Veldman/Janssens winnen hun allereerste Grand Prix zijspancross in Frankrijk!

Veldman/Janssens winnen hun allereerste Grand Prix zijspancross in Frankrijk!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Julian Veldman en Glenn Janssens hebben in het Franse Vesoul de eerste Grand Prix overwinning van hun nog prille carrière weten te behalen!  Via een eerste en tweede plek in de heats was men duidelijk de sterkste en mocht ‘the Frogg’ uit Kampen trots op het eerste schavot plaatsnemen samen met zijn Belgische kompaan Glenn Janssens. De Wereld Kampioenen van dit jaar, Vanluchene/Van den Boogaart lieten zien dat men niet voor niks met gouden helmen en dito kampioens-kleuren rond reed. Met een derde en een vierde klassering in de heats legde zij beslag op de tweede plek in de daguitslag in de laatste GP zijspancross van 2018. Bax/Stupelis werden via een vijfde en een derde plaats in de manches derde in de daguitslag en mochten zo op het laatste podium-schavot plaatsnemen.
Daar beleven zij na de huldiging van het dagtotaal ook nog even staan want men is tevens derde geworden in de WK-zijspancross. Hermans/Musset schoven dan als tweede aan op het podium om de zilveren WK-medailles in ontvangst te nemen en Vanluchene/Van den Boogaart, reeds al vorige GP niet meer te achterhalen voor de concurrentie, werden onder luid gejuich van meegereisde supporters gehuldigd als nieuwe Wereld Kampioen Zijspancross 2018!

Op de zaterdag wisten uiteindelijk alle Nederlandse en Belgische deelnemers zich te kwalificeren voor de Grand Prix op de zondag. Boussy/Sabbe moesten wel heel diep gaan maar wisten via de 6e plek in de last-change toch als laatste team aan te schuiven voor de uiteindelijke WK-punten strijd op zondag. Brown/Millard hadden die last change gewonnen nadat zij uit voorzorg waren gestop in de kwalificatie-race eerder vanwege een blessure bij rijder Stuart Brown. Op zondag bleek de pijn toch nog te erg en met het oog ook op de nations zijspancross over drie weken in het Deense Slagelse werd besloten niet te starten. Ook de Tjechische sub-toppers Cermak zagen we niet op de zondag. Tijdens de kwalificatie race oversprongen zij een tafelberg en kwamen hard ten val waarbij men als ware een lappenpop hard de baan af stuiterde. Beide werden dan ook naar het ziekenhuis afgevoerd met naar verluid een enkelbreuk voor de één en een fikse hersenschudding voor de ander.

Heat 1
Rond de klok van kwart over ene viel dan het hek voor de eerste manche zijspancross te Vesoul. Zoals wel vaker dit seizoen pakte Dierckens dan de kopstart gevolgd door Hermans en zeer verrassend de Ier Moulds samen met zijn Engelse bakkenist Steve Kirwin.
Veldman, als vierde weg bij de start, kon al snel Moulds voorbij en hing aan het wiel van Hermans die direct de druk op Dierckens aan het verhogen was. Inmiddels waren ook Giraud, Vanluchene en Wilkinson de Ier Moulds voorbij en zo reden er twee groepjes van drie combinaties rond op het circuit in de top 6. Giraud/Badaire reden vervolgens het gat dicht naar de leidende groep met Vanluchene op vinkentouw. Dat was tevens het signaal voor Veldman om de tweede plek over te nemen van Hermans ook daar Giraud, luid aangemoedigd in zijn eigen land, flink kwam opstomen.
Een ronde later zagen we dan Veldman/Janssens op kop, Giraud op twee en een flink gevecht tussen Dierckens, Vanluchene en Hermans die flink stuivertje aan het wisselen waren totdat het noodlot toesloeg bij Hermans en men moest uitvallen met een vastgelopen motorblok! Ook Dierckens moest vrijwel op het zelfde moment de pits opzoeken met een kapotte stuurdemper. Koren op de molen dus voor Vanluchene die zo simpel de derde plek in handen kreeg. Vooraan voerde Giraud flink de druk op maar Veldman/Janssens bleven zeer koel en strak doorrijden waardoor men in de laatste fase zelfs weer wegliep van Giraud en glorieus met een kleine tien seconden voorsprong hun allereerste heat overwinning ooit in de wacht wist te slepen! Giraud/Badaire werden dan dus tweede en op de derde stek zagen we dan dus Vanluchene. Vierde werden Wilkinson/Chamberlain die net niet in de middenfase mee konden komen met Giraud en Vanluchene maar dus wel mooi vierde werden op de meet. Op vijf zagen we dan Bax/Stupelis die wederom weer eens slecht weg waren bij de start rond een vijftiende plek en zich dus langs tien andere zijspannen moesten wurmen. Ook Willemsen/Bax waren minder weg maar konden nog een zesde plek uit het vuur slepen vlakvoor Sanders/Haller die goed meekonden met het tempo van de meervoudig Wereldkampioen uit Lochem en een mooie zevende stek pakte. Het Iers/Britse team Moulds/Kirwin werden dan na hun superstart mooi achtste en wisten Thomas/Van der Putte op plek negen te houden. Varik/Daiders pakte in de laatste fase van de race net de laatste top tien plek af van Keuben/Rietman die desalniettemin tevreden als 11e over de meet kwamen. Ook Mike Keuben/Lars de Laat die vanwege IMBA-deelname aan lang niet alle GP’s mogen meedoen, scoorde een fiks aantal punten met hun linkerzijspan en kwamen als veertiende binnen. Dierckens/Rostingt kwamen na hun pitstop nog terug op de baan en wisten de met de negentiende plek toch nog twee WK-puntjes te pakken. Boussy/Sabbe scoorde geen punten en dat gold helaas ook voor Van Werven/Beunk die evenals dus Hermans uitvielen met machine pech.

