Nieuw ONK Sidecar Masters team Smit/Wesselink aan het woord!

Nieuw ONK Sidecar Masters team Smit/Wesselink aan het woord!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Over enkele weken barst op 10 maart in Lierop het ONK Sidecar Masters kampioenschap 2019 weer los! In 2019 zullen er verschillende teams de overstap wagen van de NK zijspanklasse naar het grote werk bij de ONK Sidecar Masters en MXmag stelt daarom graag een aantal vragen aan deze nieuwe teams. Wat zijn hun verwachtingen voor het grote werk, waarom wagen zij de overstap en zijn er ook ambities richting het summum van de zijspan motorcross, het FIM WK zijspancross?

We trappen af met zijspancrossteam Smit/Wesselink die in 2019 via de NK zijspanklasse door stromen naar de eredivisie van de Nederlandse zijspancross.
Rijder Sven Smit is begonnen op een solo en maakte pas een aantal jaren geleden de overstap naar de zijspannen. Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan schijnbaar want vader Johan Smit was jarenlang een graag geziene zijspanrijder die furore maakte in het ONK zijspancross alsmede in de Grand Prix wereld.
Sven Smit nam de tijd om MXmag te woord te staan.

MXmag: ‘Waarom stappen jullie dit jaar over van de NK’s naar de ONK ?’
Smit: ‘Niels (Wesselink) en ik wilde verder en we gaan dit jaar zien als een leerjaar en kijken waar we staan. Zowel in het binnen- als in het buitenland want we willen ook de nodige Duitse dan wel Belgische kampioenschappen gaan meerijden en dan heb je natuurlijk sowieso een internationale licentie nodig.’
MXmag: ‘Dat gezegd hebbende, hebben jullie ook GP aspiraties ? Ik kan het mij wel voorstellen nu er dit jaar tevens een Grand Prix is in jouw eigen Markelo?’
Smit: ‘We willen wel aantreden inderdaad bij een aantal Grand Prix, hoeveel is echter op dit moment nog onbekend. Het kwalificeren voor de Grand Prix opzich is op dit moment dan al het doel.
We hebben voor 2019 nieuw materiaal. Qua blok gaan we van KTM naar Zabel en ook het frame is anders dan de afgelopen jaren, we gaan in 2019 van start op een VMC. Het afgelopen weekend zijn we in Emmen geweest en dat was eigenlijk pas de eerste training na Made vorig jaar en dus voor het eerst op de nieuwe machine.  Wat wel lekker was is dat het gelijk goed voelde en goed ging qua tempo! ‘
MXmag: ‘Wat is volgens jouw het sterke punt van jullie team en waar zou je nog verbetering in zien?’
Smit: ‘Op dit moment zie ik geen verbeterpunten, die hebben we eigenlijk al aangepakt. We hebben namelijk nu eindelijk ook onze eigen camper en dat neemt een hoop geregel weg hoe we deze keer weer op de cross zouden staan.
De sterke punten van ons team zijn onder andere  mijn vader die overal wel tips en tricks voor me heeft. Daarnaast zijn de monteurs Jan Sligman & Arno Grondman goed in hun vak en dat is zorgen dat de span er mechanisch goed bij staat en dat doen zij echt goed!’
MXmag: ‘Sven, bedankt voor je antwoorden! Tenslotte, is er nog iets wat je zelf kwijt wilt?’
Smit: ‘Wat ik nog kwijt wil is dat ik mijn familie, vrienden en sponsoren wil bedanken voor het mogelijk maken in wat er nu al is ontstaan na eigenlijk pas twee seizoenen te hebben gereden op de 3-wieler!

Tekst: Emil Bilars
Foto: Archief Sven Smit

Uw reacties