Nathan Watson haalt de Red Bull Knock Out binnen!

Nathan Watson haalt de Red Bull Knock Out binnen!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Dit weekend werd volgens sponsor Red Bull de zwaarste strandcross in de wereld verreden met de Red Bull Knock Out in Scheveningen. Voor het eerst behoorde deze wedstrijd ook tot het regelmatigheidscriterium van het WESS (World Enduro Super Series). Dat zorgde voor een interessante samenstelling van piloten. We hadden enorm sterke enduro piloten als Billy William Bolt, Manuel Lettenbichler, Alfredo Gomez en Nathan Watson, gecombineerd met lokale helden en echte strandcross specialisten als Steve Ramon, Yentel Martens, Daymond Martens, Todd Kellet, Axel van de Sande, Jeffrey Dewulf en als extraatje MXGP piloot en MXON ster Glenn Coldenhoff.

Het was deze laatst genoemde die in begin van de wedstrijd alvast aan de haal ging met de leiding in de wedstrijd. Glenn Coldenhoff legde er een verschroeiend tempo op en legde de rondes op het Scheveningse strand af op MXGP-snelheid. De Nederlander leek zelfverzekerd dat hij deze snelheid, in tegenstelling tot in de Grand Prix wedstrijden niet dertig minuten, maar ook twee uur zou kunnen aanhouden. Zijn achtervolgers zagen hun achterstand al snel oplopen tot boven de minuut. Daarbij Yentel Martens en Nathan Watson.

Maar dan ging het mis voor Glenn Coldenhoff. In de joker-lane die o.a. een whoopsectie van boomstammen bevatte, een kruis uit boomstammen en dan nog een soort van step up met véél strandzand en boomstammen. In die sectie kwam de Nederlander helaas vast te zitten, in een kluwen van amateurs die zichzelf vast hadden gereden in de obstakels die volgens mezelf niet op een strandcross horen noch hoeven. De voorsprong die de favoriet van het publiek bij elkaar had gereden met zijn versmachtende tempo was in een hik en een wip weg. Enorm zuur voor het thuispubliek dat hoopte op een Nederlandse overwinning, en daarna deze sectie ook nog ééns uit het parcours zag genomen worden wegens te moeilijk.

Gedane zaken nemen uiteraard geen keer, dit voorval zorgde alvast voor een opportuniteit die Nathan Watson niet liet liggen. De Brit met ruime motocross-ervaring als voormalig MXGP piloot voor Factory Husqvarna en nu uitkomend in het WESS en Franse strandcross kampioenschap als Factory KTM piloot, nam de leiding in de wedstrijd en zette de uit zijn lood en uit zijn ritme geslagen Glenn Coldenhoff ronde na ronde op een grote achterstand. De Brit domineerde uiteindelijk het laatste deel van de wedstrijd om zo met een voorsprong van méér dan 1.30 minuut op Glenn Coldenhoff te winnen. Als derde mocht niemand minder als Yentel Martens mee op het podium, hij finishte uiteindelijk nog als enigste in de zelfde ronde als Nathan Watson op zo’n kleine 6 minuten van de winnaar. Op één ronde vervolmaakte Camile Chapeliere en Todd Kellet de top vijf.

Voor het WESS kampioenschap was Nathan Watson alreeds uitgeschakeld voor de titel. Deze strijd ging tussen Billy Bolt, Manuel Lettenbichler en Josep Garcia. In een wedstrijd zoals deze waarin alles kan gebeuren, waarin valpartijen niet eens jouw schuld hoeven te zijn kon dus nog van alles gebeuren. Toch was het de jonge Billy Bolt die de titel naar zich toe wist te trekken.

WESS Red Bull Knock Out – Eerste 50 deelnemers

1. Nathan Watson
2. Glenn Coldenhoff
3. Yentel Martens
4. Camile Chapeliere
5. Todd Kellet
6. Jamie McCanney
7. Lars van Berkel
8. Axel van de Sande
9. Jeffrey DeWulf
10. Sven van der Mierden
11. Marshall Meplon
12. William Bolt
13. Greg Smets
14. Romain Dumontier
15. Manual Lettenbichler
16. Josep Garcia Montana
17. Ronnie van Rooij
18. Paul Bolton
19. Bradley Cox
20. Rico Lommers
21. Christian Dignum
22. Jacob de Booij
23. Rinus van de Ven
24. Tom Meijer
25. Hans Vogels
26. Jarno Derks
27. John Cuppen
28. Alfredo Gomez
29. Ralph Slager
30. Stuwey Reijnders
31. Amel Advokaat
32. Joël van Mechelen
33. Raf Belmans
34. Jaap Corneth
35. Rannar Uusna
36. Richard Nugteren
37. Menno Aussems
38. Damian Wedage
39. Jim Kanters
40. Dylan van Veghel
41. Loeka Thonies
42. John Robson
43. Robin Holtmeulen
44. Jordy Kouvelt
45. Guido Boone
46. Marcel Conijn
47. Dani Hoitink
48. Edward Briscoe
49. Brad Thornhill
50. Brian List

Volledige resultaten kan u hier vinden.
Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Red Bull Content Pool (Bavo Swijgers)

Uw reacties