 

Heat 2
Onder stoffige omstandigheden werd dan de tweede heat los geschoten en waren Hermans/Musset er als de kippen bij en pakte de kopstart vlak voor Dierckens, Van Werven, Veldman en Vanluchene. Hermans/Musset reden direct weg bij de achtervolgers en die concurrenten zouden de gehele heat alleen nog een stofwolk zien achter gelaten door Hermans/Musset die subliem een mooie kop-staart overwinning wisten te pakken in de tweede heat!
Hierachter zagen we dan Dierckens/Rostingt  in de slag met Veldman/Janssens waardoor Vanluchene en later ook de rond de tiende plek vertrokken Bax/Stupelis kwamen aansluiten. Dit was het signaal voor Veldman/Janssens om gewiekst binnendoor bij het uitkomen van een bocht Dierckens terug te verwijzen naar drie. Later kwamen dan ook Vanluchene en Bax voorbij aan Dierckens en zij zetten de achtervolging in op Veldman terwijl zij zelf ook in gevecht zaten om de derde plek. Die derde plek was lange tijd voor Vanluchene echter kwam Bax dan toch voorbij de nieuwe Wereldkamioen en ging nog resoluut richting Veldman/Janssens. Laatst genoemde combinatie bleef echter gelijk als in de eerste heat foutloos doorsturen en wist zo op de finish de tweede plek en tevens dus de dagoverwinning in Vesoul op te eisen! Bax werd dan dus derde en dat was net genoeg voor de derde plek in het dagtotaal met Vanluchene die als vierde over de finish kwam en zodoende genoeg punten vergaarde voor de tweede plek in de daguitslag.
Vijfde werd dan Wilkinson die een knappe GP reed en Dierckens nu dan terug verwees naar plek zes op de finish. Op zeven waren het dan Giraud/Badaire die ondanks alle hartstochtelijke aanmoedigingen van het Franse publiek zich nooit konden bemoeien met de top plekken in deze heat. Willemsen/Bax werden dan achtste en als negende zagen we dan Van Werven/Beunk die nu wel weer eens lekker wisten te scoren na hun eerdere uitvalbeurt in de eerste heat. De Fransman Thomas werd met de Nederlander Van der Putten in de bak dan nu tiende gevolgd door Sanders/Haller op de elfde plek.
Keuben/Rietman werden dan als vijftiende geklasseerd nadat men wel was stilgevallen in de laatste ronde vanwege een afgebroken tandwiel. Dit leverde nog een hachelijke situatie op toen de Fransman Auvray, direct hierachter rijdend, boven op het gestrande zijspan van Keuben klapte. De Nederlanders kwamen met de schrik vrij maar de Fransman liep hierbij enkele blessures op.
Mike Keuben en Lars de Laat kwamen helaas niet aan scoren toe in deze heat en Boussy/Sabbe zagen we niet meer aan de start.

