Hermans/Musset winnen de verhitte strijd tijdens de GP zijspancross van Letland!

Hermans/Musset winnen de verhitte strijd tijdens de GP zijspancross van Letland!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Koen Hermans heeft samen met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset zijn eerste Grand Prix zege binnen gehaald uit zijn carrière.  Onder zware omstandigheden, drukkend warm en tijdens de tweede manche in de volle zon, bleek Hermans de koelste en pakte twee maal de heat overwinning en dus de dagzege. Bax/Stupelis werden twee keer tweede en zo ook tweede in de daguitslag. Rode plaat dragers  Marvin Vanluchene/Ben van den Boogaart werden dan twee keer derde. Zij zagen belager Hermans/Musset tien punten naderen in de WK-stand maar met een voorsprong van nu nog 56 punten en nog twee GP’s te gaan waarin maximaal 100 punten gescoord kunnen worden moet het balletje wel heel raar rollen wil de Wereldtitel zijspancross 2018 niet in België belanden.

Er waren maar 27 teams op appel in Letland gekomen. Een van de afhakers waren Brown/Millard daar Brown zijn hand had gebroken in Bessenbach, en daar desalniettemin wel nog de hele 2e heat mee reed in Duitsland! Ook zou uiteindelijk Santermans niet starten daar bakkenist Beleckas na de crash van vorige week te veel last bleek te hebben van zijn gebroken ribben. Op de zaterdagochtend werd dan nog een combinatie afgeschreven toen bakkenist Ryan Humprey, in dienst van de Zwitser Cuche, met het linkse zijspan was gecrasht waarbij Humphrey een gebroken pols op zou lopen.
Zo kwamen er zondag maar 25 zijspannen aan het hek en zouden Veldman/Janssens alsmede Keuben/Rietman beide door machine pech in de kwalificatie, van de tweede rij moeten starten. In die kwalificatie race pakte Bax/Stupelis de zege voor team Hermans en Dierckens/Rostingt.

 

Heat 1
Op de zondag zou het dan dus drukkend warm worden en leek het er vlak voor de eerste heat even op dat er een zomerse verkoelende bui zou losbarsten. Echter bleef dit bij dreigende wolken toen het starthek neer ging voor de eerste GP heat. Giraud/Badaire pakte daarin dan de kopstart gevolgd door Hermans, Dierckens en Vanluchene.
Vrijwel direct echter viel Dierckens terug naar achteren met een sputterende Zabel en viel zo weg uit de kopgroep.
Al snel kwamen dan Bax/Stupelis naar voren en passeerden Vanluchene om zo de derde plek te pakken. Direct vlogen zij dan Hermans/Musset in de nek die op hun beurt leider Giraud het vuur aan de schenen legde. De Fransen probeerden van alles om hun koppositie veilig te stellen en als een touwtje reden dan de eerste vier spannen over het circuit met duidelijk het publiek als winnaar.
Hermans/Musset bleven onder deze warme omstandigheden ijskoud en wisten dan toch uiteindelijk binnendoor te glippen bij Giraud en de koppositie over te nemen. Vervolgens reed de nog jonge Koen Hermans weg van zijn belagers, met Giraud op twee in eerste instantie als buffer, om met een kleine voorsprong de heat winnend af te sluiten.
Uiteindelijk moest Giraud ook capituleren voor zowel Bax/Stupelis die tweede werden alsmede voor Vanluchene/Van den Boogaart die derde zouden worden. Dit desondanks dat beide combinaties allebei een ‘momentje’ kende in de race op het wasbord maar kunde van deze topteams zorgde ervoor dat men niet tegen de vlakte ging.
De Franse combinatie Giraud/Badaire werd dus vierde en op grote afstand zagen we dan na de afmelding van Cuche/Humpfrey de enige linkse bak van het gezelschap, Wilkinson/Chamberlain, die knap vijfde werden na een goeie start en dus als enige linkse bak zelf de sporen in het zand van Stelpe moesten creëren.
Dan op afstand hierachter op de finish een treintje met drie zijspannen waarin Willemsen/Bax zesde werden met kort hierachter Varik/Daiders op zeven en de Tsjechen Cermak op acht.
Na hun start van de tweede rij werden Veldman/Janssens dan knap negende en Van Werven/Van Gaalen pakte dan mooi de laatste plek in de top tien.
Keuben/Rietman werden 14e en pakte weer een boel punten en hierachter was het dan Davy Sanders/Andres Haller die in deze heat tijdens een inhaalactie tegen een ander zijspan waren aangekomen en hard op het zand waren geklapt. Desalniettemin streed men door en haalde nog wat punten binnen met plek vijftien.
Voor Dierckens/Rostingt was het weer troosteloos door de aflatende mechanica en men werd als 23e geklasseerd.
Moe gestreden kwamen de teams over de finish en voornamelijk de bakkenisten met hun alsmaar acrobatische capriolen zochten verkoeling in de vijver die men gelukkig heeft midden in de paddock van de ‘Motostrasse’ in het Letse Stelpe.

