Blessure Calvin Vlaanderen houdt Nederland van overwinning!

MXON: Frankrijk wint voor de 5x op een rij en dat in Amerika!

MXON: Frankrijk wint voor de 5x op een rij en dat in Amerika!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De Motocross of Nations streek na lange tijd nog eens neer op Amerikaanse bodem, dat betekende meteen dat de Amerikanen de enigste en torenhoge favorieten werden voor dit evenement! Met uitspraken van Aaron Plessinger als:”Van de Europese piloten vrees ik niemand behalve misschien mijn teamgenoot Dylan Ferrandis” brachten de Amerikaanse piloten en pers meteen ook genoeg hoogspanning op de wedstrijd.

Maar na opnieuw drie onvoorspelbare manches, is het opnieuw Frankrijk dat aan het langste eind trekt, en team Amerika haalt net zoals België niet eens het podium. In de derde manche was het Alessandro Lupino die de holeshot wist te nemen. De Italiaan kreeg meteen het gezelschap van de Nederlander Glenn Coldenhoff en even ook van Ken Roczen. Ken Roczen die net zoals de meeste andere AMA-piloten duidelijk niet in het juiste ritme zat, na zes weken van géén competitie, viel al snel achteruit in de resultaten. Dit terwijl Glenn Coldenhoff de leiding in de wedstrijd wist te nemen en deze niet meer afgaf.

Achter Glenn Coldenhoff was het zijn land- en teamgenoot Jeffrey Herlings die zich vlot naar de tweede plaats wist te manoeuvreren om zo team Nederland na de pech met Calvin Vlaanderen toch nog te verzekeren van de derde podiumplaats. Deze twee Nederlanders reden een heel eind weg van het gevecht voor de overall overwinning, wat zich achter hun rug afspeelde. Dit gevecht tussen Italië en Frankrijk bleef spannend tot in de laatste rondes. Antonio Cairoli en Alessandro Lupino gingen het duel aan met Gautier Paulin. De Fransman bleek echter te sterk voor de negenvoudig wereldkampioen die helaas het meerendeel van de wedstrijd zonder bril afwerkte en voor diens Italiaanse landgenoot. Met deze derde plaats van Gautier Paulin en de vijftiende plaats van Jordi Tixier, die deze derde manche, zijn tweede manche aan de start kwam met een standaard motorblok nadat zijn raceblok in zijn eerste manche kapot liep. Wist Frankrijk zich te verzekeren van de overwinning met slechts 2 punten voor op het Italiaanse team. De vraag is wat als Antonio Cairoli géén twee/derde van de wedstrijd zonder bril moet rijden…

Of wat als Calvin Vlaanderen zich niet zwaar verwond aan zijn ogen?! Dan had Team Nederland met twee vingers in de neus gewonnen. Het Nederlandse team dat drie reeksoverwinningen liet optekenen, één tweede plaats en dan de 36ste plaats van de “DNF” van Calvin Vlaanderen kwam met deze scores op het podium,  met slechts 6 punten méér als Frankrijk. Kortom in deze onvoorstelbare en onvoorspelbare motorcross of Nations zouden de Nederlanden genoeg hebben gehad aan een 29ste plaats van Calvin Vlaanderen om Frankrijk en Italië te vloeren. De pech van Calvin Vlaanderen houdt team Nederland helaas van de overwinning. We wensen alvast Calvin een spoedig herstel toe!

De Amerikanen noch de Belgen deden in deze laatste manche maar één moment mee voor de overwinning individueel als in teamverband. Het kan als een uitvlucht klinken, maar de meest prestigieuze motorcrosswedstrijd waarin we graag alle piloten in topvorm zien verschijnen zo’n 6 weken na de laatste AMA National leggen is ridicule en ronduit belachelijk. Binnen 7 dagen van nu is het lotto-dag voor de AMA-piloten. Justin Barcia, Aaron Plessinger en Eli Tomac kunnen dan in één avond 1 miljoen dollar verdienen op de Monster Cup. Waar zouden uw prioriteiten liggen tijdens de voorbereiding?