 

Zo hebben we nu dus de eindstand in het WK zijpancross met Vanluchene/Van den Boogaart als onbetwiste kampioen, Hermans met afstand hierachter als vice-wereldkampioen en Bax/Stupelis die het brons toch nog wisten te veroveren met derde plek in de eindrangschikking van het WK zijspancross.
Op vier dan Willemsen/Bax met op vijf  Giraud/Badaire en met stip op zes dankzij hun top optredens de laatste paar GP’s zien we dan Veldman/Janssens. Sanders/Haller en Dierckens Rostingt zien we dan ook binnen de top tien terug op plek negen en tien.
De stand is nog onder voorbehoud afwachtende de contra-expertise van de benzine van Bax/Stupelis  en Willemsen/Bax die na de GP van Bessenbach in eerste instantie werd afgekeurd door de FIM. Mochten Bax danwel Willemsen de punten van Bessenbach kwijt raken dan zou dat voor Bax/Stupelis niks uitmaken, zij blijven dan derde in de einduitslag.
Willemsen/Bax echter kunnen dan nogwel naar beneden kukkelen van plek vier naar plek zes in de WK-stand wat zou betekenen dat Giraud als mede Veldman een plek in de rangen van het WK zijspancross zouden opschuiven.

 

Met het GP-seizoen ten einde is er nog één belangrijke wedstrijd van formaat voor de zijspancrossers als men over drie weken ’s landseer  mag verdedigen tijdens de zijspancross der naties in het Deense Slagelse waarbij zowel Nederland als België de topfavorieten zijn voor de titel.

 

Daguitslag Grand Prix zijspancross Vesoul, Frankrijk
01. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 47
02. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 38
03. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 36
04. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 36
05. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 34
06. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 28
07. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 25
08. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 24
09. 39. Bastien Thomas-Siebe van der Putten FR-NL WSP-Zabel 23
10. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 17
11. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 16
12. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 14
13. 20. Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
14. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 13
16. 63. Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 13
15. 12. Gert van Werven-Peter Beunk NL-NL WSP-TM 12
17. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 11
18. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 11
19. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 8
20. 90. Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 8
21. 22. Mike Keuben-Lars de Laat NL-NL VMC-Husqvarna 7
22. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 4
23. 49. Joachim Reimann-Martin Betschart DE-CH WSP-Zabel 3
24. 44. Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR WHT-KTM 1
25. 411. Adrian Leutenegger-Pascal Leutenegger CH-CH VMC-Zabel 0
26. 56. Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 0
27. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 0
28. 32. Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 0
29. 17. Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 0
30. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 0
31. 116. Willy Bouquet-Geoffroy Le Large FR-FR WHT-KTM 0
32. 100. Dylan Boussy-Dagwin Sabbe BE-BE WHT-Husqvarna 0

 

 

Eindstand WK zijspancross 2018;
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 507
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 426
03. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 392
04. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 343
05. 2 Valentin Giraud-Johnny Badair FR-FR WHT-Husqvarna 330
06. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 308
07. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 291
08. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 268
09. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 243
10. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 229
11. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 226
12. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 219
13. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 213
14. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 206
15. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 166
16. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 110
17. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 88
18. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 71
19. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 69
20. 39 Bastien Thomas-Siebe van der Putten FR-NL WSP-Zabel 56
21. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 48
22. 17 Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 43
23. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 31
24. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 30
25. 22 Mike Keuben-Lars de Laat NL-NL VMC-Husqvarna 29
26. 27 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 28
27. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 27
28. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 26
29. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
30. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 24
31. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 20
32. 63 Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 19
33. 31 Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 19
34. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
35. 100 Dylan Boussy-Dagwin Sabbe BE-BE WSP-Husqvarna 16
36. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 15
37. 171 Bjorn Roes-Hantje van Hal NL-BE WSP-Zabel 14
38. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
39. 191 Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 12
40. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 11
41. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
42. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
43. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 7
44. 43 Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 6
45. 36 Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
46. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 6
47. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
48. 53 Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 5
49. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
50. 84 Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
51. 83 Argo Poldsaar-Ruslan Talf EE-EE VMC-KTM 4
52. 80 David Bolliger-Meinrad Schelbert CH-CH VMC-KTM 3
53. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
54. 59 Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
55. 44 Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR WHT-KTM 2
56. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 2

Tekst: Emil Bilars
Foto: Stijn Vanoverbeke/WSC

Uw reacties