 

Rond de klok van half vijf steeg dan de spanning voor de allerlaatste krachtmeting van 2018 in het ONK gebeuren. Bax/Stupelis zouden met 4 punten voorsprong de degens gaan kruizen met Hermans/Musset en gaan uitmaken wie er Nederlands Kampioen zijspancross zou worden.
De eerste klap in deze was voor Hermans die kopstart pakte met Veldman op twee en de Fransman Thomas met Siebe Van der Putten in de bak op drie. Bax/Stupelis waren pas als negende weg. Echter gaf Bax goed gas en al in de 2e ronde lag men 4e en vlak voor het ingaan van de derde ronde wist men al zelfs Thomas terug te verwijzen en lag men 3e.
Thomas viel al weldra verder terug en kreeg Willemsen en Van Werven in de nek waarop dan de voortste drie spannen nog verder weg liepen.
Bax ging duidelijk als de snelste in de rondte en pakte dan ook in de zesde ronde knap Veldman buitenom bij het afgaan van de eerste lus.
Op dat moment was Bax al fictief Nederlands kampioen. Echter gaf men de titel nog meer glans. Bax had achter Hermans kunnen blijven hangen en rustig Nederlands Kampioen kunnen worden. Echter deed hij dit niet en pakte Hermans/Musset de eerste plek in de heat af met nog vijf minuten te rijden. Hiermee was het verdict dan definitief beslecht en onder luide aanmoediging van de meegereisde fans uit Bergeijk werden Bax/Stupelis weer eerste en Nederlands Kampioen. Hermans/Musset kwamen dan als tweede binnen en hadden gereden voor wat zij waard waren, maar meer zat er helaas niet in voor het Nederlands/Franse duo dat toch wel tevreden was met dit resultaat. Derde werd dan Willemsen die Veldman had weten te passeren toen Veldman’s bakkenist een slippertje maakte en men noodgedwongen even vaart moest minderen.
Veldman werd wel nog mooi vierde en wederom reden Kops/Hoessen een mooie race en zij werden hiermee vijfde nadat eerst Van Werven hier lag maar deze combinatie viel jammer genoeg uit. Vervolgens kwam Roes met gelegenheidsbakkenist Beunk op de vijfde plek te liggen maar Kops/Hoessen wisten in de laatste fase deze combinatie terug te verwijzen naar de zesde plek.

Zo was de strijd dus beslecht in Rhenen met Bax en de jarige Stupelis als terechte nieuwe Nederlands Kampioenen zijspancross en een tevreden Hermans/Musset die tweede werden in de einduitslag. Het podium werd dan volbracht door Willemsen/Bax die derde werden in de totaalstand en dat met zelfs één ONK minder te hebben gereden!

 Daguitslag ONK Sidecar Masters Rhenen:
1. Bax/Stupelis
2. Hermans/Musset
3. Willemsen/Bax
4. Veldman/Janssens
5. Kops/Hoessen
6. Roes/Beunk
7.Wisselink/Sloot
8.Justin Keuben/Van Gaalen
9. Van Duijnhoven/Van Deutekom
10.Smit/Wesselink
Eindstand ONK Sidecar Masters 2018:
1. Bax/Stupelis
2. Hermans/Musset
3. Willemsen/Bax
4.Veldman/Janssens
5. Van Werven/Mans
6. Roes/Beunk
7. Mike Keuben/De Laat
8. Closhe/Van Hal
9. Justin Keuben/Rietman
10. Mulders/Van der Wiel
11.Kops/Hoessen
12.Wisselink/Sloot
13.Brown/Millard
14.Vanluchene/Van den Boogaart
15.Dierckens/Rostingt

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl

Uw reacties