Voor de Belgen geldt dit excuus helaas niet. Wel is dat door de slechte kwalificatie van gisteren mediocre starters als Clément Desalle en Jago Geerts moesten starten vanuit ondankbare posities. Clément Desalle kende in zijn eerste manche een valpartij en maakte een knappe remonte naar een vijfde stek, in zijn tweede manche reed hij een hele wedstrijd in de achterhoede. Jago Geerts is een piepkuiken dat net komt kijken en meteen voor de leeuwen werd geworpen in Red Bud. Met zijn dertiende plaats had hij zijn deel van de deal volbracht, één goed resultaat neerzetten. Een kanttekening is de verschillende snelheden waarin hij en zijn vroegere rivaal Jorge Prado lijken te evolueren. En Jeremy Van Horebeek finishte goed als zesde en elfde in zijn wedstrijden. Een redelijk goed en een degelijk resultaat, maar na wat we gisteren zagen van ‘The Jerre’ stelde dit enigszins teleur.

Race 3 (MXGP + Open) – MXON Red Bud 2018
1. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 35:53.888; 2. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:03.970; 3. Gautier Paulin (FRA, Husqvarna), +1:03.687; 4. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +1:05.191; 5. Alessandro Lupino (ITA, Kawasaki), +1:11.582; 6. Max Anstie (GBR, Husqvarna), +1:12.469; 7. Eli Tomac (USA, Kawasaki), +1:12.820; 8. Maximilian Nagl (GER, TM), +1:27.271; 9. Ken Roczen (GER, Honda), +1:44.294; 10. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +1:50.621; 11. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +1:52.338; 12. Harri Kullas (EST, Husqvarna), +1:54.863; 13. Justin Barcia (USA, Yamaha), +1:59.002; 14. Mitchell Evans (AUS, KTM), +2:02.314; 15. Jordi Tixier (FRA, KTM), +2:04.278; 16. Lorenzo Locurcio (VEN, Yamaha), -1 lap(s); 17. Anton Gole (SWE, Yamaha), -1 lap(s); 18. Jose Butron (ESP, KTM), -1 lap(s); 19. Tanel Leok (EST, Husqvarna), -1 lap(s); 20. Filip Bengtsson (SWE, Yamaha), -1 lap(s); 21. Pascal Rauchenecker (AUT, Husqvarna), -1 lap(s); 22. Carlos Campano (ESP, Yamaha), -1 lap(s); 23. Tyler Medaglia (CAN, Kawasaki), -1 lap(s); 24. Gustavo de Souza (BRA, Kawasaki), -1 lap(s); 25. Roland Edelbacher (AUT, KTM), -1 lap(s); 26. Colton Facciotti (CAN, Honda), -1 lap(s); 27. Clement Desalle (BEL, Kawasaki), -1 lap(s); 28. Vaclav Kovar (CZE, KTM), -1 lap(s); 29. Valentin Guillod (SUI, KTM), -2 lap(s); 30. Gary Gibson (IRL, KTM), -2 lap(s); 31. Richard Bird (IRL, KTM), -2 lap(s); 32. Cody Cooper (NZL, Honda), -2 lap(s); 33. Kirk Gibbs (AUS, KTM), -2 lap(s); 34. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), -4 lap(s); 35. Rhys Carter (NZL, Yamaha), -4 lap(s); 36. Fabio Santos (BRA, Yamaha), -7 lap(s); 37. Carlos Badiali (VEN, Yamaha), -13 lap(s); 38. Martin Michek (CZE, KTM), -13 lap(s); 39. Travis Pastrana (PUR, Suzuki), -16 lap(s); 40. Kevin Windham (PUR, Honda), -16 lap(s);

Eindresultaat – landenteams

1. Frankrijk – 35
2. Italië – 37
3. Nederland – 45
4. Australië – 48
5. Groot-Brittanië – 48
6. USA – 49
7. België – 53
8. Spanje – 63
9. Estland – 71
10. Duitsland – 78

Uw reacties