MX Wintertraining: Hoe overleef ik de voorjaarskwaaltjes?

MX Wintertraining: Hoe overleef ik de voorjaarskwaaltjes?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Eerst en vooral wens ik jou een succesvol 2019 toe en ik hoop dat al jouw goede voornemens mogen uitkomen, ik zal je hierbij alvast met veel plezier helpen!

We kennen het allemaal! Slecht weer, circuits die onder water liggen, je humeur dat identiek is aan het weer, … In de afgelopen dagen hebben we amper een straaltje zon gezien, om 16u wordt het donker en er is geen tijd meer om te sporten na het werk. Maar wat met al die goede voornemens dan? Zijn we die al vergeten? 

Hoe kan jij nu nog plezier beleven aan het sporten in deze donkere wintermaanden? Lees hier 3 tips van onze bewegingsdeskundige Yente:

  • Je bent nooit alleen

Eén ding moet je steeds in je achterhoofd houden, als jij denkt dat je meer wil bewegen, sporten of trainen ben je niet alleen. Op dit moment zijn er tal van mensen die hun goede voornemens willen waarmaken maar hier enkel nog een klein duwtje in de rug voor nodig hebben. Geef elkaar dat duwtje in de rug. Met behulp van social media kan jij opzoek gaan naar jouw trainingspartner want geef toe, sporten met twee is toch zoveel leuker dan alleen. Zoek een trainingspartner en motiveer elkaar. Eenmaal je samen een vaste routine hebt opgebouwd weet je dat je fit aan het seizoen zal starten!

  • Plan

We hebben allemaal een heel druk leven en tegenwoordig is tijd onze grootste vijand. Daarom is het belangrijk om je dag goed in te plannen zodat je zoveel mogelijk tijd NUTTIG gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld nog steeds naar TV kijken of je favoriete serie binge-watchen maar doe dit eens vanop je fiets? Met dit koude weer is het aan te raden om binnen op de rollen te fietsen, zet een raampje open voor frisse lucht en kijk jouw favoriete serie. Hoe meer afleveringen je kijkt hoe beter want hoe meer je dan ook traint. Probeer het sporten steeds te koppelen aan iets leuk. Tegen je zin sporten houdt toch niemand vol. DUS maak een agenda en plan in op welke dagen je wil sporten, je kan deze agenda ook met verschillende mensen delen zodat je een extra stimulans hebt om je gemaakte afspraken na te komen.

  • Beweeg

Bewegen, bewegen, bewegen! Blijf bewegen tijdens deze wintermaanden. Tijdens het sporten komen er tal van stoffen vrij in je lichaam die ervoor zorgen dat jij jou gelukkig voelt. Daarom is het belangrijk om te blijven bewegen, ook al liggen de circuits er niet bij, ga fietsen, lopen, zwemmen, squashen, … Probeer steeds iets te zoeken waarmee je in beweging bent. 

Tip van de coach:

Yente: “Persoonlijk ben ik een enorme fan van Zwift, dit is een trainingsprogramma dat gebruik maakt van ‘smart’ rollen die je koppelt met je computer. Hiermee kan je het opnemen tegen sporters over de hele wereld. Soms zit ik zelf uren op Zwift terwijl ik verschillende afleveringen van mijn favoriete serie (Lucifer – Netflix) bekijk zonder mij te vervelen. Tijdens het fietsen antwoord ik dan op tal van vragen van lezers en van mijn atleten. Zo koppel ik alles aan elkaar en creëer ik voor mezelf een win-win situatie”

En jullie weten het, bewegen, bewegen, bewegen!
Heb je nog vragen omtrent dit artikel contacteer dan Yente Dourte: Yente.dourte@motocrossmag.be

Uw reacties