Wisselvallige Turkse GP voor Jumbo No Fear Vamo Honda

Wisselvallige Turkse GP voor Jumbo No Fear Vamo Honda
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De GP van Turkije op het gloednieuwe Afyon Motor Center was voor Jumbo No Fear Vamo Honda de derde opeenvolgende wedstrijd op drie weken tijd. Opnieuw moesten de rijders afrekenen met de hitte, maar ook de ligging op meer dan 1000 meter boven zeeniveau zorgde voor een bijzondere uitdaging. Oriol Casas sprokkelde in beide manches punten maar voor Micha-Boy De Waal was het een erg moeilijk weekend.

Ondertussen dateerde de laatste WK wedstrijd in Turkije al van 2009. De baan van Afyon was echter helemaal nieuw waardoor de Turkse GP voor alle rijders een onbeschreven blad was. Zowel qua layout als qua ondergrond toonde Afyon Motor Sports Center opvallende gelijkenissen met het circuit van Losail in Qatar. Micha trok zich echter gelijk prima uit de slag. In de tijdstraining liet hij een mooie 14de plaats optekenen terwijl Oriol vrede moest nemen met plaats 19.Ook in de kwalificatierace was De Waal bij de pinken. “MBDW” zat in de start 13de tot een mechanisch defect al in de tweede ronde roet in het eten gooide. Einde oefening voor Micha dus. Voor Casas waren de erg snelle omstandigheden op zaterdag van het goede te veel. Oriol kwalificeerde zich uiteindelijk als 17de.

De evolutie van de omloop werd duidelijk zichtbaar in de warmup. Ondertussen waren er veel meer sporen en lag de baan er veel technischer bij wat het Jumbo No Fear Vamo Honda duo beter paste. Casas verraste met een 10de tijd, ook De Waal trainde lekker met de 12de plek. In de eerste manche bevestigde Oriol de goede indruk die hij “s morgens naliet. Zowat het hele eerste kwartier vatte hij post in de top-15 waarna hij het tempo moest laten zakken en 18de eindigde. Voor Micha verliep de eerste manche dramatisch want de pechduivel sloeg opnieuw toe, al had hij weer een goede start.

Gebrand op revanche werkte De Waal een degelijke tweede race af. Na een slechte start vond hij toch een redelijk tempo en kwam als 16de binnen. Ondanks een goede start kende de tweede manche een woelig verloop voor Casas. In de eerste ronde belandde de Spaanse ex-MX2 kampioen naast de baan, even later viel hij en moest helemaal als laatste in de achtervolging. Uiteindelijk wist Oriol nog vier WK punten te bemachtigen.

Micha Boy De Waal:“Het is niet helemaal duidelijk wat er precies verkeerd liep maar het was een erg moeilijk weekend met veel pech. Jammer want er had zeker veel meer ingezeten. Dit was pech waar ik niets aan kon doen. We richten ons nu op de komende thuisrace in Assen.”

Oriol Casas:“Ik voelde me zaterdag in de vrije training best goed op de baan. Dat ik het wat moeilijk had in de tijdstraining was niet nieuw omdat ik het vaker lastig heb om er één snel rondje uit te persen. Ook in de kwalificatierace ging het echter niet zoals ik wilde. Zeker in de eerste manche was het ritme goed en dat motiveert me voor de volgende races! Ik ga me nu samen met het team zo goed mogelijk voorbereiden in België voor de zandwedstrijd in Assen.”

Foto’s: Bavo

Uw reacties