Herlings jaagt op Stefan Everts’ record

Herlings jaagt op Stefan Everts’ record
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Zelf is hij ondertussen ook al een legende maar Jeffrey Herlings heeft al vaker laten vallen dat het bereiken van Stefan Everts’ record aantal GP zeges één van zijn hoofddoelen is. The Legend heeft naast 10 wereldtitels immers ook 101 GP zeges op zijn palmares. Hoe lang de Belg het record nog in handen houdt, is zeer de vraag…

Jeffrey Herlings nadert met rasse schreden op Stefan Everts in de all-time lijst van GP overwinningen. In Imola liet “the bullet” zijn 84ste GP zege optekenen. Hiervan verzamelde hij maar liefst 61 successen in de MX2. In twee seizoenen MXGP kwamen daar 23 eenheden bij. Aan dit tempo zou Everts’ fabelachtige record dus zelfs in 2019 al voor de bijl kunnen gaan.

Toen ‘S72’ de teller in 2006 op 101 bracht, achtten velen het zegerecord in het WK motorcross zo goed als onaantastbaar. In totaal had Everts 15 jaar nodig om zijn aantal tot over de 100 overwinningen te brengen.
“Ik herinner me nog hoe ik als 15-jarige in 2010 in het WK begon. Ondertussen zijn we bijna 10 jaar later, beeld je nog eens 10 jaar in!” liet Jeffrey zich ontvallen na afloop van de Grote Prijs van Assen. “Ik denk dat ik ondertussen al over de helft van mijn carrière ben. Twee, misschien wel drie wereldtitels heb ik gemist. Mijn hoofddoel is om het record van 101 GP te evenaren. Ik heb er nu 84 dus heb ik nog 18 GP’s nodig om het record te breken.”

Stefan Everts pakte in Ernee zijn 101 GP zege.

In 2019 krijgt Herlings 20 kansen. Als hij 17 keer het hoogste schavot haalt, evenveel als dit jaar dus, wordt zijn droom werkelijkheid. Wat betreft Everts’ record aantal wereldtitels is Jeffrey bescheidener. “Wereldtitels, dat is moeilijker te zeggen. Het seizoen wordt nu erg lang en ik heb geluk gehad met mijn gebroken sleutelbeen dat ik maar één wedstrijd miste. Stel je voor dat het een enkel was en ik lag zes of acht weken buiten strijd. Dan zou het kampioenschap zo goed als over zijn geweest. In deze sport moet he gewoon fit zijn maar helaas is het risico gewoon vrij groot. We zullen dus wel zien, maar hopelijk kan ik er nog enkele titels bij doen.”

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Ray Archer

Uw reacties