 

Heat 2
De tweede manche zou echter nog zwaarder worden dan de eerste daar de dreigende wolken plaats hadden gemaakt voor de volle zon en de zijspannen in bijna onmenselijk warme omstandigheden werden afgeschoten voor hun tweede heat.
Nu pakte dan Hermans/Musset direct de kopstart gevolgd door Giraud en Vanluchene en Willemsen die zij aan zij de tweede bocht in doken waarbij Vanluchene de sterkste bleek, hierachter dan Wilkinson en op zes weg waren Bax/Stupelis die ondanks een aardige zwieper tijdens de eerste tien meter op het startveld nog aardig waren vertrokken. Dat gold ook voor Van Werven op zeven en al helemaal voor Veldman/Janssens die vanaf de tweede startrij dan waren begonnen als achtste aan deze heat.
Hermans/Musset reden gestaag weg van de volgende meute en er leek geen vuiltje aan de lucht daar men, met inmiddels Vanluchene op twee, een aardige voorsprong had opgebouwd.
Echter ging het toen even mis daar Hermans op een stilgevallen achterblijver knalde en bakkenist Musset de bak uit moest om het voorwiel uit het spoor te tillen. Zo zag Vanluchene zijn kans om dan de leiding te nemen. Hermans/Musset echter spoten hier direct weer achteraan en met het mes tussen de tanden pakte men de leiding snel terug van Vanluchene die vast in zijn achterhoofd aan de WK-titel dacht en met zo’n grote voorsprong geen harde crash wilde riskeren. Zo kwam dan Hermans uiteindelijk dolblij weer alseerste over de finish en won de Grand Prix in Stelpe. Bax/Stupelis waren dan nog voorbij gegaan aan Vanluchene en pakte de tweede plek met dus op drie Vanluchene/Van den Boogaart.
Op afstand hierachter kwamen dan Veldman/Janssens op vier binnen na een fel gevecht in de laatste ronde met de opdringende Wikinson/Chamberlain op vijf.
Willemsen/Bax werden dan zesde en Giraud viel uiteindelijk terug tot de zevende stek. Cermak werd achtste en wederom een mooie score voor Van Werven met inval bakkenist Van Gaalen die negende werden. De Finse broers Kunnas maakte met hun tiende plek de top tien vol. Keuben/Rietman werden dan nu knap twaalfde en dat dus vanaf de allerlaatste startpositie! De nog van zijn crash in de eerste heat aangeslagen Sanders werd dertiende en Dierckens met een wederom  niet lekker lopende motor sleepte dan nog een veertiende plek uit de overweldigende hitte in Stelpe.
De meeste bakkenisten deden hun kunstje de laatste paar ronden als ware het lappenpoppen, bevangen door de hitte, echter hield men stug vol tot diep respect van het voltallige aanwezige publiek. Vreemd was het dan ook niet dat velen van de bakkenisten onder de Helse zon van Stelpe hulp nodig hadden van de EHBO direct na de finish. Zelfs de meest getrainde bakkenisten, zoals bijvoorbeeld een Ben van den Boogaart, bleven de eerste paar minuten moe gestreden over de bak beugel hangen en lieten zich verzorgen door hun helpers. Ook winnaar Musset werd het allemaal teveel en hij besloot om het podium te laten schieten en zo zagen we rijder Hermans alléén op het podium die voor het eerst het Wilhelmus voor zichzelf stond te beluisteren geflankeerd door Bax/Stupelis op twee en Vanluchene/Van den Boogaart op drie.

De laatste twee GP’s van 2018 zijn in het Zwitserse Roggenburg op 26 augustus en een week hierna volgt 100 kilometer ten westen hiervan de finale op 2 september in het Franse Vesoul.
Met een voorsprong van 56 punten moet het heel raar lopen wil Vanluchene/Van den Boogaart geen Wereld Kampioen worden, echter staat alles pas vast na de finishvlag en binnen de zijspancross geldt dat bijna des te meer.

 

Daguitslag GP zijspancross Letland – Stelpe
01. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 50
02. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 44
03. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 40
04. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 32
05. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 32
06. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 30
07. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 30
08. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 26
09. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 24
10. 12. Gert van Werven-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-TM 23
11. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 21
12. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 16
13. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 14
14. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 14
16. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 13
15. 27. Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 10
17. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 7
18. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 5
19. 83. Argo Poldsaar-Ruslan Talf EE-EE VMC-KTM 4
20. 271. Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
21. 41. Litauras Variakojis-Doviydas Ausiejus LT-LT WSP-Husqvarna 3
22. 53. Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 1
23. 43. Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 0
24. 191. Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 0
25. 31. Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 0
26. 19. Kristof Santermans-Konstantinas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 0

 

WK-stand met nog twee GP’s te gaan
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 424
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 368
03. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 341
04. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 284
05. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 264
06. 2 Valentin Giraud-Johnny Badair FR-FR WHT-Husqvarna 249
07. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 225
08. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 213
09. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 206
10. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 201
11. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 195
12. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 191
13. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 187
14. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 171
15. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 138
16. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 110
17. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 72
18. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 55
19. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 52
20. 17 Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 43
21. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 43
22. 27 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 28
23. 39 Bastien Thomas-Siebe van der Putten FR-NL WSP-Zabel 26
24. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
25. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 25
26. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 24
27. 22 Mike Keuben-Lars de Laat NL-NL VMC-Husqvarna 22
28. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 20
29. 31 Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 19
30. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
31. 100 Dylan Boussy-Dagwin Sabbe BE-BE WSP-Husqvarna 16
32. 171 Bjorn Roes-Hantje van Hal NL-BE WSP-Zabel 14
33. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
34. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
35. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 13
36. 191 Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 12
37. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 11
38. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 11
39. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
40. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
41. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
42. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 7
43. 43 Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 6
44. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 6
45. 36 Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
46. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
47. 53 Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 5
48. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
49. 84 Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
50. 83 Argo Poldsaar-Ruslan Talf EE-EE VMC-KTM 4
51. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
52. 59 Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
53. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 2
54. 44 Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR WHT-KTM 1

 

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa

Uw reacties